Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Odpovědi do našeho dotazníku za kapelu dodal zpěvák, basák, textař a skladatel v jedné osobě Ondřej \"Fíďa\" Fiedler.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Kapelu jsme založili jako středoškoláci na konci roku 2007 a v březnu 2008 pak odehráli první koncert - pět songů pro “velký úspěch” dvakrát dokola. (smích). Naše generace byla díky Green Day a spol. zasažená vlnou zájmu o punk-rock, a zároveň roky 2007/2008 byly dobou kdy kapely jako The Fialky, Nežfaleš nebo Degradace vyrostly z dětských let a začaly vydávat super songy. No a nám (naivně /úsměv/) přišlo, že to takhle válet taky zvládnem! Samozřejmě jsme tenkrát hodně poslouchali i ty velký kapely z punkového pravěku jako Ramones, The Clash a Sex Pistols, a právě od jejich "The Great Rock 'n' Roll Swindle" byl už jen krok k názvu ŠVINDL.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již předtím někde působili a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Z původní sestavy jsme zůstali já a bubeník Lukáš, který na bicí začal hrát chvíli před založením kapely, takže zhruba před jedenácti lety. Já jsem v prvopočátcích jen zpíval, ale po odchodu původního basáka v roce 2010 jsme nemohli sehnat náhradu, až jsem se baskytary nakonec chopil sám. Předtím jsem na ní nehrál, ale tak pořád je to baskytara v punkové (a tehdy hodně amatérské) kapele, takže to nebyl zas takový problém. Na basu dnes hraju ještě v pražské garage punkové sebrance WASTED WHATEWER. Jak se některé skupiny pomocí nových členů postupně omlazují, tak ŠVINDL se “ostaršil” - zatím co nám s Lukášem je kolem šestadvaceti, kytaristům Čápovi a Krejčákovi je něco přes třicet. Krejčák má z nás nejvíc hudebních zkušeností, hrál třeba v Dexter's Laboratory nebo Enemist a hlavně projel kus Evropy s Anime Torment. Čápa předtím působil v Hudr banden. Na kytaru už budou oba hrát pěknou řádku let.

Za jakých podmínek jste aktuální nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni a jakým způsobem jí šíříte?

EP "Falešný zprávy" jsme nahrávali v pražském studiu Seabeast Production u Tondy Smrčky. Asi nebudeme první kapela, co to o své nové nahrávce říká, ale myslím, že je to to nejlepší, co se nám zatím povedlo nahrát. Na každý z pěti songů máme na youtube lyric video, celé EP pak jde zadarmo stáhnout zde. Zároveň jde EP poslechnout přes moderní streamovací služby Spotify, Apple Music nebo Tidal. Šíření přes internet je dneska alfa a omega, ale bylo by nám líto, kdyby “naše dítě” nedostalo žádnou fyzickou podobu, takže jsme vyrobili i CD, které na koncertech prodáváme za lidové pade. Prostě nám jde hlavně o to, aby každý kdo o to má zájem si nás mohl bez problémů poslechnout.

Posílali jste nahrávku někam na vydavatelské firmy, případně kam, jaká byla/nebyla odezva?

Neposílali, do budoucna se ale pomoci od některého z punkových labelů nebráníme. Myslím, že to může být fajn hlavně když bychom příští nahrávku třeba chtěli mít i na vinylu.

Texty – proč jste rozhodli pro češtinu, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Nějak jsme ani nikdy nezvažovali jinou možnost, než zpívat česky, a naopak považujeme za výhodu, že tu každý rozumí co zpíváme. Je super, když se někdo s nějakým songem dokáže identifikovat, ale sranda je i když se jako potrefená husa ozve nějaký “slušnočech”. Docela dost řešíme, aby to co zpíváme mělo hlavu a patu, a nebyly to jen nějaké rýmovačky nebo prázdné fráze a klišé. Tématicky se pohybujeme na široké škále od společenských témat po songy o vztazích a snad každá skladba má nějaký reálný základ. Texty píšu já.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Obal na EP nám měla dělat jedna slečna z AVU, ale tak to odkládala, až jsem obal začal bastlit sám. Jak dopadl výsledek ať posoudí každý sám. (úsměv) Každopádně stejný motiv jsme následně použili i ve zmiňovaných lyric videích, na bandcamp profilu a pro plakát na křest EP. Logo máme už dýl a dělal ho Petr Vácha ze Sick Hate Design.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Často někdo říká, že je v naší muzice slyšet vliv Ramones, a asi to nebude náhoda, je to srdcovka. Každý to máme malinko jinak, ale já bych za sebe řekl určitě Descendents, Chixdiggit!, The Briefs, Green Day, Fidlar, Masked Intruder..., no je toho spousta. Z českých a slovenských kapel pak patří mezi top Slobodná Európa, Plexis, The Fialky, Nežfaleš, Burning Steps a super desky v poslední době vydali Rabies nebo Krang. Krejčák zbožňuje Rancid a má mokré sny o tom, že je Mike Ness. Lukáš by byl nejradši psychobilly zombie v Blood Sucking Zombies From Outer Space, no a Čápa by si dal Kalifornii s Pennywise.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Máme za sebou přes 130 koncertů. Hodně povedené byly akce v poslední době - křest EP, nebo Vagon s Fialkama, ale celkově si nejvíce vážím předskakování kanadským Chixdiggit! na jejich pražské zastávce v roce 2014.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Vzhledem k tomu, že zpíváme česky, nemáme ambice hrát v zahraničí nějak pravidelně, ale rádi bychom s nějakou (vzhledem k poloze Litoměřic nejspíš německou) kapelou domluvili výměnné koncerty. Ale je to spíš o tom udělat si výlet a společně si to užít. (smích) Zatím jsme hráli dvakrát v Německu.

Plány do budoucna...

Chtěli bychom teď začít co nejvíce hrát i mimo náš okres a kraj. Také připravujeme videoklip, ale zatím je to ještě v hodně teoretické rovině. (úsměv)

RECENZE

Bandzone
 


Zveřejněno: 20. 04. 2018
Přečteno:
4217 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář