Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HEIDEN – Andzjel

CD-R 2017, vlastní náklad / death metal / Česko

Svitavská MARANA datuje vznik do roku 2016, kdy se spoluhráči z POHŘEBNÍ HRANICE rozhodli otočit kormidlem od blacku k deathu a začít pod novým názvem. Když jsem poprvé zachytil existenci MARANY, napadlo mě, že název je ze španělštiny, nebo portugalštiny, ale pravda je jinde, je to slovo znamenající smrt. Více o pozadí názvu se dozvíte v chystaném rozhovoru.

Prvotina „Death is hidden in the plastic“, která vyšla loni na podzim, obsahuje intro plus pět songů, to vše na ploše necelé čtvrthodiny. V kontextu s výše uvedeným stylovým zařazením se dá vytušit, že se bude hrát spíše jednoduše, protože na nějaké složitosti v tříminutových skladbách nebude prostor. Ono to s tou délkou ale není jak prosté, dvakrát kvartetu stačily plus minus dvě minuty, „Intro“ (křik, mluvené slovo a zvuky z nějakého hororu?) pak netrvá ani minutu. Titulní skladba zpočátku odsýpá v typickém devadesátkovém deathmetalovém duchu, ale s nástupem vokálu začíná hra na schovávanou. (úsměv) Kazatel používá jakýsi hybrid deathové a grindové polohy hlasu, něco mezi brutálním řevem a jekotem, zní to zajímavě a ve finále to jde songu k duhu – i když nejen s oním „řevokvilem“ je tu operováno, v pomalejších úsecích na typický murmur taky dojde. Hudebně nic překvapivého, rychle, pomalu, rychle, pomalu, dusot bicích hlavně v oněch masakrech příkladný, leč zvukově to není ono – bicí jsou příliš vytažené a kytary kvůli nim nejsou dobře slyšet. Ve „World is...“ se s grindem lehce operuje i po hudební stránce, do death metalu jsou nenásilně naroubovány grindové umca umca postupy, ale nelze říci, že by to byl čistý grind, spíše něco přesně na půli cesty mezi kovem smrti a drtičem. (úsměv) Každopádně pořád to je old school bez příkras, bez melodií, i když místy vcelku chytlavý i taneční. Na koncertech se asi bude rotovat v mlýnici, doma je to taky v pohodě, ale s tím, že tohle už tu bylo tisíckrát… „Hothead“ zpočátku upaluje takřka thrashově a poprvé si uvědomuji, že texty je v češtině. Ono tomu tak asi bylo i v předchozích písních, ale tady je zpěvákovi celkem dobře rozumět. Muzika většinou fičí, ale nechybí ani pomalejší pasáže, jež míří k deathu – a i když opět nejde o nic převratného, ke cti kapele je třeba přičíst, že každá skladba je jiná a že se při poslechu nenudím. „Blade of morality“ obsahuje natolik známé postupy, že jde skoro o tribut všem deathovým velikánům. Ale ono je těžké v daném ranku přicházet s něčím úplně novým, originálním; MARANA disponuje solidním potenciálem a vokalistou, který si s hlasem hraje –  střídá různé výrazy a přispívá k pestrosti nahrávky. Závěrečná položka pak nevybočuje z koloritu, ale opět má docela slušný tah na bránu. Což platí i pro kapelu, v níž po nahrání téhle placky doplnil sestavu druhý kytarista, postu basáka se chopil Káňa (TWISTED TRUTH, ČERTŮF PUNK) a „Death is hidden in the plastic“ vyšlo podruhé, v Pařátu na splitku s HISTOS.

CD, které si vydala kapela vlastním nákladem, je vloženo do pošetky, která příliš krásy nepobrala. Já zase nepobral, co se na obalu nachází, ale opět pomohl rozhovor – název nahrávky o smrti skryté v igelitu naznačuje, že jde o hlavu dušenou v sáčku naplněném lepidlem. Nápad možná dobrý, provedení není dobré… navíc ty tmavé barvy. Zadní strana obsahuje sestavu, fotku a seznam skladeb, texty chybí, obal tedy žádná sláva, ale je to demo…

MARANA je na začátku, zatím asi nebude v žebříčcích popularity bořit zaběhlé pořádky, ale jde o slušný debut, za který se nikdo z protagonistů nemusí stydět. Rezervy jsou ve zvuku (když si po MARANĚ pustím jiné CD, jsme zvukově jinde; na druhou stranu srozumitelný zvuk je, jen neřeže hlavy – úsměv) a v originalitě – to první by určitě chtělo vylepšit, to druhé je věcí kapely, která to nejspíš takhle cítí. Trumfem je vokalista a v budoucnu by mohly být posily v sestavě. Uvidíme příště, zatím jsme na začátku a bavit o něčem jiném než průměru nemůžeme.

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Death is hiden in the plastic
  3. World is…
  4. Hothead
  5. Blade of morality
  6. Memorial

Čas: 14:56

Sestava:

  • Štěpán Inkvizitor Bobek – drums
  • Dalibor Breakdown Peňáz – guitar/bass
  • Milan Decapitator Karpíšek – guitar
  • Otakar Kazatel Říha – vocal

Facebook
Bandzone

 


Zveřejněno: 28. 03. 2018
Přečteno:
3874 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář