Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

24. 2. 2018, Hořovice - Labe

Již podruhé se v Hořovicích v klubu Labe konala přehlídka kapel z místní undergroundové líhně, která nese prostý název REGION FESTIVAL. Tak jako v loňském roce se i letos této akce účastnilo sedm kapel, jejichž žánrové rozpětí se pohybuje od punku až po death metal. A protože oproti původnímu line-upu došlo k menší změně, tak letos festival opět proběhl ve stejném složení jako v roce 2017. V Labi se na pódiu prostřídaly kapely GOAT CULT, KOVADLINA, RAVENLAW, SHITSTORM, VALURY, MURDER INC. a KNEDLOFIL.

Do klubu Labe přicházím něco po osmnácté hodině. Začínalo se určitě na minutu přesně, neboť už z venku slyším hřmotný lomoz první vystupující kapely GOAT CULT. Kapelu z nedalekého Žebráka znám pouze ze společného splitka s VALURY (2016) a živě jsem je měl možnost vidět poprvé až nyní (na minulý Region jsem přišel až na poslední dvě kapely). Abych pravdu řekl, tak jejich podání death metalu s melodickými tóny a až chaoticky poskládanou harmonií na split albu mě nenadchlo. Ale nyní byla jejich našlápnutá hudba plná energie a hlavně zpěvák s tričkem od „krve" na sebe strhával velkou pozornost. A já nabyl dojmu, že buď pánové šli od té doby do sebe, anebo, jak kolega Mandéz poznamenal v loňském reportu, že „síla kapely se projeví na živém koncertě". Což měl pravdu, ale čas je určitě prověří dál. Nyní na úvod povedené vystoupení.

Dalším v pořadí měla být královédvorská kapela RAPETE, ale protože se objevily nějaké zdravotní komplikace v kapele, tak čest vystoupit na Regionu dostala punk metalová hořovická KOVADLINA. Přesto, že kapela již funguje 23 let, tak jsem jejich celý set viděl také poprvé. Jinak jsem část jejich vystoupení viděl na pravidelném říjnovém místním Onion festu, který vlastně nenavštěvuji na celou dobu festu. A protože kapela má snad nejmenší počet koncertů, co kdy jaká kapela mohla mít, tak se právě míjíme. Nicméně osoba Jardy Pelána určitě v okolí není neznámá. Jarda v KOVADLINĚ obsluhuje kytaru a samozřejmě disponuje i hlasovým fondem, který je pro punkovou kapelu nezvyklý, a to kombinaci hlasu od metalově zahuhlané growlujícího, přes štěkavý, který přejde i k zpěvnějšímu výrazu. Ve skočném rytmu a s přispěním housliček jsme mohli slyšet písně jako „Ranní ptáče", „Hrášek" a závěrem i pozvánku „Píseň pro zahrádkáře" na „druhý" koncert v roce, na Onion fest, kde Jarda přislíbil křest prvního CD. Veselí punkeři pobavili.

Již dávno je to, co jsem odvykl tónům power metalových kapel, ba jsem je ani nijak moc nevyhledával. A taková ta divadelní hra kožených svršků a zaťatá hrozící pěst mohutnosti a síly mi přijdou již trochu úsměvné. Ale proti gustu žádný dišputát. Komu se tvorba další hořovické bandy RAVENLAW líbí, tak mu byla přehršel melodických a silných tónů dopřána. Nakonec z prvopočátečních dvaceti platících u první kapely se můj (ne)správný odhad počtu lidí blížil již k padesátce. Melodický, svižný a oslavný power metal neméně podobný klasikům tohoto stylu. Hodně mi to připomnělo kombinaci kapel MANOWAR a BLIND GUARDIAN. Kapela odehrála písně z alba „King Imperial", jako je stejnojmenná titulní skladba, ale i píseň „Time Prophets and Fractal Cores", která se řadí k tvorbě starší. Nicméně tyto písně byly věnovány hokejistům na ZOH. „King Imperial" českému týmu, u kterého se doufalo, že skončí třetí a ta druhá kanadskému týmu, u kterého Medouch, zpěvák a klávesista v jedné osobě vtipně poznamenal, že jsme doufali, že skončí čtvrtí.

SHITSTORM jsou doslova regionální kapelou, protože pánové pochází z různých obcí na Hořovicku. Žádný zázrak jsem od nich nečekal, protože jsem je měl možnost slyšet již na zmiňovaném splitku a jako u první vystupující kapely GOAT CULT jsem z jejich hudby nebyl moc odvařený. Koncertně z minulého roku, kdy jsem je viděl dvakrát, bych to viděl na stejno. V každém případě kapela má slušný ohlas a... a já jsem na ně jen zíral... Překvapili. Myslím, že oproti minulému Regionu se to nedá srovnat. Jejich death metal, který má náznaky progresivity a sklouzavá i k tónům obyčejnějšího heavy nebo temnějšího metalu (Mikešův murmur) měl slušně nášlaplý drive. Loni jsem se neubránil kritice k bubeníkovi a musím poznamenat, že hudebně se projev kapely tak zlepšil, že mě ani nenapadlo jej nějak zvlášť sledovat. Minule jsem jej vnímal jako rušivý a nepřesný element. Dnes vše pasovalo jako prdel na hrnec. A tak jako u první kapely je čas prověří dál, nyní to bylo povedené vystoupení.

Přemýšlím, co napsat u další kapely... Sleduji je od samých počátků, kdy jsem k jejich hudbě z nahrávek měl vlažnější přístup, ale na koncertě vždy nastal zlom, protože jejich přímočaré hardcore mě vždy bavilo. Největší zlom nastal po vydání debutového alba „Projev svobody", kde zůstala taková „neotesaná" špinavost nahrávek, ale zvuk a hudba dostala velmi široký nadhled a rozměr. V albu zůstala jakási koncertní aura, kterou jsem právě vždy dobře vnímal na živých akcích, a to i přesto, že jich nebylo mnoho. A jedním z takových koncertů byl tento regionální. Hardcorová mašinerie VALURY opět nezklamala. S přesnou kadencí kulometné dávky do nás pánové nasázeli krátké, ale o to víc úderné songy „Fuj" a „Zmrd". Moc se mi líbil sepultorovský počáteční riff v „Nic"a temnější skladba „Indián". A samozřejmě také nezapomněli jednou písní ani na kamaráda Houbiče. Jasné a zřetelné poselství a zároveň zábavná koncertní show.

Následovala kapela, ke které také není nic potřeba dodávat. MURDER INC. vždy předvedli pořádnou jízdu a ne jinak tomu bylo i zde v Labi. Thrasheři z Berouna si jedou svoji řezničinu po vzoru kapel SODOM a KREATOR. A jak je známo, tak tyto dvě kapely nikdy nezazmatkovaly na moderní vlně doby. Nikdy nepřešly k nějakým progresivním, dobovým experimentům různých stylů a svoji poctivou thrashovou mašinerii s nábojnicovými pásy táhly dál. A takovou ukázkou jsou i zmiňování MURDDER INC. Byť jsou věkově vzdálení těmto pardálům, tak od začátku měli jasno, co znamená řádně nakopávající metal a neúnavně tu svoji vražednou mašinerii dotáhli nespočtem koncertů k řádnému debutovému albu. Na koncertě se přehrávalo z alba „Umlčen navěky", které je plné nekompromisních riffů, zajímavých sól, přičemž vysokou rychlost střídají ještě větší obrátky. Trochu jsem měl pocit, že koncertně s novým materiálem se ještě nesžili, ale celkový dojem, ačkoli album ještě neznám, byla absolutní spokojenost. Tak nějak si představuji metalovou řezničinu. Kapela je pódiově živá a jde znát, že je to nesmírně baví. Nicméně malou připomínku bych měl, a to že přes hudební bariéru byl hůře zřetelný zpěv. Jinak si myslím, že kapela se právem může považovat za metalovou špičku regionu.

Poslední kapelou Region festu byl KNEDLOFIL a dopředu už jsem tušil, že to bude zřejmé jiná „úsměvná" liga. Tak ještě jednou proti gustu žádný dišputát, ale tady doslova. Lidová šlapavá punková hudba s kostrbatou slovní zásobou á la dětské říkanky. Ať se každý baví po svém, ale musím říct, že na samostatný koncert těchto chlapíků bych určitě nešel. V každém případě jsem KNEDLOFIL již viděl a nebyl jsem nikterak nadšen a jen se potutelně usmíval. Nejinak tomu bylo i dnes. Tentokrát jej doplnila i zpěvačka Monča s říkankou „Pogo má každý rád, pogo je náš kamarád... poďte všichni pogovat..." Prostě „Pogo pogo, hogo fogo" a „Bílej sex" je už jen hadr. Trochu infantilní. Ale i tak pro spřízněné duše to byla závěrečná Knedlofil party.

Návštěvnost nebyla určitě taková jako v loni, odhadem bych tipnul kolem 60 návštěvníků. Možná se některým nechtělo vylézat do velmi mrazivého večera. Nicméně jen závěrem dodám, že tato party se určitě vydařila a každý si určitě našel to své. Jsem rád, že jsem potkal opět nějaké známé tváře a budu rád, když tato akce bude pokračovat dál.


Zveřejněno: 01. 03. 2018
Přečteno:
4095 x
Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 03. 2018 18:23 napsal/a Chuck Smith
Kreator?
Tak jak je to s tou odpovedi ohledne Kreator? Kazdej podprumernej metalista prece vi, ze 2 alba byla uplne mimo thrash metal! Moje recenze na tento report.. Autor nerozumi metalu a ani konim velmi evidentne.A dalsich pres 300 zvirat z norskeho Osla co tu recenzi cetlo a tech kecu si nevsimlo a neupozornilo nato ,bude asi ze stejneho stada.Pseudometalisti de Agro!
02. 03. 2018 21:38 napsal/a 4H
Rome*o
Jasně, někdo neví, co to je kůň nebo neumí použít vlastní hlavu, tak si to musel vyhledat ve wiki. Přičemž přemýšlím proč kůň natož čtvrtý kůň.
01. 03. 2018 08:58 napsal/a Romero
4. kůň
Kůň domácí nebo pouze kůň je domestikované zvíře patřící mezi lichokopytníky. V minulosti se koně používali především k přepravě. Od 20. století se na nich jezdí hlavně rekreačně. Slovo kůň označuje obecně jak samce, tak i samici koně. Wikipedia A co takhle ENDORAMA od KREATOR? S tím svým nikdy jdi nikam,pisálku!