Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD 2017, Defense Records, Maximed Records / thrash-death metal / Česko

Liberecká kapela PIKODEATH vznikla na sklonku roku 1998 a na začátku nového století se představila demonahrávkou „Veselá kopa" (2001), přičemž hudební stylizace brouzdala v thrashmetalových vodách. Ale jak se měnili muzikanti, tak se měnilo i směřování kapely, která po vokální stránce už v počátcích tíhla k death metalu a později i k grindcore. Čtyři skladby z dema „Nasurowo" (2008) se v následujícím roce objevily na společném albu se spřízněnými spolky GUTTURAL (Belgie), DISEASED GHOUL (Německo) a GONE POSTAL (Island). I přes množství personálních změn však kapela neúnavně pokračovala dál, o čemž svědčí spousta koncertů nejen doma na severu, ale i v jiných českých krajích, které si nezadají s nespočtem koncertů v sousedním Německu. Přičemž u sousedů v Zittau kapela zlanařila zpěváka Loppiho z CARPE NOCTUM, s kterým v roce 2014 vydala debutové album „Tief In Dir". Zatím posledním zářezem z loňského roku je album „Insane".

A tak, jak se v průběhu jednotlivých nahrávek měnilo žánrové směřování bandu, je tomu i na té loňské. Celé album „Insane" uhání v strojově přesném a rychlém tempu bez jakéhokoliv náznaku rychlostních zádrhelů a překážek na trati čí mezi tracky. Nikde není hluchého místa, protože celou zběsilou jízdu (až na pár výjimek) rozdělují pouze kratší zvuková intermezza mluveného (filmového) vyznění. Album uhání doslova ve zběsilém tempu v thrash-deathmetalovém střihu s větším příklonem k smrticímu kovu a to nejen po vokální stránce. Lehký zachumelený severský nádech dá připomenout rané ENTOMBED. Klasický metalový střih se však nezdá tak fádní, jak by se na první poslech zdálo. Hudba je nenásilnou cestou obohacena o vícero prvků. A je to zpracováno velmi šikovně, tak aby nebyl na první poslech rozpoznatelný jakýkoliv únik z nastoleného směru. Tak, aby vše bylo vnímáno jako jednolitý celek, přičemž ony nuance tento udaný směr „pouze" obohacují.

S prvními burácejícími tóny „Time to Die" a to i díky silnému groove podkladu jde slyšet hardcorová mlýnská drtička, v „Tausenden" se ozve par breakdownů a u titulní skladby „Insane" nemám žádné pochyby, že by PIKODEATH šlápli vedle. Myslím, že nějaká intuice už u první skladby mi říkala, že tato nahrávka nebude špatná. U následné „Back to Beginning" se dají dohledat grindové vokální vsuvky, které se objeví i v poslední skladbě alba. Po rytmické stránce v druhé polovině dojde konečně k volnějšímu tempu. Další skladba zpět nabere na obrátkách, přičemž je zde více zřetelný onen severský vzduch. „Forgotten Pictures" se projevuje jako klasičtější death(groove)metalová skladba, ale s decentními náznaky progresivní kytary. Možná bych se nebál přirovnání k LAMB OF GOD. V „Pigfuckers" si nejde nepovšimnout vokální kombinace, kde deathmetalový growl střídá níže položený chroptící vyřvaný hlas. A společně s „Absolutely Overdose", kde je také tato hlasová kombinace, se obě skladby dají zařadit k jednobarevným (thrash)deathmetalovým songům. Poslední „Deflagratio" je mnohostranně barevná. A to death/groove rytmem, do kterého je naroubován hopsavý rokenrolový výraz s následnou thrashovou sekačkou, která vyvrcholí jak jinak než slayerovskou kytarou. K barevnosti alba bych přidal ještě dvojjazyčnost. Samozřejmě zpěv je v angličtině a díky Loppimu (ne)překvapivě i v němčině a to ve skladbách „Tausenden", „Pigfuckers" a „Deflagratio". Čímž chci jen sdělit, že nic tu není na překážku, protože vše do sebe zapadá jako ozubená kola.

Skladba „Deflagratio" uzavírá toto „šílené" album a, jak jsem poznamenal, je jakýmsi vyvrcholením celého „Insane". Celá nahrávka od první skladby až k té poslední postupně graduje. Celé album i přes staroškolský výraz nezní monotónně. Je hudebně barevné, správně deathově zahuhlané a zároveň má melodické a skočné prvky. A ať jenom nechválím, tak bych přece jen měl jednu výtku a to i přes parádní groove rytmiku, kterou mám u kapel rád, se mi zdá, že basy jsou trochu více povytažené na úkor jiných nástrojů. V každém případě jiné výhrady k hudební ani zvukové stránce (studio Davos) nemám. Hudba PIKODEATH je svojská se spoustou nápadů a je jen škoda, že jsem si tuto nahrávku neposlechl v loňském roce, neboť by určitě zabodovala v mém osobním žebříčku nejlepších alb roku 2017.

Seznam skladeb:

  1. Time to Die
  2. Tausenden
  3. Insane
  4. Back to Beginning
  5. Forgotten Pictures
  6. Pigfuckers
  7. Absolutely Overdose
  8. Deflagratio

Čas: 28:08

Sestava:

  • Loppi - zpěv
  • Pepino - kytara
  • FiDo - basa
  • Macetazo - bicí

Bandzone
Facebook


Zveřejněno: 21. 02. 2018
Přečteno:
4562 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 02. 2022 20:26 napsal/a ivan
mrda
je to mrda!!