Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

LP 2017, PHR Records / punk / Slovensko

O slovenský punk jsem se začal zajímat kolem roku 1990, kdy začaly oficiálně vycházet desky s muzikou ZÓNY A, DAVOVÉ PSYCHÓZY, SLOBODNÉ EURÓPY či EX TIPU. Tou dobou už fungovali i HOTEN TOTEN, kteří do roku 1996 vydávali jen demáče a k mým uším se nedostali. Když jim na začátku roku 1997 vyšlo debutové album, měl jsem dobu punkovou za sebou a obecně jiné starosti, takže jsem o nahrávce „Predstiranie šťastia“, která vyšla pod zkráceným názvem kapely HT, neměl potuchy. A HT mě míjeli dál, poprvé jsem s jejich nahrávkou setkal na sklonku loňského roku, kdy jim chocholatý ptáček z Říčan u Brna vydal hned dvě gramodesky.

Ta první obsahuje směs převážně starších skladeb z předchozích demosnímků i skladeb složených na debut. A jde o směs překvapivě silnou, materiál vůbec nezaostává za uctívanými deskami slovenských kapel uvedených výše, naopak je v lecčems předčí. V první řadě pestrostí. Byť můžeme obecně mluvit o punku, přesah řady skladeb do jiných hudebních sfér je zřejmý. Hned první skladba „Krvavý anjel“ koketuje s grunge i s rockem, trochu mi připomíná PLEXIS v dobách „White Killer“, zvuk je na punk ostrý, čitelný, zemitý, což je evidentně práce producenta Pala Chodelky; a hlavně jde o jasný hit, i když punkeři tuhle polohu HT asi nepoberou. Jasný hit je i „Odkopnutý“, který má takřka HC drive, ale nechybí v něm ani zvolnění. Sveťo a spol. dělali před víc jak dvaceti roky muziku, která i dnes zabírá, i o třetí položce lze mluvit jako o šlágru, „Smútok“ už lze označit jako klasický punk rock, zato „Bábika“ je zpočátku poprockový cajdák, který se posléze překlopí do punkové jízdy; chápu, že už v době vzniku šlo o oblíbenou písničku; a docela by mě zajímalo, jestli v původní verzi bylo závěrečné sólo, nebo jej má na svědomí Palo Chodelka. (úsměv) Po čtyřech evergreenech působí „Hrdina“ trochu nevýrazně, zato rytmicky pestrá skladba „On“, inspirovaná aforismem Franze Kafky, zase zvedá praporec. Když jsem u Kafky, tak to jsem samozřejmě netušil, že text je jeho přebásněným aforismem, ale dočetl jsem se to v příloze vložené v přebalu; k obalu se ještě dostanu. Závěr strany H patří další rockové skoro baladě, nebo možná i horor punku až gothic punku, výraz zpěváka připomíná rozervaného prokletého básníka a text je hodně ponurý. Výborná znervózňující tečka za první stranou, která mi zasadila úder mezi oči, tak kvalitní práci jsem nečekal!

Strana T začíná punkově, ale hned druhá „Kto som ja?“ opět působí rozervaně, grunge, rock, post punk, NIRVANA asi HT zasáhla, stejně jako gotické či post punkové kapely, krátký text je několikrát opakovaný a působí to hodně naléhavě. V „Nerozumiem“ si někdo pohrál se zvukem kytary, opět to zní neotřele, stejně jako několikrát opakované a do extrému řvané „nerozumiem“. I „Betónová záhrada“ působí zneklidňujícím dojmem, HT se prostě i hudebně plahočili v neveselých končinách, Sveťo zpěv prožíval a že mu občas hlas „ujel“, není až takový problém. Další ryze punkovou rotyku si HT nechali až na předposlední stopu, úplný závěr pak patří další baladě, která byla napsaná pro debut, který se podle mě povedl na výbornou.

Skvělý dojem podtrhávají texty, ve kterých se Sveťo pere s realitou tehdejšího světa, která mu přišla bezvýchodná, smutná až tragická. Slova jsou často inspirována nějakým literárním dílem, ať už jde o zmíněného Kafku, kdysi populární knihu Život po životě nebo Betonovou zahradu od Ivana McEvana.

A dostávám se k obalu, který je taky výborně pojatý. Jednak obsahuje pojednání o vzniku nahrávky, ale hlavně ke každé skladbě komentář autora, v němž je vysvětleno, o čem skladba pojednává, případně uvedena nějaká zajímavost, dobová souvislost. Nechybí ani fotky a diskografie kapely, tohle vydání je prostě dotažené k dokonalosti, a to ještě nesmím zapomenout na samotný vinyl, který je zlatý transparentní.

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Strana H:
  1. Krvavý anjel
  2. Odkopnutý
  3. Smútok
  4. Bábika
  5. Hrdina
  6. „On“
  7. Kóma
  • Strana T:
  1. Harmónia zla
  2. Kto som ja?
  3. Nerozumiem
  4. Betónová záhrada
  5. Predstava
  6. Cudzí medzi cudzími

Čas: cca 44 min.

Sestava:

  • Sveťo Vladař – gitary & spev, hudba & texty
  • Marcel Randa – bubny & činely
  • Michal Cybo Ciba – basa & nos

www.hotentoten.sk
http://bandzone.cz/ht
Facebook
Bandcamp
www.phr.cz

 


Zveřejněno: 07. 03. 2018
Přečteno:
4257 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář