Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

Je to už řada let, co brněnská pětice muzikantů vydala pod hlavičkou MINCING FURY AND GUTTURAL CLAMOUR OF QUEER DECAY předchozí studiovou desku, čekání ale naštěstí u konce, na podzim 2017 vyšlo album nové.

Právě o něm, ale také o Antitrend festivalu, který muzikanti každý rok pořádají, jsem si popovídal s frontmanem Reefem.

Ahoj, sedm let jste nevydali žádnou plnohodnotnou desku. Proč to trvalo tak dlouho?

Ahoj Lumo a díky za prostor. Ono je to dokonce skoro osm let. Prostě jsme hrozní lenoši. Mezitím jsme taky měnili bubeníka, takže ten nový se musel naučit nejprve ty staré vály. V tom mezidobí jsme alespoň vydali sedmipalec, splitko s holandskýma grinderama COLLISION.

Proběhly nějaké změny v kapele? Pokud ano, tak jaké?

Od zmiňovaného příchodu nového bubeníka Denisa alias Dicka se naštěstí žádné další personální změny neudály, ostatní členové jsou po kupě skoro deset let, vlastně od té doby, kdy proběhl reunion kapely po odchodu zakladatele Maři (nyní hraje ve SPINELESS FUCKERS a SLUP) a dlouholetého basáka Fíka (nyní hraje ve SPINELESS FUCKERS).

Na scéně se pohybujete přes dvacet let. Co vás tehdy vedlo k založení kapely, jaké byly ambice a jaká očekávání máte dnes?

Kapela vznikla někde u piva čistě teoreticky v hlavách kytaristy Maři a zpěváka Topiho (ex-PIGSTY, ex-SPINELESS FUCKERS, nyní KANDAR) někdy kolem roku 1996. Prakticky však borci začali hrát až někdy na přelomu tisíciletí. V té době jsem ještě v kapele nebyl, přišel jsem až těsně před nahráním debutu „Lamentations“. Právě tato deska byla poměrně důležitým krokem do širšího podvědomí fans nejenom na domácí scéně. Začali se kupit nabídky vystoupení na koncerty i festivaly a to i v zahraničí. Ambice zpočátku nebyly žádné, dá se říct, že to přetrvalo dodnes, prostě chceme hrát koncerty, bavit sebe i lidi a nahrát nějaké další CD, na kterém bude zajímavá muzika, snad se to povede. (smích)

K desce nemám žádné podklady. Proto mě zajímá, ve kterém studiu jste nahrávali? Jak dlouho vám trvalo skládání nového materiálu?

Nahrávali jsme u Otyna ve vyškovském studiu Davos, ostatně jako dvě předchozí nahrávky na tomto místě. Se zvukem jsme maximálně spokojeni, Otyn se prostě vyzná, studio šlo za poslední léta hodně nahoru, však tam taky jezdí nahrávat přední death a grind kapely nejen z České republiky. Nový materiál jsme skládali právě v tom sedmiletém mezidobí, od vydání předposlední desky „Devolution“.

Desku jste vydali u BLP. Co vás k tomu vedlo? České kořeny, nebo jen zavedená značka? A zkoušeli jste oslovit i někoho jiného?

Nové album bylo vydáno ve spolupráci dvou zavedených českých labelu Bizarre Leprous Production a Nice to Eat Your Records. Roman z BLP nám už v minulosti vydal debutovou desku a taky split CD se SCREAMING AFTERBIRTH, navíc loni pod jeho značkou vyšla reedice prvních tří nahrávek MINCING FURY na jednom CD nosiči. Spolupráce s Romanem byla vždy velmi kamarádská a upřímná. S Vláďou z NTEY se taky známe už spoustu let, poslední dobu hodně koncertujeme s jeho FLESHLESS, Vláďovi se naše muzika nějak zalíbila, tak nám sám navrhl možnost vydání pod jeho labelem. Pro nás je pochopitelně velkou výhodou skutečnost, že budou nahrávku šířit po ČR i do světa hned dvě schopná česká vydavatelství.

Jak už jsem psal výše, k dispozici mám jen digitální verzi nahrávky, proto mě zajímá, kolem kterého tématu se točí texty a kdo je jejich autorem?

Texty na nové desce pojednávají o nešvarech dnešního světa kolem nás a nastiňují jistou post-apokalyptickou vizi, která nás čeká, pokud se lidstvo bude k sobě a k naší planetě i nadále chovat tak, jak je tomu posledních několik let. Většinu textů mám na svědomí já, něco málo přispěl druhý zpěvák Milcunt, jeden kompletní text napsat kamarád Máňa (který již v minulosti pro nás tvořil kompletní texty pro koncepční desku „7“) a text k songu „Fake Fate“ si upravil Jason z kapely ORIGIN, který na nové desce zahostoval právě v tomto songu.

Proč název „Tisíc let prázdnoty“? A kdo jej vymyslel?

Název je dán samotnými texty a základní koncepční myšlenkou, přišel s ním původně druhý zpěvák Milcunt a všem se nám ihned zalíbil.

Kdo je autorem obalu a proč pod „Špilasem“ bourala tramvaj?

Na obalu desky je kočka v plynové masce a za ní jsou ruiny Brna, tedy naší domoviny. A jak se říká, kočka má devět životů, proto se k desce vztahuje heslo „Only Cats Will Survive“. Kočičí téma s tímto heslem máme i na novém designu pro trika a mikiny. Booklet dělala Dickova kámoška Míša, za což jí patří velký dík, odvedla na něm pořádný kus práce. Fotky ruin z knížky bookletu jsou od dalšího kamaráda AlGora, fotit staré rozpadlé budovy je jeho velká záliba.

Autor hudby je pouze jeden, nebo se na skládání podílí celá kapela? Kdo vymýšlí ty šílené zvraty ve vaší hudbě?

Autorem hudby je především kytarista Motorák a bicman Dicko. Všichni ostatní pak mají možnost se k jednotlivým pasážím vyjádřit a případně upravit nějaké detaily k všestranné spokojenosti. Ty zvraty jsou dílem nás všech, různé stopky a breaky byly součástí naší muziky prakticky už od začátku, nechceme omílat pořád dokola jeden riff či téma, chceme dělat muziku pokud možno co nejpestřejší a s překvapivými zvraty, prostě aby nenudila. Možná právě proto je každý song docela odlišný, kombinujeme hned několik stylů a těžko se nás pak daří škatulkovat a to je jen dobře.

Nová nahrávka je venku a tak se ptám, co bude dále? A plánujete i nějakou podporu v zahraničí?

Na podporu nové desky je pro letošní rok v plánu několik zajímavých koncertů i festivalů nejen v ČR. Chceme hrát, užívat si koncertování a bavit sebe a hlavně pak lidi. A co nejdříve se chceme pustit do skládání nového materiálu, aby nám vydání další desky netrvalo dalších sedm let. Mimochodem, zanedlouho nás čeká křest nového CD v Brně v klubu Melodka, přesněji v pátek 23. února. Přijďte to s námi oslavit. (smích)

Jste pořadateli Antitrend festivalu v Žabčicích. Proto se ptám, budou tam MICINY hrát i letos? (smích) Pokud ano, zařadíte ke starému repertoáru i nové skladby? Popřípadě zůstane „Kačenka“?

Jasně, budou, když už to pořádáme, chceme si prostě i zahrát, atmosféra žabčického pódia je jen těžko napodobitelná, fans vždycky udělají super podporu všem kapelám. Jinak nové skladby jsou v repertoáru už poměrně dlouho, postupně jsme je do setu přidávali. Chceme naživo hrát nových songů co nejvíce, nicméně na staré „kultovky“ jako je „Kačenka“ či „Shit Song“ určitě nezapomeneme.

Najdou se i takoví, co o tomto festivalu ještě nic moc neslyšeli. Mohli bychom jej těmto lidem touto cestou trochu přiblížit? Povykládejte něco o historii tohoto festivalu a plánů do budoucna.

Letos se koná již 14. ročník tohoto death/grind/gore/crust festivalu. Během jednoho dne se každý rok představí celkem šestnáct kapel, většinou je sestava půl na půl domácí/zahraniční. Festival si získal jméno svou neopakovatelnou přátelskou atmosférou, něco jako malý Obscene Extreme. Na rozdíl od jiných festivalů nechceme nic měnit a nějak zvlášť se vyvíjet nebo růst, v Žabčicích nikdy nebudou hrát velká světová jména, vždy půjde o jednodenní setkání našich známých, ať už kapel či fans.

Jaké kapely mohou fanoušci na Antitrendu letos očekávat? A jak se k tomuto jihomoravskému svátku extrémní hudby staví běžní obyvatelé Žabčic?

Zrovna před pár dny byla uzavřena sestava, myslím, že se opět docela povedla – mezi hlavní kapely pro letošní ročník patří např. CYTOTOXIN z Německa, DERANGED ze Švédska nebo české kultovky FLESHLESS, MELANCHOLY PESSIMISM či GUTALAX. Obyvatelé Žabčic jsou skvělí, za ta léta si asi už zvykli, nikdy nebyla žádná velká stížnost nebo konflikt – možná až s podivem, vždyť areál festivalu je skoro uprostřed vesnice. Velkou výhodou je blízkost vlakové stanice (cca 1 km), fest končí ve dvě hodiny ráno a první vlak směr Brno (cca 20 minut jízdy) jede už po čtvrté hodině ranní, takže to vychází akorát užít si kapely, ještě trošku zapařit s přáteli a jet domů se vyspat (samozřejmě platí pro ty, kdo jsou z rozumné vzdálenosti). Jinak akce se tedy koná v sobotu 23. 6. 2018 (start přesně úderem poledne) jako vždy v Žabčicích u Brna a všichni jste srdečně zváni.

Děkuji za rozhovor, a pokud máte na srdci ještě něco, co by měli naši čtenáři vědět, tak s chutí do toho.

My děkujeme za prostor, ať se daří webzinu i nadále a pro všechny fans máme jednoduchý vzkaz – choďte na koncerty, podporujte underground, zkuste přijet mrknout do Žabčic a poslechněte naši novou nahrávku, snad se bude líbit.

RECENZE

Bandzone
Facebook


Zveřejněno: 18. 02. 2018
Přečteno:
4370 x
Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář