Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2018, Pařát Magazine & Productions / doom metal / Česko & Slovensko & Brazílie

Tributních alb, jež vzdaly hold tuzemským kapelám, zatím moc nevyšlo – jestli dobře počítám, tak jich nebylo ani deset, navíc některá nedopadla zrovna slavně. Zhruba třetinu jich má na svědomí Pařát resp. Herdron, který se zatím podepsal pod tributy TÖRRU a DEBUSTROLU, a v obou případech se jednalo o ty lepší zářezy. Letos pak svou misi korunoval poctou skupině, která sice nikdy nedosahovala popularity dvou výše uvedených part, ale to v doom metalu ani není možné. DISSOLVING OF PRODIGY byli u toho, když se na severní Moravě zrodila scéna, na níž se dodnes vzpomíná jako na tu nejsvébytnější u nás. Většina jejich souputníků to postupně zabalila, případně se přetransformovala, jen DISSOLVING OF PRODIGY nikdy neuhnuli ani o píď. Po vydání „Štvanice“ se žel ocitli v personálních problémech a svou činnost posléze ukončili. A v roce 2013 dotlouklo i srdce hlavního protagonisty souboru, Fusateho, jehož památce je TRIBUTE TO DISSOLVING OF PRODIGY – In Memory Of Fusaty věnováno.

O rok později začal Herdron koketovat s myšlenkou tributního alba kapele, která je jeho srdeční záležitostí. Peripetie, které realizaci kompletu předcházely, podrobně popsal v Pařátu č. 80, včetně těch, které způsobily neustálé odkládání vydání. Ale šel do toho srdcem, jak píše, a nakonec vše dobře dopadlo a v rukou teď držím velmi pěkně zpracovaný digibook, jak se teď říká fajnovějším digipackům. Patnáctistránkový vlepený booklet obsahuje vedle Herdronovy hezké předmluvy poměrně málo informací, jen fotky zúčastněných kapel a krátkou vzpomínku na tvorbu DISSOLVING OF PRODIGY psanou právě někým z kapel vzdávajících poklonu. Uvítal bych i sestavy účastníků a info o místě a času nahrávání, podobně, jako tomu bylo na tributu MASTER´S HAMMER vydaném u Redblacku.

Asi nepřekvapí, že většinu zúčastněných tvoří tuzemské kapely, přece jen mají k tvorbě Fusateho a spol. nejblíž. Přesto se jedna docela exotická vlaštovka objevuje, hned na úvod brazilští CONTEMPTY. K nim se váže nejzajímavější příběh, jejich předák se sice s Fusatym nikdy nesetkal, ale považoval ho za přítele prostřednictvím internetu, měnil s ním nahrávky a když se v roce 2016 vydal do Evropy, neopomněl navštívit Fusateho hrob. CONTEMPTY sáhli po nejstarší tvorbě, skladbě z dema BIGOTRY (původní název DISSOLVING OF PRODIGY) a podařilo se jim z trochu naivní  písně vytřískat maximum. Hlavně zvuková kvalita je s originálem nesrovnatelná, a taky mám pocit, že song trochu prosvětlili. Každopádně lze říci, že takhle nějak by (možná) mohli BIGOTRY znít, kdyby měli k dispozici současné technické možnosti. R-E-T, jedni z vrstevníků Fusateho spolku, si vybrali hitovku „Lovely“ z „Echoes of my Sadness“ a jejich provedení se mi taky líbí; skladba samozřejmě musela doznat řady změn, originál trvá 15 minut a takový prostor k dispozici nebyl. Současní králové tuzemského doom metalu ET MORIEMUR a skvost „Affliction“ z „Lamentations of Innocents“. Dle mého vrchol tributu, kouzelná skladba, honosné melodie, piano, procítěný zpěv…  nádherné. Poslední věc z dob, kdy DISSOLVING OF PRODIGY používali angličtinu, pochází z jejich vrcholného díla „Time Ruins Also Beauty“ a „Celebration of Trambled Flowers“ v podání COLOSALIST působí jako klon DISSOLVING OF PRODIGY, raných SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY a COLOSALIST. (úsměv) Charakteristický vokál Petra Staňka vládne, ale vládnou i uhrančivé melodie, jak skvělý je originál, tak pozoruhodný je cover.

Přesně v polovině je zařazený druhý zahraniční účastník, DOOMAS ze Slovenska. Po předchozích čtyřech hodně povedených kusech mi DOOMAS přijdou méně výrazní. Sáhli po česky zpívané „Dívčí válce“ z „Loučení se světem pozemským“ a pravda je, že nejásám ani u originálu. DOOMAS sráží nevýrazný vokál, a to, že mě jejich počin příliš neoslovuje, je dané i tím, že mě neoslovuje kapela jako taková. Ze stejného alba čerpali i AFTER RAIN. Nejvýraznější změnou je pochopitelně zařazení ženského vokálu, druhou pak Radkův blackový skřehot, který mi do skladby „Bohu nemilý“ úplně nepasuje, na druhou stranu to AFTER RAIN udělali v duchu své běžné tvorby a jsou ze skladby cítit víc než ostatní kapely. EUTHANASIA, vedle R-E-T druhá parta, která s DISSOLVING OF PRODIGY sdílela pódia už kolem roku 2000, vybírala ze „Štvanice“. „Rozmluva s větrem“ v jejich podání zní zajímavě, hlavně mě překvapuje zařazení flétny a mám takový pocit, že ji nahrál Valda. Pozoruhodné je, že EUTHANASIA už není delší čas aktivní a že se k nahrání vůbec sešla. Nejpřekvapivějším účastníkem je BASIC TORTURE PROCESS. Grindeři hrají doom metal… sice z toho nejsem u vytržení, ale „Zlatá klec“ systémem chvíli doom chvíli grind je bezesporu nejexotičtější, a ač mě umca umca rytmy pokaždé ničí, je fajn, že pánové zůstali věrni jak originálu, tak sobě. Závěr patří SELF-HATRED a „Zvonu“. Krásné Fusateho tóny na úvod a hluboký hlas, kterým Kaťas zpívá ona nezapomenutelná slova… Další paráda, počítám, že o „Zvon“ mohla být i pranice. (úsměv) SELF-HATRED skladbu osvěžili pasáží v rychlém tempu a jde o důstojnou tečkou za pozoruhodnou kolekcí.

Na úplný závěr je zařazena rarita, část koncertu DISSOLVING OF PRODIGY z roku 1994. Zvuk je samozřejmě hodně špatný, ale jako připomínka doby – proč ne. Navíc to každý může po čistých produkcích vypnout, kdyby ho ta zvuková a vlastně i hudební slabota iritovala.

Celkově jde o jeden z nejlepších tributů, který u nás dosud vyšel, navíc v luxusním balení. Náklad čítá 300 kusů a jako bonus je v balení vložena nášivka DISSOLVING OF PRODIGY…

Seznam skladeb:

  1. CONTEMPTY – Over the Grave of my Life
  2. R-E-T – Lovely  
  3. ET MORIEMUR – Affliction
  4. COLOSALIST – Celebration of Trambled Flowers
  5. DOOMAS – Dívčí válka
  6. AFTER RAIN – Bohu nemilý
  7. EUTHANASIA – Rozmluva s větrem
  8. BASIC TORTURE PROCESS – Zlatá klec
  9. SELF-HATRED – Zvon

Bonus:
DISSOLVING OF PRODIGY – Live in Ostrava 16. 9. 1994  

  1. Echoes of my Sadness
  2. Save me

Čas: 74:14

www.paratmagazine.com

 


Zveřejněno: 13. 04. 2018
Přečteno:
3935 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 04. 2018 09:04 napsal/a Johan
Digibook
Slovo digibook použil vydavatel, jak jsem koupil, tak prodávám. :-) Jinak je v recenzi uvedeno, že booklet mohl být informačně bohatší... co si pak kdo představí pod pojmem luxus je holt subjektivní. Mně se obal na pohled i provedením líbí, obsahově ne.
13. 04. 2018 10:50 napsal/a LD
Digibook?
S tím označením digibook bych byl opatrný. Digibook je pevná krásná vazba, tohle je měkký..., i digipaky jsou lepší. Zpracování tedy moc luxusem nevoní a mohlo být dotaženější. Jinak skladby super. Celkově pěkná vzpomínka, povedlo se to.