Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

DYING PASSION - Sweet Disillusions CD 2004 - METAL BREATH PRODUCTION

Tahle věcička je už nějaký ten pátek venku, ke mě ale dorazila až nyní, zhruba s půlročním zpožděním. Kapelu Dying Passion není třeba představovat, hned demáč No Time bral všude chválu, první album Secretly trochu zazdil zvuk a druhé album Voyage patří mezi nejlepší české post doomové nahrávky. Byl jsem docela zvědavej, jestli se podaří Voyage překonat. A po dlouhé řadě poslechů mám dojem, že se to nepodařilo. Jenže tohle je dojem metalově vychovaných uší. Hudba na Sweet ale s metalem už mnoho společného nemá. DP tak trošku doplácejí na svou minulost ? kontakty mají v metalovém UG, vydává je metalově zaměřená firma, takže se těžko dostávají tam, kam patří ? do rocku - do rádií a před vícehlavé publikum rockových festů typu Třinec nebo Trutnov a tudíž pod firmu, která je dostane do většího povědomí. Pak by se asi nestalo, že pálený promáč hraje jen kde se mu chce (v počítači se mu nechce, v mikrověži nechce, přehraje to akorát CD Player) a v přiloženém dvojlistu je to dokonce signalizováno: ?Promo CD může obsahovat chyby způsobené kopírováním?.

Ale aspoň, že to hraje někde, takže s prvním poslechem registruju několik změn proti minulosti. Předně zvuk ? Haciendu střídá Šopa a hutný sound z Voyage je ten tam. Ne že by to vadilo, prostě je to fakt. Zvuk na novince je uhlazenější, jemnější, sladký ... ale rozhodně velmi kvalitní. Další změnou je upuštění od flétny a její nahrazení klávesami. A poslední výrazný rozdíl je rezignace na drsný Vjackiho vokál, skoro všechno táhne Zuzana, v několika momentech pomáhá Sadistický Harmonikář Skuny.

Úvod nahrávky má asi evokovat časy minulé ? praská deska. První skladba zase není až tak výrazný odklon od dob předešlé produkce, protože tempo je celkem svižné, kytary tvrdé, k tomu mužský zahaleně čistý vokál a něco kláves. Dvojka už je o něčem jiném, více kláves, pomalejší tempo, saxofon, ale příjemná písnička. Úvod trojky je trošku splašený, pak dokonce harmonika jak z ruskýho filmu, do toho hlubší zpěv, trochu roztříštěná věc s povedenou závěrečnou pasáží, kde se vokály překrývají do více vrstev a refrén je pěkně skočný. Přeješ si odletět? Máš k tomu tři pokusy, protože skladba téhož názvu se skládá ze tří částí ? ale pořád pomalu, jen podíl nástrojů se mění (i bicí chvíli vévodí), více prostoru má i hostující dechová sekce. Tender Renovn uvozuje pasáž připomínající znělku nějakého TV pořadu typu Anděl nebo Týtý, zní to masivně, ale mnohem lepší je střední část ? moc povedená pohodová písnička. Líbí se mi i Letní sen, lehoučká, pomalá, na zpěvu postavená skladbička. Him Faraway mi něco strašně připomíná, ale za nic na světě si nemůžu vzpomenout co. Že by Deja-vu? Dost mě to znervózňuje (to, že si nemůžu vzpomenout a pak ještě pomatený klavírový úsek jak od pana profesora Valtera). K tomu si připočtěte další sax sólo a rozverný hlasový projev Zuzky a máte skladbu plnou změn. O hloubce a plnosti hlasu přesvědčuje zpěvačka na začátku další skladby, ve které zase zazní dechy, jenže mě sem moc nepasujou; aspoň že se nedostaly do refrénu a po něm už se nevrací. Předposlední High On ... trošku zrychluje, zajímavým zvukem se představují klávesy a skladba má spád i kytarové sólo, ale také zbytečný proslov na konci. Závěr alba je pak pomalý a trošku monotónní.

Pozoruhodné album se spoustou nálad a skrytých bonbónků, které se odhalují postupně s dalšími poslechy, přichystali pánové a dáma. Právě podíl dámy je na celkovém vyznění alba majoritní. O Zuzce resp. jejím hlasu už se toho napsalo dost, její svébytný a u nás výlučný hlas opravdu čaruje, hlavně hlubší polohy jsou mňam, mňam. Některé skladby se ale trošku nepochopitelně ztrácejí v přílišných experimentech, takže jestliže Voyage by to u mě mělo za devět, u Sweet dávám dva bodíky dolů.

Čas: 46:32

Seznam skladeb:

  1. Song Of Liberty
  2. Velvet Confessions
  3. From Them
  4. Do You Want To Fly?
  5. Tender Renown
  6. Summer Dream
  7. Him Faraway
  8. Within Reach
  9. High On The Blind Speed
  10. Sweet Disillusions

Web: www.dyingpassion.com


Zveřejněno: 22. 05. 2005
Přečteno:
3420 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář