Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

MC 2017, Analog Freaks / sludge/doom/noise/drone/ambient / Česko/Slovensko

Nadpis této stati sice uvádí dvě kapely a dvě skladby, ale ono to není tak jasné, jak se zdá. Na kazetě se sice sešla dvě jména, ale obě se realizují týmž songem, jedni coby autoři a interpreti, druzí coby „remixátoři“, i když v případě OMM by správně mělo být „druhý“ a „remixátor“, protože jde o jednočlenný projekt.

BLUES FOR THE REDSUN nahráli „Deadspace / Knocking On The Cemetery Gates“ nejspíš v roce 2015, protože 1. ledna 2016 ji zveřejnili na Bandcampu. Další rok a něco trvalo, než vyšla na fyzickém nosiči, v tomto případě magnetofonové kazetě, která je asi pro Kubánce a spol. nejmilejším prostředníkem pro předávání tónů a zvuků. A když už kazetu do světa vyslali, tak si s ní pohráli, respektive si pohrál vydavatel Analog Freaks. Černá kazeta je vložena do papírové skládačky, která vypadá přímo honosně, což ostatně kombinace černé a zlaté barvy vždy. Na vnější zlaté straně je titulní cover opět odkazující k drogové závislosti (se kterou BFTR tématicky pracují na všech vydaných počinech) a slunce s paprsky z injekčních stříkaček (autorem je VH / Fraktura Lebeční) je bezesporu dobrý nápad – ale cesta za sluncem lemovaná uschlými stromy coby pařáty nevěstí pro zbloudilou duši nic dobrého. Uvnitř je zlatě na černém info k nahrávce i text v angličtině i v češtině, takže žádné náležitosti nechybí. Za balení patří všem protagonistům pochvala…

S chválením muziky už je to těžší. Respektive je to těžší s poslechem. Několik citlivějších jedinců poslech a psaní recenze rovnou odmítlo s tím, že nemají zrovna v plánu sebevraždu… (úsměv) Ani já se k ní nechystám a tak jsem si poslech naordinoval na dopoledne, protože čert ví, co by se mohlo stát večer. (úsměv) BFTR totiž posluchače vůbec nešetří. Už jsme to psali opakovaně, v recenzích na předchozí počiny nebo na živá vystoupení, že tahle parta hraje „zlou“ a „odpudivou“ muziku, která je pro většinu posluchačů za hranou. Ony uvozovky v předchozí větě nejsou myšleny jako negace, ani jako negativismus, ale jako zvýraznění, protože to, co se z kazety line tentokrát, je snad ještě větší marasmus než dříve. Hlavní roli hrají zatěžkané drnčící a dronící kytary, ke kterým se v podobném duchu přidává baskytara, sem tam přijde úder do bicích a vcelku nenápadně se songem linou nějaké ty pazvuky. Není třeba spěchat, takže většina tónů dozní a teprve poté přijde další zaburácení. Takhle se to převaluje skoro šest minut, kdy se začnou dít z mého pohledu zajímavější věci. V první řadě se trochu zrychlí a bicí se zapojí mnohem více, v druhé otevře Kubánec pusu a začne odchrchlávat první sloku. Po ní přichází nejsilnější momenty, ze zatěžkaného základu se vynořují smířlivější melodické vsuvky, které muziku posunují o level výš, ale přitom ctí ducha bolestivé a potemnělé muziky. Druhá sloka je odeřvána snad ještě vypjatějším hlasem, a po ní je tu druhý vrchol – psychedelická pasáž připomínající doprovod k halucinacím nebo něčemu podobnému, co narkomani zažívají. Je to sice lehce zohýbané a zefektované, ale působivé. Méně už návrat na začátek; ne, že by mi ono dronění a bahnění vyloženě vadilo, spíš mi přijde tahle pasáž trochu natažená. Ale v pravý čas se vrací řev a finále pak patří hraní si se zvuky, které je pro mě stravitelnější než to, co dělá Radek Kopel.
6/10

Druhá strana kazety je ještě tvrdší oříšek. Za prvé – nemám rád remixy. Za druhé – nechápu jejich smysl, nevím, co na nich někdo vidí zajímavého, mně to nic neříká. U remixu v podání OMM pak platí, že z původní skladby toho moc nezbylo. Nevím, jak to Jozef Tušan dělá, ale asi prohnal původní nahrávku počítačem a výrazně ji proměnil, takže zní jako elektronicko-ambientní hudba, nejspíš pro ještě větší podivíny, než jsou posluchači BFTR. Tím nechci Jozefovu práci snižovat, určitě si s tím hodně pohrál a v podstatě se mu taky povedlo udělat hudbu stísněnou, temnou a nervy drásající.
-/10

Seznam skladeb:
A: BLUES FOR THE REDSUN – Deadspace / Knocking On The Cemetery Gates
B: OMM – Deadspace / Knocking On The Cemetery Gates

Čas: cca 35 min.

Sestavy:

BLUES FOR THE REDSUN

  • MT – drums
  • MB – bass
  • AB – guitar/visual
  • EO – noise/effects
  • JM – guitar/throat

OMM

  • Jozef Tušan

Facebook
Bandcamp
Bandzone


Zveřejněno: 19. 04. 2018
Přečteno:
3548 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář