Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

DVD 2017, Shindy Productions / dokument / Česko

Hudba je celý můj život. Kdyby skončila hudba, tak zemřu. Kdybych nemohl dělat hudbu, tak zemřu.

Poslední tři roky patří BigBossovi. Počet jeho zářezů v letech 2016 až 2018 je pozoruhodný: oslavil 65. a 66. narozeniny, s ROOT vydal „Kärgeräs – Return From Oblivion“, pod svým jménem zrealizoval 2CD „Collection Of Black Roses / Sbírka černých růží“, zahostoval na albech SOLFERNUS a ASGARD, skočil padákem, poskytl Fobii krásný rozhovor, ROOT vyšla kniha mapující 30 let existence, a vyšlo DVD „Vzpomínky na hovno“, pětihodinový dokument obsahující celý Jiřího život.

Hned první „Hudba“ je rozkročená mezi vztah k hudbě (viz první tři věty recenze), kapely, které BigBoss poslouchal v mládí, party, se kterými spolupracoval (BEHEMOTH, MOONSPEL, HELHEIM... celkem zní jeho hlas na více než 60 hudebních nosičích...), ale nechybí ani další souvislosti, včetně předchůdce ROOT, zábavové skupiny VEGA. Většinou jde o informace, které někdy zazněly, ale objeví se i nějaké dosud nezveřejněné. „Dětství“ je naopak překvapení plné. A nutno podotknout, že Jura jej neměl zrovna lehké, protože po idylických letech jej citelně zasáhl rozvod rodičů a následný pobyt v dětském domově. Následuje kapitola „Satanismus“, v níž Jiří plamenně na toto téma hovoří, včetně zážitků s komunistickou státní bezpečností, včetně Církve satanovy, knih, které na toto téma napsal, a samozřejmě nenechá stranou různá náboženství – a co si o nich myslí, snad netřeba dodávat.

„Mládí“ měl Jiří taky docela pestré, asi se moc neví, jaké má vzdělání, jak to měl s vojnou, kde pracoval, proč se mu říkalo Dratva, proč Big Boss… všechno zazní, ale nechci tady prozrazovat detaily, jen (opět) dodám, že toho stihl opravdu hodně. Taky stihl „Kriminál“, a ne jednou, a zážitky z výkonu trestu má docela drsné. Hudební fanoušky, kteří nepamatují osmdesáté roky, budou asi nejvíc zajímat okolnosti založení ROOT, některé události jsou všeobecně známé, některé asi dosud zvěřejněny nebyly, takže i ti, kteří s ROOT prožili celý život, se dozví něco nového. Jirka je dobrý vypravěč, místy malinko přehání, ale to už k velkým osobnostem patří. Ačkoliv se kapitola jmenuje „Zrození kořene“, nejde jen o vznik kapely, ale v podstatě o celou kariéru ROOT,

Rodinné záležitosti byly trochu nakousnuty v dětství, položka „Rodina“ je dále rozvíjí (sem tam se něco i opakuje…) a ve zkratce je lze označit jako „vzpomínky zahalené do smutku“ (BB slova). Zas nechci prozrazovat pikantní historky, ale že jich bylo. Místy jsou vzpomínky až dojemné, hlavně v okamžicích, kdy dojde na úmrtí rodičů, byť vztah s otcem byl velmi komplikovaný. Ač „Literát“ naznačuje, že půjde o Jiřího spisovatelské kroky, jde i o jeho čtenářské preference a vztah k literatuře obecně. Asi nejzajímavější je, když BigBoss popisuje, jak vznikají jeho texty a když mluví o překladu Satanské bible. „Komunismus“ – určitě  nelze čekat, že by tahle zvrácenost BigBossovi byla po chuti. Ale kapitola není jen o ideologii, ale i o životě v podivné době a hlavně o zaměstnáních, kterými Jiří prošel. A opět je, myslím, plná překvapení, zejména popis jeřábnické profese za to stojí. (úsměv)

Jura se nezdráhá popisovat ani „Neřesti“, což znamená hlavně drogy, kterým se poměrně intenzivně „věnoval“. Moc veselé povídání to není, narkotika Jiřího život poměrně výrazně poznamenala a z mizérie jej jako vždy vytáhla muzika. Závěr patří „Přátelství“, což je taková „sladká tečka“.

