Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Rozhovor s norskými blackmetalisty DJEVELKULT. Na otázky odpovídal zpěvák/kytarista Xarim.

Zdravím, jak se máš?

Zdravím, musím říct, že docela dobře. Poslední víkend jsem trávil na Inferno Metal festivalu v Oslu. Bylo to dobré a viděl jsem zde spoustu skvělých kapel. No a s DJEVELKULT toho máme hodně před sebou, tento rok nám vychází naše druhé album, stejně jako split, který děláme společně s kapelami KYY a NIHIL KAOS.

Vaše nové album „Når Avgrunnen Åpnes“ vychází 25. května. To jsou čtyři roky od vašeho debutu. Čím se bude novinka lišit?

Styl muziky je stále stejný, už jen proto, že hodně songů bylo složeno a nahráno ještě před „I Djevelens Tegn“. Nicméně celkové směřování novinky je více nekrotické a surové než na prvním albu. Nahrávání kytar započalo tři roky nazpět v Klevensově studiu a bylo to také období změn v sestavě kultu, což tento proces zpomalilo. Nicméně v létě roku 2016 jsme se vrátili ke originální sestavě z dob „I Djevelens Tegn“ a v roce 2017 jsme dokončili nahrávání novinky. Kark z DODSENGEL pak už jen dodělal mix a master. 

Proběhly nějaké změny v sestavě od alba „I Djevelens tegn“?

Ano, přesně po vydání „I Djevelens Tegn“ v roce 2014. Ond se rozhodl opustit kapelu a věnovat se soukromým záležitostem. No a taky se ke kapele připojil T. Kolsvart, aby nám vypomohl za bicími při živém hraní. Stejně, jako se k živému hraní připojil Klevens na kytaru, a Draug z KIRKEBRANN se angažoval živě za mikrofonem na pár koncertech. Bylo to takové dost nejisté období, kdy jsme experimentovali se sestavou. Když se ke kapele ale vrátil Ond v roce 2016, nárokovat si svůj trůn, vše se vrátilo ke starým pořádkům.

Na novince mě zaujal nádherný obal. Co má znázorňovat?

Je to artwork, jenž dává vizi názvu alba „Når Avgrunnen Åpnes“, což znamená „As the Abyss Opens“. Ten obal mluví sám za sebe. 

Na tomto obalu se podílel Peruánec Jose Gabriel Sabogal. Je známý díky artworkům pro INFERNO, BESTIA ARCANA, WHOREDOM RIFE... Jak jste se dostali ke spolupráci s tímto umělcem?

Do kontaktu s ním jsme se dostali v době nahrávání. No a naštěstí pro nás byl ochoten s námi spolupracovat. Práce s ním byla skvělá a konečný obal se opravdu povedl. 

Čím se budou texty na novince zabývat? Budou ve vašem mateřském jazyce, nebo v angličtině?

Všechno naše texty se soustřeďují na věci okolo smrti, temnoty, ďábla a blasfemie. Prezentujeme sami sebe vlastní cestou, a využíváme k tomu oba jazyky, jak norštinu, tak angličtinu, skrze což chceme šířit naše poselství.

V rámci podpory nového alba vyjedete na tour s českými NAURRAKAR. Můžeš nám prozradit nějaké detaily? Jak jste se o NAURRAKAR dozvěděli?

Vlastně jsme nečekali, že album bude venku před tímto tour, takže je to jen velká náhoda. Angmar z NAURRAKAR se zúčastnil koncertu, kde jsme vystupovali společně se SARKOM v Hamaru, říjnu 2017. Krátce potom s námi navázal kontakt s nabídkou společného turné v létě.

S jakou vizí jsi vlastně DJEVELKULT zakládal? Můžeme říci, že hrajete „True Norwegian Black Metal“. Chcete i nadále udržovat tuto tradici?

Naše vize je a vždy bude Black Metal. Jsme Norové, ano, a také máme jasnou vizi našeho cíle. Nicméně označování kapely jako TNBM tím jasným cílem není. 

Děláme black metal tak, jak chceme. 

Jak se tento žánr v plynutí času proměnil? Devadesátá léta už jsou dávno pryč... ale jsou tu nové kapely jako DARVAZA, WHOREDOM RIFE, OTOH a  DARK SONORITY, jež udržují plamen norského BM čerstvý.

Za prvé bych DARVAZU nazval spíše italskou záležitostí, minimálně mixem určitě. Bylo dost řečeno o tom, jak se tento žánr změnil, nebo ne. Nicméně kapely jako OTOH a DARK SONORITY jsou jasným důkazem toho, že je stále možné přinášet čerstvý a intenzivní black metal.

Jedním z matadorů scény jsou DIMMU BORGIR, jež nedávno vydali singl k novému albu „Eonian“. Měl jsi možnost jej slyšet? Co si myslíš o komerčním směřování těchto kapel?

DIMMU BORGIR dělají svou věc, což je fajn, ale mně se to nelíbí. Ty dva nové songy jsou hodně vzdálené od něčeho, co bych nazýval black metalem, ale už mě moc nezajímá, co dělají.

Je křesťanství stále velkým nepřítelem dnešních norských blackmetalistů, nebo už se vaše pozornost obrátila jinam?

Tradičně ano, což se odráží v některých našich textech. Nicméně i další náboženství by měla z dnešní společnosti zmizet. Nazývat jej velkým nepřítelem by nebyla tak úplně pravda, pokud se dnes podíváme na zprávy týkající se Antify, jež ničí koncerty a festivaly, mnohdy bez jakýchkoliv platných důvodů.

Norsko je prezentováno jako „šťastný“ a bohatý stát. Je to opravdu tak? Užíváš si života v Norsku?

Kromě vysoké ceny alkoholu a vysokých daní užívám. Máme dlouhé, temné a studené zimy, a jednu z nejkrásnějších krajin na světě, jež dodává palivo a novou energii naší hudbě. 

Zaujaly tě v poslední době nějaká nová alba? Nemusí se jednat o metal.

Naposledy se mi líbila alba kapel jako DEATHCULT - „Cult of the Goat“, DJEVEL - „Blant Svarte Graner“, HÄLLAS - „Excerpts from a Future Past a AEGRUS - „Thy Numinous Darkness“.

Díky za rozhovor, poslední slova jsou tvá..

Díky za tvůj čas. 

Koukněte na novinky na našich sociálních sítích a labelu.
http://www.saturnalrecords.com/web/

Podporujte naše bratry z BLODHEMN, KYY a KIRKEBRANN.

Infernal Hails // Xarim, DJEVELKULT


Zveřejněno: 15. 04. 2018
Přečteno:
4084 x
Autor: Richard | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář