Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

1. 4. 2018, Praha - Nová Chmelnice

Jak velikonoční víkend začal, tak také skončil – metalem. Po vydařené sobotní akci v Underdogs‘ jsem se do Prahy vydal znovu, tentokrát do Nové Chmelnice. Zde mělo v neděli závěrečnou zastávku Hymns to Lemegeton tour čítající tuzemskou vrcholnou black metalovou entitu INFERNO, srbské matadory THE STONE a rozverné Švédy IXXI. Doplněni byli o český support v podobě SEKHMET a SILVA NIGRA, akce tak začínala už v šest hodin.

SILVA NIGRA před dvěma roky vydala vynikající album „Světlonoš“. Naživo jsem ji od té doby viděl asi dvakrát, ale jednou jen tak nepozorně a podruhé mi jinak dobrý dojem pokazilo přeřvané ozvučení. Tentokrát na Chmelnici měli Ostravští větší štěstí na sound a jejich vystoupení běželo jako po másle, stejně mám ale pocit, že se SILVA NIGRA nedaří úplně dokonale přenést atmosféru posledních alb do živých performancí. Zní to dobře, odehrané je to bez problémů, ale po pár skladbách začnu mít dojem, že žádné vystupňování už nepřijde. Formálně samozřejmě v pořádku, ale nějaký vyšší stupeň extáze to nebyl.

SEKHMET stále jezdí na podporu počinu „Spiritual Eclipse“ z roku 2016, z nějž vytasili skladby jako „Religious Infection“, „Die For Your God“, „Fanatical Worship“, „The Doctrine Falls“ nebo „Death is the Law“, kromě novinek zazněl například „Daath“. Při zvukové zkoušce jsem se trochu obával, jak na tom tentokrát pětice bude se soundem, znělo to dost kostrbatě, ale se startem setu se starosti rozplynuly. Naopak, SEKHMET měli vynikající zvuk, v němž vyznělo vše tak, jak mělo. Oproti SILVA NIGRA předvedli o dost živelnější show, vystoupení nechyběla kromě hráčské vyspělosti též jistá dávka nespoutanosti, jež je u black metalu potřebná. Velmi zdařilý koncert.

Ze zahraničních formací vystoupili jako první srbští THE STONE, kteří se závěrem loňského roku vytasili s osmou řadovou deskou „Teatar apsurda“. Pětici z Bělehradu vídám naživo poměrně často a vždy jde o zajímavý zážitek, jejich hudba už mě pěknou řádku let baví a přestože pro mě novinka není nejlepším počinem v diskografii, na koncertní provedení jsem se těšil. Srbové rozjeli set úvodní peckou „Gavranovo“ a v tu chvíli mi trochu zatrnulo, neboť kromě basy a kopáků nebylo slyšet vůbec nic. Nějakou chvíli to trvalo, naštěstí ale zvukař zareagoval a od druhé skladby už Kozeljnikova i Demonetrasova kytara byla slyšet, do ideálu měl ale sound stále daleko. Z čerstvého alba zazněly i titulní song nebo „Moj grob“, THE STONE dost hráli také z předchozí „Nekrozy“, zabrousili ale i do dávnější minulosti („Serbian Wood“). Škoda jen, že už nehrají z mých asi nejoblíbenějších věcí „Umro“ a „Golet“. I tak měl ale set velmi dobrý spád a THE STONE mě bavili, ač jsem od nich zažil i lepší koncerty. Jistě to ale bylo též zvukem. Stále například vzpomínám na vystoupení ve Strakonicích před pár lety, kde to Srbové naprosto zničili. V Praze jsem je však poprvé viděl s novým bicmanem, jehož totožnost mi jest neznámá, stejně tak to, zda jde o dočasný záskok, nebo plnohodnotnou náhradu dlouholetého bubeníka Luku Govednika. Novic do THE STONE zapadl bez problémů.

Švédští IXXI se na tuzemských pódiích též zjevují poměrně často. Loni vystoupili, stejně jako personálně spříznění ANGREPP, na volyňském Enter the Eternal Fire festu, předtím jsem je viděl v Plzni i pražském Exit-usu. Jejich spíše střednětempý black/thrash nepřináší nic nového, příznivce však obestoupí neurvalá energie a oddanost kapely. Na pětici je vidět, jak se hraním baví, chce co nejvíce najet na stejnou vlnu s fanoušky v předních liniích, což dokazuje i vokalista Outlaw častým nabízením mikrofonu po řevu lačnícím lidem nebo Elias (basa) a Linus (kytara) svými grimasami, které jsou občas až komické. Hudba je to sice dosti jednotvárná, na domácí poslech to pro mě moc není, ale naživo mají IXXI vždy sílu a hymnická „Glory, Pride, Satan, Death“ je skvělou záležitostí a koncertní jistotou.

Jediní, kdo se v tento večer výrazněji zabývali pódiovou prezentací, byli INFERNO, takže už při zvukovce pódium ozdobily bannery, stojany se svíčkami a sálem se rozvonělo kadidlo, které konečně přebilo od začátku všudypřítomný štiplavý smrad. A s nástupem „The Innermost Disillusion“, první pecky z posledního skvostu „Gnosis Kardias (Of Transcension and Involution)“ mi spadla čelist. S novým bubeníkem Ondrou doznaly skladby nesmírného zrychlení, ty blastbeaty jsou opravdu šílené. Zároveň jsem byl zvědav, jak se povede na koncertní pódia přenést mnohovrstevnatou kytarovou práci ze zmíněného počinu. Samozřejmě musely kompozice projít výraznými úpravami, avšak bylo do nich zasahováno s citem a péčí, takže mi ani nepřišlo, že by mi nějaký aspekt hudby INFERNO scházel. Skrze modré podsvícení vrhal nepříčetné pohledy Adramelech, jehož během každého koncertu hudba absolutně prostupuje. Pouze jsem stál a nechal se unášet. Z loňského alba zazněla ještě na závěr „Gate-eye of Fractal Spiral“, z předchozí desky „Omniabsence Filled by His Greatness“ nechyběly „The Firstborn from Murk“ a „The Funeral of Existence“ a „Black Devotion“ bylo zastoupeno „Oltářem zvrhlosti“. Pět skladeb, nějakých 40 minut, což mi v tu chvíli přišlo málo, jako celek měla ale skladba setu logiku. Perfektní show s extrémně nadupaným zvukem.

Víkend se skutečně vydařil. V sobotu mě nejprve omámila FURIA a o den později další skvělá akce v čele s magickým zážitkem s INFERNO. Další hudební prožitky se zapsaly hluboko do mozku.


Zveřejněno: 07. 04. 2018
Přečteno:
3749 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář