Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Souhrn zajímavých alb, které vychází v dubnu 2018 + tipy na koncerty.

V dubnu letošního roku vyjde několik zajímavých desek. Proto bychom vám v tomto článku rádi uvedli některé z nich. Jedná se o novinky, na které se osobně těšíme, nebo nás z různých důvodů zajímají. Každý přidáváme i tipy na zajímavé koncerty, které nás zaujaly nejvíce. Pokud i vy máte zajímavé tipy na nová alba a koncerty v daném měsíci, neváhejte je napsat níže do diskuze.

Coornelus

OLAF OLAFSONN AND THE BIG BAD TRIP (Česko) – „Feathers of Oblivion“
Psychedelic rock, vlastní náklad
O téhle maskované instrumentální partě na našich stránkách zaznělo už mnoho chvály a tak je logické, že vydání jejich prvního LP je pro mě událost. V loňském roce se kapela věnovala tvorbě čtyř koncepčních EP, která teď vyjdou pěkně pohromadě ve formě 2LP. OOATBBT slibují, jak je jejich dobrým zvykem, nadstandardní zpracování desky, které bude jistě sběratelskou lahůdkou. Hudební podklad je už delší dobu známý a tak je jasné, že se bude jednat o znamenitou desku. Jako jeden z mnoha bonusů bude LP verze oproti už vydaným nahrávkám mít specifický zvuk, dělaný přímo pro potřeby tohoto média. Album, když Loděnice požehnají, by mělo být k dostání na nejbližším koncertě OOATBBT 28. 4. 2018.

NIKANDER (Česko) – „Sekyra prohnaná kolenem“
Stoner/sludge, Day After Records
NIKANDER vydají svůj debut, na který se domácí fousaté podhoubí vyloženě třese. Kapela už nějaký rok aktivně koncertuje a jsou na ní v podstatě jen samé kladné reference. Na nemilosrdně nazvané desce „Sekyra prohnaná kolenem“ se bude mísit sludge se zemitým stonerem, to vše zabalené do řádně hrubého zrna s dívčím řevem navrch. Fanoušci dnes už bohužel neexistujících GOSPEL OF THE FUTURE by měli určitě zbystřit a to nejen díky podobnosti žánru – kytaru v NIKANDER totiž obstarává Koffin, který v GOSPEL OF THE FUTURE působil.

FORGOTTEN SILENCE (Česko) – „Kras“
Prog rock, Epidemie Records
Šestá velká deska FORGOTTEN SILENCE je za dveřmi. Za normálních okolností bych asi nemohl ani dospat, protože kapela, která má na kontě takové opusy, jakými jsou „Thots“, „Senyaan“, „KaBaAch“ nebo „La Grande Bouffe“, je v českém undergroundu zapsaná zlatým písmem. Ona je tam zapsaná i albem „Kro Ni Ka“, za které získala cenu Anděl. V mých očích se ale jedná o nejslabší nahrávku kapely, protože se jedná progrockové album, které mi nikdy k srdci nepřirostlo. Z uveřejněné ukázky z nového alba je jasné, že se kapela po metalovějších letech vrací opět k progrockovému modelu z roku 2006, což nezbývá než respektovat. Uvidíme koncem měsíce, jak „Kras“ zaujme jako celek.


Tipy na koncert:

10. 4. BELL WITCH, Praha – Strahov 007
21. 4. Eternal Noise Misery,  Praha – Eternia
28. 4. OLAF OLAFSONN AND THE BIG BAD TRIP, BROND, Praha – Panoptikon Barikáda

 

Peťan

SKELETAL REMAINS (USA) - "Devouring Mortality"
Death metal, Dark Descent Records
Třetí album americké death metalové sebranky SKELETAL REMAINS je konečně tady. Album "Devouring Mortality" vyjde 13. dubna u labelu Dark Descent Records na vinylu i na CD. Kaliforňané na něm nabídnou celkem jedenáct songů, které budou odkazem staré tvorby DEATH či PESTILENCE. Tihle borci jsou v našich končinách velmi dobře známí, takže pokud máte rádi old school death metal, "Devouring Mortality" bude přesně pro vás.

BULLET (Švédsko) - "Dust to Gold"
Heavy metal, Steamhammer
Švédsko a heavy metal? Tahle rovnice vždycky fungovala na výbornou a tak se nechme překvapit, zda tento výsledek potvrdí i nová deska kapely BULLET, která nese název "Dust to Gold" a vyjde 20. dubna u Steamhammeru. BULLET ve své tvorbě mísí tradiční heavy metal z osmdesátých let s lehkým nádechem klasického hard rocku. A podle singlu je jasné, že BULLET zcela určitě navážou na předchozí výtečnou desku "Storm of Blades" z roku 2014.

VOMITOR (Austrálie) - "Pestilent Death"
Death/thrash metal, Hells Headbangers Recs.
No konečně! Po dlouhých odkladech vyjde 20. dubna u amerického vydavatelství Hells Headbangers Records nová deska australských VOMITOR. Tahle banda je doslova kultem death/thrashové scény a fanoušci po novém albu dlouho volali. Deska "Pestilent Death" je konečně tady a nabídne sedm songů klasické staré školy. Osobně se nemohu dočkat, až si to pustím, tak to nepropásněte. Tohle bude vražedná půlhodina...

 

Opat

GLORIOR BELLI (Francie) – „The Apostates“
Black metal, Season of Mist
GLORIOR BELLI jsou kapela se zajímavým vývojem. Začátky výhradně black metalové, aby se postupně přesunuli více do vod stoneru, a předchozím albem „Sundown (The Flock That Welcomes)“ se navrátili do černých barev. Mastermind Billy Bayou si po dvou letech připravil další desku a po vydařeném předchůdci jsou očekávání velká. Na druhou stranu nejsem vůbec schopen odhadnout, čeho se na „The Apostates“ dočkáme. Byl bych rád, kdyby šlo o pokračovatele „Sundown“, ale třeba zveřejněný artwork napovídá, že věci se budou mít jinak. Dozvíme se 6. dubna, kdy album vyjde u Season of Mist na CD i LP.

BORGNE (Švýcarsko) – „[∞]“
Industrial black metal, Avantgarde Music
Že bych poslouchal velké množství kapel ze Švýcarska, to říci nemohu, několik formací ale považuji za jistotu dobrého hudebního zážitku. Ať už jde o CELTIC FROST/HELLHAMMER, DARKSPACE, BÖLZER, nebo právě o lausannské BORGNE. Ne až tak profláklé jméno, které ale čeří vody undergroundu už dvacet let, ač výrazněji aktivnější začalo být až od roku 2007. Počátky se nesly v duchu syrového black metalu, lídr Bornyhake ale postupně začal začleňovat industriální prvky a i když se srovnávání s DARKSPACE nemůže vyhnout, přišel se zajímavým mixem, který i přes rozsáhlé stopáže drží pozornost. Na novince mu s klávesovými party vypomohla půvabná Lady Kaos, dvojice připravila osmiskladbový počin o hodinové délce. Digitální verze sice vyšla už 30. března, snad ale nebude vadit zařazení do dubnových tipů, neb CD i 2LP vychází až osmého.

CARPATHIAN FOREST (Norsko) – „Likeim“ (EP)
Black metal, Indie Recordings
Karpatský lesík se vrací! Možná by se tedy slušelo říci, že se vrací Nattefrost. Je tomu 12 let, co vyšlo vydařené album „Fuck You All!!!! Caput tuum in ano est“ (anglická část sdělení zdobí moje oblíbené triko CF). Pak ještě CARPATHIAN FOREST nějakou dobu fungovali, odehráli nějaká vystoupení (včetně zajímavého na Brutal Assaultu před pár lety), aby aktivita následně úplně opadla. Blood Pervertor a Tchort rozjeli nový projekt THE 3RD ATTEMPT a bylo otázkou, zda ještě někdy CF povstanou z popela. A 13. dubna se tak stane. Nattefrost se obklopil čtyřmi novými členy, mezi nimiž je například Malphas (ENDEZZMA, SVARTTJERN) a první ukázku tvorby vypustí na dvouskladbovém EP „Likeim“, jež bude obsahovat stejnojmenný song a cover od TURBONEGRO. Sedmipalcový vinyl se stopáží pouhých pěti a půl minut vyjde u Indie Recordings.

WIEGEDOOD (Belgie) – „De doden hebben het goed III“
Black metal, Century Media Records
Belgičtí WIEGEDOOD jsou poměrně čerstvým pojmem na scéně (vznik 2014), za tu dobu ale stihli připravit hned tři desky a zaujmout nemálo žánrových příznivců. Jejich black metal není typické syrové podoby, kompozice jsou epičtější, příznačnější by možná bylo pojmenování post-black. Avšak žádná vlezlost a nuda, trojice umí pořádně přibrousit. Všichni členové působí též v post-hardcorových OATHBREAKER, kteří v současnosti pauzírují. Z desky mě baví jednoznačně více WIEGEDOOD, ale naživo na Brutal Assaultu mě zaujali i zmínění spřízněnci. „Trojka“ splňuje standardy, tzn. stopáž něco málo přes půl hodiny a čtyři skladby. Poprvé ale budou WIEGEDOOD vydávat u labelu Century Media Records, a to 20. dubna CD i LP.

AURA NOIR (Norsko) – „Aura Noire“
Black/thrash metal, Indie Recordings
Firma Indie Recordings bude v dubnu poměrně aktivní a kromě EP CARPATHIAN FOREST vydá i novou řadovkou black/thrashových velikánů AURA NOIR. Již klasická trojice Aggressor/Apollyon/Blasphemer si dala poměrně na čas, od předchozí nálože „Out to Die“ uběhlo již šest let. Nevím moc, co bych více dodával, AURA NOIR jsou takovou jistotou špinavého, neurvalého mixu černoty a energie. CD „Aura Noire“ vyjde 27. dubna.
 

Tipy na koncert:

1. 4. INFERNO, IXXI, THE STONE ad. – Praha, Nová Chmelnice
7. 4. UADA, NORDJEVEL, BESATT ad. – Plzeň, Alfa
21. 4. PRIMORDIAL, MOONSORROW, DER WEG EINER FREIHEIT – Praha, Akropolis

 

Johan - antitip

CREMATORY (Německo) – „Oblivion“
Gothic metal, Steamhammer
Není to ode mě pěkné, ale taky to není jen z mojí hlavy. Když jsem se svěřil, že v dubnu nevychází žádné poklady (kromě těch, co napsali kolegové), tak mi jeden provokatér poslal tip na CREMATORY. Takže co není pěkné, abych dokončil první větu? No posmívat se legendám. Ale nemůžu jinak. Když jsem zhlédl klip ke skladbě „Salvation“, šly na mě mrákoty a bylo mi za kapelu stydno. To, co Němci hráli posledních deset let (možná i víc, zas tak je nesleduji), mi přišlo jako sotva průměr, ale pořád jsem si říkal, že na té jejich muzice asi něco bude, když jsou tak populární i u nás – že jsou populární v Německu je při vkusu tamních pivařů pochopitelné. Doma nejspíš zase slíznou smetanu, ale doufám, že se v Česku najde jen minimum těch, kteří nad touhle hrůzou budou jásat. Já každému doporučuji, aby se podíval na klip na lačný žaludek, protože jinak by se mohl nehezky poblejt. Pro pořádek – novinka vyjde v pátek 13. dubna u Steamhammer a z mého pohledu to bude větší katastrofa než povraždění templářů 13. 10. 1307.


Tipy na koncert:

14. 4. BLEEDING EARS DEATH MEATING (POPPY SEED GRINDER, BOHEMYST, AMOK...), Praha - Modrá Vopice


Zveřejněno: 01. 04. 2018
Přečteno:
3448 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 04. 2018 10:40 napsal/a immortal
No...
Dejte už pokoj s nějakejma progresivama a experimentálama :D . Ztotožňuji se s tipy Opata a Peťana. Zbytek = nehudba. Je nejen špatných kapel, ale i neposlouchtelných žánrů a przniteů metalu.
02. 04. 2018 09:14 napsal/a Johan
FS
Poslouchám první FS vlaštovku a mám to úplně stejně jako Coornelus. Mám to tak i s předchozími počiny, nejvíc je pro mě Ka Ba Ach, nejmíň experimenty a progresivnosti v čele s Kro Ni Ka. Ukázka z Kras nezní vůbec špatně, jen se mi netrefuje do záběru... Uvidíme, až vyjde celé album, třeba se tam dočkáme nějakých překvapení...
01. 04. 2018 15:04 napsal/a Jirka D. // Echoes
to Coornelus
War For War prosím ne... V prog rocku stejně jako všude je potřeba vybírat a těch dobrých je vždycky jenom několik ... jako všude. Podle mě není špatných žánrů, ale vždycky jen špatných kapel.
01. 04. 2018 14:22 napsal/a Opat
Se zpožděním jsem též doplnil...
...pár černot... :-)
01. 04. 2018 13:28 napsal/a Coornelus
...
Kro Ni Ka nebyla špatná, ale natočit to zahraniční kapela, tak se toho nevšimu, protože tuhle scénu nesleduju a moc mi toho nedává. Nevim, jak bude novinka znít celá, ale ta ukázka a ty vokály tam mě docela vyděsily. Prog rock sice není nadávka, ale sprostému slovu se to trochu už blíží :-)))) A jinak nezlob, jinak ti pošlu link na nové War For War a pak už budeš úplně vyřízenej:-))))