Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD/LP 2018, Relapse Records / doom, metal, hard rock / USA

Richmondské kapely utužují partu. Nejenže se chlápci z jednoho města domluvili na společném turné, které proběhlo loni na podzim po Evropě (a na jedné zastávce jsme ho byli i zkontrolovat), ale spolupráce došla tak daleko, že vyústila i ve společnou nahrávku. WINDHAND se splitů nebojí a tahle deska je už jejich třetí kolaborací. U SATAN´S SATYRS se jedná v tomto směru o druhou zkušenost. Obě kapely mají na kontě tři velké desky a než se představí s další plnohodnotnou porcí hudby na svých čtvrtých velkých nahrávkách, rozhodly se zvěčnit své nové skladby právě pod jednou hlavičkou.

Známější partou jsou bezesporu WINDHAND. Pro mě jsou hlavním důvodem, proč tuhle desku beru v potaz. WINDHAND a jejich podobu zaoceánského doom metalu s prvky sludge mám moc rád a na jejich předešlá alba nedám dopustit. Jejich hutný sound, kdy kytarové riffy zahuštěné nemilosrdnou basou podlamují kolena a nad tím vším se přelévá hlas úžasné Dorthii, zní na oko jednoduše a monotónně, ale vždy má to jejich snažení sílu a závěrečné vyústění.

WINDHAND hodili do placu dvě věci, které lze s klidem ohodnotit jako klasickou práci téhle kapely. „Old Evil” by z fleku mohla být na tři roky staré řadovce „Grief’s Infernal Flower“. Na poměry WINDHAND krátké skladbě (šest minut) vládne jeden nosný riff a klasické „know how“ kapely. „Old Evil“ je dobrá věc, nijak extra vyčnívající, ale pořád slušná práce. To druhá „Three Sisters“ se zahalí do mnohem pomalejších rytmů a doslova se jen převaluje. Přes třináct minut dlouhá věc (tyhle delší záležitosti WINDHAND zvládají parádně) pracuje na kontrastu tišší pasáže s hutnou kytarovou stěnou. Velkou práci ve skladbě odvedl hostující klávesista Jonathan Kassilow ze SINISTER HAZE a živě vystupující s COUGH. Přidané  klávesy decentně prohloubily už tak dost chmurnou náladu a za pozitivní fakt považuji zjištění, že se k hudbě WINDHAND hodí tento nástroj naprosto skvěle a vzniká tak prostor, kam se může kapela posunout dál. „Three Sisters“ se vyvedla znamenitě.

SATAN´S SATYRS tu deku, která na člověka padne po posledních tónech „Three Sisters“, ve vteřině odkopnou pryč. Razantní rozjezd bicí soupravy se spojí s kytarami, které vás hodí o několik let zpátky. SATAN´S SATYRS uhání ve svižném tempu a hrají něco jako tvrdší rock, do nějž klidně našroubují až heavymetalová sóla, tak jako v druhé skladbě „Succubus“. Se stylovými mantinely si hlavu nelámou ani v poslední „Ain’t That Lovin’ You, Baby“, kde se vrhli na šlapavý blues/rock. Pro kapelu je charakteristický lehce ukňouraný vokál Claytona Burgesse, kterému by bylo dobře před třiceti a více léty a tím pádem tak ladí s hudebním podkladem, který je tak trochu retro.

SATAN´S SATYRS jdou hůř popsat, protože v nich každý uslyší něco jiného a zároveň od každého trochu. Často zmiňované přirovnání metal punk doom mi přijde, vzhledem k tomu co si představuji pod slovem punk, lehce zcestné, ale možná se to projevuje v přístupu k věci, kdy se kapela neštítí ničeho a bere tam, kde se jí zrovna zachce. Každopádně jejich tři songy jsou barevné a znějí jako odvážně pojatější retro rock, což se shoduje i s image kapely. Trvalá na hlavě a tygrované tílko Claytona (jinak též basa v ELECTRIC WIZARD) mě děsily ze spaní ještě dlouho po tom, co jsem viděl jejich živý set. (úsměv)

WINDHAND na kratší ploše ukázali, že mají pořád co říct a skladbu „Three Sisters“ považuju za jednu z jejich nejlepších věcí vůbec. SATAN´S SATYRS nejsou úplně moje krevní skupina, celou desku bych nestrávil úplně lehce, ale v takovémto rozumném počtu tří skladeb se deska poslouchá dobře.

Bez bodového hodnocení.

Seznam skladeb:

  1. WINDHAND – "Old Evil”
  2. WINDHAND – “Three Sisters”
  3. SATAN´S SATYRS – “Alucard AD 2018”
  4. SATAN´S SATYRS – “Succubus”
  5. SATAN´S SATYRS – “Ain’t That Lovin’ You, Baby”


Čas: 31 minut

Sestava WINDHAND:

  • Dorthia Cottrell – zpěv
  • Parker Chandler – basa
  • Ryan Wolfe – bicí
  • Garrett Morris – kytara
  • Jonathan Kassilow - klávesy

Sestava SATAN´S SATYRS:

  • Stephen Fairfield – bicí
  • Jarrett Nettnin – kytara
  • Clayton Burgess – basa, vokál
  • Nate Towle – kytara

https://windhand.bandcamp.com/album/split-with-satans-satyrs


Zveřejněno: 23. 02. 2018
Přečteno:
3869 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář