Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

LP 2017, Napalm Records / speed metal / Nový Zéland

Abych řekl pravdu, první poslech této kapely mi vyrazil dech. Když jsem si přečetl o neznámé kapele STÄLKER z Nového Zélandu, že hraje staroškolský speed metal, nedával jsem tomu příliš velké naděje. Jenže STÄLKER mě nachytali na švestkách.

Tato trojice z Wellingtonu se dala dohromady teprve v roce 2016 a po kazetovém demu „Satanic Panic“ sáhl po kapele rovnou rakouský label Napalm Records, který má pod svými křídly mnoho známých a úspěšných kapel. A na podzim roku 2017 vydávají STÄLKER svou debutovou desku „Shadow of the Sword“. Desku, která by jim mohla otevřít dveře z druhého konce světa do světa metalu více zaslíbenému, tedy do Evropy.

Album „Shadow of the Sword“ vyšlo na vinylu hned ve čtyřech barevných variacích – klasické černé, červené, bílé a zlaté. Vnitřní kapsa obsahuje všechny texty, fotku kapely i důležité informace o nahrávání a vydání alba. Přední obal sice koresponduje s názvem desky, ale přijde mi docela kýčovitý. Prostě tyto meče, šavle a podobně v metalu úplně nemusím, haha. I když vyhnout se tomu je celkem těžké…

Samotný poslech vás odnese do poloviny osmdesátých let. Tedy do doby, ze které nyní nejvíce těží třeba Belgičané EVIL INVADERS nebo Němci VULTURE. A přesně k těmto dvěma kapelám bych přirovnal Novozélanďany. STÄLKER na to jdou pořádně zostra a posluchače čeká nekompromisních třicet osm minut old school speed metalu. Od začátku je jasné, že se s tím kluci párat nebudou a nasazené tempo je opravdu vražedné. Na co také čekat že? Za takové kytarové riffy by se nemusela stydět žádná thrashová kapela. Řeže to, ničí, svírá. To vše je proložené divokými kytarovými sóly a místy i pasážemi, které se nesou v pomalejším tempu. Chvílemi by to možná chtělo druhou kytaru, zvlášť při sólech, ale o to více je hudba STÄLKER syrovější. Bicí drží posluchače po celou dobu pod ostrou palbou. Samostatnou kapitolou je pak vokál. Basák Daif, který současně zpívá, má zastřený zpěv, který tahá do parádních výšek. A to velmi rád a často. Neskutečná pila! V refrénech mu pomáhají doprovodné zpěvy, takže je vokál ještě razantnější.

Album „Shadow of the Sword“ obsahuje celkem deset skladeb a musím konstatovat, že se mi líbí všechny. Tři pocházejí z prvního dema kapely. Jsou to „Satanic Panic“, „The Mutilator“ a „Shocked to Death“ a řadím je k tomu nejlepšímu na desce. K nim bych určitě přidal „Path of Destruction“ s pozvolným rozjezdem a oblíbenou „Demon Dawn“. Zapomenout nemohu ani na výtečný cover songu „Evil Dead“ od legendárních DEATH. Je zajímavé slyšet tuto deathmetalovou klasiku s úplně jinými aranžemi, zvukem, tempem i zpěvem. STÄLKER se s tím poprali opravdu skvěle!

STÄLKER vydali svůj debut a velice mě překvapili. Nečekal jsem takovou old school nostalgii od kapely z Nového Zélandu. Jak je vidět, metal je fenomén po celém světě. Deskou „Shadows of the Sword“ si kapela řekla o zaslouženou pozornost. Album je vyvážené, má parádní autentický zvuk a STÄLKER uchopili „retro“ za správný konec. Navíc jim nechybí ani vlastní nápady. Takže pokud jste dosud neznali, určitě si tuto desku sežeňte. Litovat nebudete! A nezapomeňte dorazit do Písku na koncert!

Seznam skladeb:

  1. Total Annihilation
  2. The Mutilator
  3. Path of Destruction
  4. Shadow of the Sword
  5. Satanic Panic
  6. Shocked to Death
  7. Demon Dawn
  8. Master of Mayhem
  9. Evil Dead (DEATH cover)
  10. Steel God

Čas: 38:26 min.

Sestava:

  • Nick - bicí
  • Chris - kytara
  • Daif - baskytara, vokály

Bandcamp a Facebook

Koncert v Písku: INFO


Zveřejněno: 14. 03. 2018
Přečteno:
3815 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář