Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

CD/LP 2017, Century Media / thrash metal / USA

Thrash metalová banda z Colorada je v současnosti dost možná jedničkou nové vlny a pomalu se zařazuje po bok velikánů typu MEGADETH nebo ANTHRAX, které doprovázela na koncertech. Proto se s velkou zvědavostí čekalo na jejich čtvrtou řadovou desku a první pod hlavičkou Century Media Records. Obzvlášť, když každé album je úplně jiné a nutno podotknout, že ani posledním nepřestávají překvapovat.

Už je to čtyři roky, co HAVOK vystoupili poprvé na Brutal Assaultu (podruhé a zatím naposled loni), kde každý čekal jen další revivalovou kapelu na osmdesátkové slavnější kolegy. Spoustě lidem spadla čelist, co za skupinu kolem odpoledne zahajuje festivalový den, když to tam Pete Webber (bubeník) začal dupat a bagrovat. Nemůžu se dočkat, až ty čtyři mistry svých nástrojů uvidím 9. dubna v Praze na Nové Chmelnici, ale teď zpátky k jejich poslední nahrávce…

Před prací na nové desce kapelu opustil Michael Leon, který odešel do SOULFLY, a nahradil ho basový virtuóz Nick Schendzielos. Hned v otevírací písni „F.P.C.“ bylo jasné, že basová kytara bude vládnout po celou dobu. Následuje hitový single „Hang 'em High“, který spatřil světlo světa v den, kdy Donald Trump skládal přísahu, a David Sanchez (frontman) se nebojí pojmenovat svou zemi United Snakes Of America. Zvuk alba je parádně dynamický, jako když se válečník napřáhne před úderem, a z vinylové desky je ještě lepší; tím se dostávám přes mou oblíbenou „Dogmaniacal“. Zlí jazykové tvrdí, že se HAVOK zapomněli při nahrávání na společném turné s MEGADETH a něco na tom možná bude, když vezmeme v úvahu silně zaměřené politické texty a to, že kapela před první půlkou alba úplně vykvaltovala, spíše instrumentálními písněmi, klipovkou „Intetion To Deceive“ a „Ingsoc“ – díky které jsem si koupil knihu 1984 od George Orwella. Vyzdvihl bych texty, které jsou jednoduché, úderné a k pochopení i v neanglicky mluvících zemích. Nahrávka se v půlce krátce nadechla, aby přišel vrchol celé desky, kterým je „Masterplan“. Nebudu skrývat radost, že ji banda zařadila konečně do svého koncertního setu, protože jde o jednu z úplně nejlepších skladeb loňského roku. Při poslechu si vždycky představuji, jak od strun basové kytary a prstů lítají jiskry a ono to tak opravdu zní, když se song dostane do tempa. Co bych řekl o zbývajících skladbách „Peace Is In Pieces“, „Claiming Certainty“, „Wake Up“ a „Circling The Drain“? Na albu nenajdete 2 stejné písně a každá je unikát, což je v době, kdy už bylo nahráno snad všechno, asi největším plusem.

Tento záznam teprve prověří čas a až se budeme přehrabovat mezi stovkami stejných nosičů, tak se k němu rádi vrátíme. Ať se to někomu líbí, nebo ne, HAVOK jsou jedničkou nové vlny thrash metalu a s každou další nahrávkou budou jen populárnější. „Conformicide“ je našlapanější než „Unnatural Selection“, originálnější než „Burn“, ale „Time Is Up“ zůstává nepřekonáno, protože má větší tah na bránu.

8,5/10

Uvidíme se 9. dubna na jejich koncertě v Praze.

Seznam skladeb:

  1. F.P.C.
  2. Hang 'Em High
  3. Dogmaniacal
  4. Intetion To Deceive
  5. Ingsoc
  6. Masterplan
  7. Peace Is In Pieces
  8. Claiming Certainty
  9. Wake Up
  10. Circling The Drain

Čas: 57:49

Sestava:

  • David Sanchez – hlavní vokál, rytmická kytara
  • Reece Scruggs – hlavní kytara, doprovodný vokál
  • Nick Schendzielos – basová kytara, doprovodný vokál
  • Pete Webber – bicí

http://havokband.com/
 

 

 


Zveřejněno: 19. 03. 2018
Přečteno:
3663 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 03. 2018 13:29 napsal/a Peťan
Coornelus:
No popravdě, R.Š. jsem už na koncertě neviděl pěkně dlouho :-))) Ale jeho statistik jsem nikdy neměl šanci dosáhnout :-(
19. 03. 2018 12:54 napsal/a Coornelus
...
Tak to rád čtu, se potkáme. Třeba vyrazíš i druhej den a zase navážeš na svoje léta alá R. Š. :-)
19. 03. 2018 12:12 napsal/a Peťan
Coornelus:
Jo sorry, máš pravdu :) Já si to spletl s Chronosphere, kteří hrají 10.4. ve Vopici, ale to je možná nejnudnější thrash za poslední roky :D Takže Bell Witch je jasná věc a Havok podle chuti a nálady :)
19. 03. 2018 11:58 napsal/a Coornelus
Bell Witch
jsou podle mých informací desátýho... aspoň se tam tak chystám :-)
19. 03. 2018 11:29 napsal/a Kubina
Re: HAVOK
Třeba příští album bude ovlivněné Anthraxem :P