Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2018, vlastní náklad / punk rock / Česko

Litoměřická punkrocková banda nazvaná ŠVINDL oslavila letos už 10 let svého fungování a zároveň přišla i s novou studiovou nahrávkou „Falešný zprávy“. I když bylo 10 roků bezpochyby více než dlouhou dobou na to se s muzikou kapely někde potkat, tak já jsem se s ní díky aktivitě samotných kluků seznámil až letos právě skrze zmíněné CD, představující aktuální formu severočeského kvarteta. Ale jak už jsem nakonec v minulosti psal, tak nikdo nemůže znát úplně všechny skupiny, které na naší scéně působí (a že jich opravdu je), díky čemuž je tím pádem stále co objevovat, takže překvapit a zaujmout nás můžou i partičky, které nevznikly zrovna před pár týdny, a které už na svém kontě mají spoustu zajímavých zkušeností.

A to je právě i příklad ŠVINDLU, i když je tedy pravda, že pokud se jedná o studiové zářezy, tak kapela žádnou velkou aktivitou zrovna nehýří, jelikož jestli jsem dobře hledal, tak pánové za tu zmíněnou dekádu pořídili pouze dva kratší materiály, konkrétně bezejmenné demo EP z roku 2012 obsahující včetně intra 6 věcí a na začátku zmíněné aktuální EP „Falešný zprávy“. To obsahuje 5 kousků kvalitního melodického punkrocku, který nepochybně ocení třeba fandové legendárních RAMONES nebo současných světových hvězd GREEN DAY, které litoměřičtí uvádí jako jedny ze svých vzorů. Většinovým autorem hudebního materiálu je zpěvák a basák Fíďa, který je podepsaný i pod veškerými texty, jejichž náměty v tomto případě nejsou tak úplně osvědčená žánrová klišé, ale především běžné životní situace, které zažívá i spousta z nás a které Fíďa (ve sborech za podpory svých spoluhráčů) hrne do uší fanoušků svým klasicky punkově neučesaným hlasem. Asi nikoho nepřekvapí, že jednotlivé songy mají poměrně krátkou stopáž, jejich výsledná délka se pohybuje v rozmezí dvou až tří minut a úvodní vál „Past“ končí dokonce už po minutě a půl. Ale v případě punkrocku je tohle prostě klasika, nic jiného se snad ani očekávat nedá a nejdůležitější nakonec je, že každá ze skladeb má svůj potřebný náboj a zajímavý příběh, kterým posluchače zaujme. Jen je prostě ve finále docela škoda, že je tím pádem po cca 12 minutách konec. (úsměv) 

Kdybych měl oba dosavadní studiové záznamy ŠVINDLU porovnat, tak oproti nahrávce z roku 2012, kterou si stejně jako já můžete zdarma stáhnout například zde, není aktuální pětiskladbová kolekce (tu si můžete pro změnu přehrát skrze lyric videa na kanálu YouTube) nijak výrazně stylově odlišná, působí na mě ale přece jenom poněkud dospělejším a dotaženějším dojmem, k čemuž nepochybně výrazně přispívá i mnohem propracovanější zvukové zpracování materiálu (studio Seabest Production Praha), které jednotlivým songům výrazně přidává na kvalitě. Navíc je i slyšet, že jádro skupiny je již nějaký ten čas pohromadě a tím pádem velmi dobře sehrané. Ale jinak bych řekl, že svou obsahovou náplní letošní EP v podstatě plynule navazuje na předchozí tvorbu. Z celého kvinteta písní mi v hlavě asi nejvíce utkvěl uprostřed něho umístěný „Whiskey song“, ne snad proto, že by ostatní kousky nějak výrazně převyšoval, jelikož všechny mají dle mého zhruba stejnou úroveň, ale asi hlavně díky své zpěvnosti a textové náplni. (úsměv)

Máte-li rádi kombinaci uvedených hudebních stylů a sáhnete díky tomu po novince litoměřického ŠVINDLU, tak rozhodně nijak neprohloupíte. A pokud se rozhodnete kapelu podpořit i koupí fyzického nosiče, který sice vyšel pouze v jednoduchém úsporném balení (papírová kapsa), ale zase je lisovaný a k mání za pár kaček, jistě tím uděláte radost nejenom sobě, ale určitě i samotné kapele. (úsměv) No a já věřím, že se klukům podaří v dohledné době dopracovat i k plnohodnotnému debutu, protože si myslím, že na něj jednak mají potenciál a navíc by ho po těch letech existence už prostě i mít měli. (úsměv)

Seznam skladeb:

  1. Past
  2. Lžeš sám sobě
  3. Whiskey song
  4. Falešný zprávy
  5. Tři úsměvy

Čas: 11:54

Sestava:

  • Fíďa – zpěv, basa
  • Čápa – kytara
  • Krejčák – kytara
  • Lukáš - bicí



ROZHOVOR

Bandzone
Facebook
Bandcamp

 


Zveřejněno: 20. 04. 2018
Přečteno:
4060 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář