Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

MC 2017, Nihilistic Holocaust / death/doom metal / Chile

Čas od času nám do redakce doputuje nějaká lehce exotická nahrávka ctící kořeny ryzího undergroundu. Tentokrát o sobě dala vědět chilská družina EXCORIATE, které v polovině roku 2017 vydal francouzský label Nihilistic Holocaust čtyřskladbové demo „… Of the Ghastly Stench“. Jde o zatím poslední zářez party, která od vzniku v roce 2002 stihla vydat celkem tři dema (2005, 2009, 2015), všechna na magnetofonových kazetách, a jestli někomu nesedí roky uvedené v závorce, tak má recht. Třetí demo původně vyšlo jako split CD s HORRIFYING, což je podobně „postižená parta z rodného města EXCORIATE – Puerto Montt. Po dvou letech pak demo vyšlo samostatně na kazetě, podobný osud ostatně mělo i demo první, jen s tím rozdílem, že jako spilt vyšlo tři roky po nahrání, na kazetě a s DEMONIC RAGE, opět partou z téhož města. To se nachází v jižní části země, žije v něm zhruba 230 000 obyvatel a existuje zhruba třicet metalových kapel. Takže relativně silná scéna, ostatně když se řekne Chile a metal, nejsou na místě předsudky. V jihoamerické zemi je metal hodně populární, kapel jako máku, úroveň ale nejspíš všelijaká. Evropané to moc posoudit nemůžou, protože muzikanti to sem mají daleko, cestování je pro ně nákladné, ale i přesto se řada chilských muzikantů na scéně dokázala zviditelnit, namátkou UNAUSSPRECHLICHEN KULTEN, SOL SISTERE nebo NUCLEAR.

EXCOCRIATE žel zatím za uvedenými příklady zaostávají, ale nejspíš je to vůbec netrápí. Patnáct let si rochní v totálním undergroundu, hrají zcela nemoderní hudbu s nemoderním zvukem, vydávají ji na nemoderních kazetách a i kdyby je někdo chtěl stáhnout z kůže („excoriate“ znamená „stáhnout z kůže“), neměnili by. Jejich muzika zamrzla v osmdesátých letech, kdy začaly první extrémní party dělat zlo a kdy se extrémní metal nedělil na death, doom a black tak striktně. EXCORIATE dělají zlo na pomezí death a doom metalu a místy se jim to daří lépe, místy hůře. Po instrumentálním pomalém intru „Teofisto“ následuje nejlepší song demosnímku, vcelku melodický střednětepmý death metal. Muzikantům nelze upřít zajímavé nápady, hlavně kytara prosvětluje pěknými vyhrávkami jinak potemnělou skladbu mající místy uhrančivý ráz. Ten je daný až pochodovými rytmy, hlavně v prostřední doomové pasáži, kterou rovněž zdobí kytarové hrátky. Trochu zaostává v mixu upozaděný vokál, Fernando se s tím ale nijak nepárá a řve stylem „jak mu zobák narostl“. „Black streams on the ground of cruelty“ je z jiného soudku, spíše triviálního, načernalý death metal nepřináší nic, co by posadilo na zadek maniaka do starých pořádků, natož rozmazleného fanouška ASPHYX nebo TRIPTYKON. Své dělá i zvuk, který nechává vyniknout akorát té kytaře, když kvílí a sóluje, jinak je to celé takové zahuhlané a zašpiněné, což nejspíš bude záměr. Prostě prašivina, zatuchlost, temnota… ostatně každý může zkusit poslední položku, „Ghastly stench of mortal remains“ je k poslechu na YouTube; proti podle mého nejpovedenější „Oh! Peaceful derketa“ je to rychlejší s thrashem koketující skladba.

Nahrávka vznikala v několika „studiích“ během let 2012-2014, což opět svědčí o tom, že tahle parta nikam nespěchá, nic moc neřeší, dělá si bordel po svém a na koncertech to může být docela rotyka. Z poslechu v klidu domova ale příliš odvařený nejsem, podobných nahrávek mi ušima proletěly stovky a záhy byly zapomenuty, což nejspíš potká i tuhle kapelu, byť je mi svým způsobem její hartusení sympatické. Stejně jako počínání labelu, který loví v totálním podzemí a vydává kazety s neodbytými obaly, v nichž nechybí potřebné informace ani fotka kapely, grafický háv pak opět odkazuje do hluboké  minulosti...

Seznam skladeb:

  1. Teofisto
  2. Oh! Peaceful derketa
  3. Black streams on the ground of cruelty
  4. Ghastly stench of mortal remains

Čas: 18:58

Sestava:

  • Lino Contreras – drums
  • Fernando Olivares – vocals
  • Francisco Rojas – guitars, bass

nihilistic-webzine-distro.fr
necrobsessed@hotmail.com

 


Zveřejněno: 03. 02. 2018
Přečteno:
3254 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 02. 2018 11:17 napsal/a Opat
...
Excoriate neznám, ale když jsi zmínil UNAUSSPRECHLICHEN KULTEN, ti loni vydali novou desku \"Keziah Lilith Medea (Chapter X)\" a je to výborná nálož!