DVD je rozděleno do jedenácti kapitol, které na sebe navazují chronologicky-nechronologicky. (úsměv) Obecné kapitoly se střídají se soukromými, některé se věnují časově ohraničeným úsekům BigBossova života, některé mají nadčasový charakter. Partnerem velkého mága je Paramba, který funguje jako redaktor kladoucí otázky a vytyčující směr povídání, dělá to nenápadně, vždycky něco naťukne a Jiří se rozjede… (úsměv)

Každá kapitola začíná nějakým BigBossovým citátem, názorem, který hlavní protagonista sděluje světu. Je to něco na způsob myšlenek, které kdysi vkládal na své webové stránky. S některými nelze nesouhlasit, s některými lze nesouhlasit, každý na to asi bude mít jiný názor...

I přes některé lehce kontroverzní názory je evidentní jedna věc – Jiří je vzdělaný inteligent. Jedna věc jsou názory, s nimiž nemusí každý souhlasit, druhá to, že BigBoss jich většinu dokáže vyargumentovat a bezděky přitom zmínit něco z filosofie, historie, psychologie… i když o psychologických knihách si nemyslí nic dobrého.

Natáčení rozhovorů probíhalo na řadě míst v Brně, venku na lavičce, před jakousi garáží, v nějakém klubu, před klubem Šelepka, v dalším parku, před lesíkem, snad i u BigBosse doma, na lodi (kterou nejspíš zapůjčil nějaký fanoušek, protože na boku lodi je telefonní číslo končící na tři šestky – úsměv)… někdy trochu hapruje zvuk, nejspíš kvůli větru, který mikrofon zachycuje, u většiny částí je to v mezích normy, ale „Kriminál“ a „Literáta“ vítr ztrpčuje víc, než by bylo zdrávo. Co se týká obrazu, tak každé sezení zabírají dvě kamery, takže se střídají záběry na oba protagonisty se záběry na samotného BigBosse.

Kromě zpovědi nejstaršího aktivního blackmetalového zpěváka na světě obsahuje DVD pětici klipů, zčásti z BigBossovy sólové dráhy, zčásti z produkce ROOT. Obal pak šikovně využívá aktuální resp. historickou fotografii, přičemž ta historická patří do série věnované brněnské vlasaté mládeži a získala i nějaké ocenění – a když se na ni člověk podívá, musí uznat, že právem.

Pět hodin ve společnosti BigBosse uteče jako nic, fanoušek tohoto svérázného člověka a výjimečného umělce bude bezpochyby nadšený ze spousty dosud nepublikovaných zážitků a informací a zamhouří oko nad občasným opakováním již vyřčeného i nad ne úplně špičkovou kvalitou záznamu; ale důležitý je obsah, nikoliv forma.

Seznam kapitol:

  1. Hudba
  2. Dětství
  3. Satanismus
  4. Mládí
  5. Kriminál
  6. Zrození kořene
  7. Rodina
  8. Literát
  9. Komunismus
  10. Neřesti
  11. Přátelství

Klipy:

  • BIGBOSS – Solitude
  • BIGBOSS – Tell Me Why
  • ROOT – Moment Of Fright
  • ROOT – Black Iris
  • ROOT – The Key To The Empty Room

+ Jiří BigBoss Valter – seskok padákem

Čas: cca 5 hodin

Mluví:

  • BigBoss

Ptá se:

  • Paramba

Facebook
Bandzone
Shindy Productions

 


Zveřejněno: 12. 03. 2018
Přečteno:
4738 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář