Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

8.2. 2018, Praha - 007 Strahov

Začátek roku se zdá být thrasherům zaslíbený. Po legendárních KREATOR se v Praze zastavilo také turné Infiltrating Europe, na kterém se v roli headlinerů objevili švédští crossover/thrashoví maniaci DR. LIVING DEAD. Když byly oznámeny kvalitní supporty, kapely REZET a COMANIAC, nebylo co řešit a nad účastí jsem dlouho nepřemýšlel.

Původně se měl koncert konat ve smíchovském klubu Underdog´s, ale nakonec došlo k přesunu na kultovní strahovskou Sedmičku. Za mě se jednalo o jednoznačně dobrý krok. Nahoru na kopec se pak šplhám busem MHD, který je narvaný především studenty. Začátek koncertu je plánován na devatenáctou hodinu a po mém příchodu je klub téměř prázdný. Před začátkem hudební produkce se klub konečně naplňuje, zdravím mnoho kamarádů a známých tváří. Největší lavina příchozích je před osmou hodinou a ve výsledku je účast velice slušná. Hrubě odhaduji kolem osmdesáti fans.

Jako první začínají hrát němečtí REZET. To nejlepší na začátek? Ano, tentokrát tomu tak opravdu je. Mám tuhle smečku hodně rád, ale dlouhé roky jsme se úspěšně navzájem vyhýbali. Tak tentokrát to konečně vyšlo a od REZET dostávám ještě více, než jsem očekával. Od prvního riffu je jasné, že tihle kluci jsou technicky skvěle vybavení muzikanti. Zejména pak oba kytaristé, kteří se poctivě střídají v agresivních i krkolomných sólech. REZET vůbec nečerpají z německé thrashové školy, ale více či méně připomínají techničtější americké kapely typu MEGADETH. To vše s vlastním ksichtem i nápady. Velmi dobře se naživo prezentuje svým vokálem i jediný původní člen Ricky. Ten skvěle mění polohy i barvy hlasu od typického thrashového štěkotu až po melodický zpěv. Od první chvíle navíc REZET disponují parádním zvukem a je mi trochu líto, že jako první kapela v pořadí, vyžírají slabší odezvu fans. Jejich set trvá třicet minut, má neskutečný spád a je parádní přehlídkou riffů, kytarových sól a energického thrash metalu. Nejvíce si pak užívám hitovky „Have Gun, Will Travel“ a „Toxic Avenger“. Aby toho nebylo málo, REZET nám v závěru ukazují svojí vzpurnou tvář a přidávají navrch cover skladby „Chemical Warfare“ od DEAD KENNEDYS. Paráda, smekám. Tohle byla výborná jízda, která v mých uších nasadila laťku tak vysoko, že ji další kapely nepřekonaly. Nutno však podotknout, že REZET byli pro mě největší lákadlo večera…

Následují COMANIAC ze Švýcarska. Od této čtveřice jsem si před koncertem pustil obě velké desky a zatímco debut se mi celkem líbil, aktuální deska „Instruction for Destruction“ mě vůbec nebavila. A naživo to čertužel probíhá jako ten druhý případ. Ne, že by snad COMANIAC neuměli svůj thrash metal prodat, ale prostě tomu chybí jiskra. Instrumentálně to mají kluci zmáknuté dobře, ale chybí mi vyšší tempo. Až příliš se přešlapuje ve středních tempech a songy mi připadají výrazně delší, než má kapela nápadů. Po dvaceti minutách se vzdaluji a vracím se na závěr setu. Ani teď to není žádná změna, a tak u mě koncert COMANIAC zapadá do šedého průměru. Zvukově to bylo opět výborné. Jo a rád bych pochválil dva členy kapely za trička CORONER a SADUS (úsměv).

Hvězdami večera jsou DR. LIVING DEAD a na publiku je to znát. Již při intru se k pódiu sešikují džísky i flanelky a začíná se hrát. No dobře, kapela ještě řeší technický problém. Po chvíli je vše v pořádku a rozjíždí se hodinový nářez, který v daném ranku patří momentálně k těm nejlepším. Vzpomínám si na první koncert DR. LIVING DEAD v Modré Vopici před cca sedmi lety během turné s EVILE a PORTRAIT, kdy jsme rozjížděli mosh pit v pěti lidech a nikdo z těch, co dnes dělají rotyku na koncertě nebyl, haha. Teď má kapela k dispozici obří tourbus a plní kluby. Ačkoliv poslední tvorba (vlastně od desky „Radioactive Intervention“) DR. LIVING DEAD mě příliš nebere, naživo i nové songy fungují skvěle a v klubu se rozpoutává pravé běsnění. Švédové bez větších průtahů sypají jeden vál za druhým, prokládají to vtipnými hláškami i úvodem skladby „Painkiller“ od JUDAS PRIEST. Škoda, už jsem se začínal těšit, že to napálí celé (úsměv). Ostré kytarové riffy jsou jednoduché, ale naprosto přesně mířené, nekompromisní bicí uzemňují každého a štěkavý vokál prokládaný ječáky také na fans spolehlivě funguje. Doktoři to naživo prostě umí skvěle. I když, hodina hraní je v jejich případě příliš. Osobně bych se přikláněl k nějakým čtyřiceti minutám. V závěru se totiž přistihuji, že už kapela nedokáže tolik udržet pozornost a je to vidět i na lehkém „odlivu“ fans. Není se čemu divit, protože v klubu je jako v sauně. Nejvíce si samozřejmě užívám ty nejstarší pecky, které DR. LIVING DEAD zahráli jako např. „Gremling Night“ či „Dr. Living Dead“. Celkově koncertu nechybělo vůbec nic!

V deset večer klasicky konec. Ideální! Rychle se loučím s kamarády a běžím na bus. Poděkování patří Obscure Promotion, kteří toto turné stáhli do Prahy. Návštěva byla slušná, zvuk perfektní, atmosféra výborná. Tři kapely, tři různé formy thrash metalu. Díky.

Fotky: Syky


Zveřejněno: 13. 02. 2018
Přečteno:
3550 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář