Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

CD-R 2017, vlastní náklad / rock, funk, metal / Česko

Za CANDY MEATWORKS stojí osoba Tomáše Ledviny, který se snaží udržet tuto kapelu naživu, i když to nemá po celou dobu její existence jednoduché. Došlo to až tak daleko, že si tohle album Tom nahrál celé sám a vše na něm je od A až po Z jeho prací. Nicméně touto dobou už by měla být kapela doplněna o další dva členy a začít regulérně fungovat, a to je vždy prospěšné.

Už když se mi dostala do ruky první nahrávka z roku 2010 „First Twenty​-​Five Minutes and One Second with Candy Meatworks“, bylo na ní evidentní, že tvorba CANDY MEATWORKS je silně ovlivněná PRIMUS a dejme tomu polovinou devadesátých let, kdy se míchal metal s rapem, rašil nu-metal, atd. Jelikož mi kapela sešla za ta léta z očí, byl jsem zvědavý, s čím se ukáže... jaký že bude model 2017. A v tomto směru se nic zásadního nezměnilo. Pochopitelně je nový materiál o něco odlišný než ten první, ale Tomovy vyjadřovací prostředky se příliš nezměnily a jedinečná hra na basu mistra Lese je pro Tomáše natolik inspirativní, že vás při prvních tónech a v podstatě v celém hodinovém pásmu tahle kapela napadne nesčetněkrát… mimo jiné.

Je jasné, že kdo dokáže tvorbu PRIMUS ocenit, nebude mu cizí ani snaha CANDY MEATWORKS. Otázka je, jak se na CANDY MEATWORKS vlastně dívat. Pro někoho můžou působit jako slabý odvar v českém podání, což se klidně lehce může stát. A může se začít třeba od zvukové podoby, ta se s pochopitelných důvodů nedá se světově znějícími nahrávkami srovnávat. Ty možnosti jsou jinde. Bohužel bicí automat, ať už jakkoliv slušně nazvučený, své nedostatky nikdy plně zakrýt nedokáže. Dalším aspektem jsou některé postupy, které, jednoduše řečeno, silný vliv ani nezakrývají. A netýká se to jen hudby samotné, podobné rysy jsou otisknuté i ve vokálech. Zpěvy jsou různorodého charakteru, ale vždy je v nich parodický nádech a jsem zase tam kde na začátku.

Přesto, že na mě PRIMUS při poslechu létají ze všech úhlů, nelze říct, že by nemělo album co nabídnout. Jak jsem psal výše, když člověka bavila/baví podobná hudba, jaká se hrála hlavně devadesátkách a nebude mu vadit u  CANDY MEATWORKS tzv. česká patina, poslouchá se nahrávka celkem v pohodě. I když i v tomto bodě se jeví deska jako přecenění svých sil, protože nahrát album přes hodinu dlouhé o devatenácti skladbách, je velmi odvážný čin, který se ale v mém poslechovém módu míjí účinkem. Minimálně o třetinu krátit by prospělo. Vybrat ty nejlepší nápady a vytvořit tak silnější a působivější komplet by bývalo lepším řešením.

Potěšující je, že se Tom nebojí češtiny a jde tzv. s kůží na trh. I tady je znát souznění s několikrát jmenovaným mistrem, protože texty jsou převážně podány na bázi slovních hříček a vtipu. Naproti tomu stojí i kritické texty, ale i v těch se to většinou zvrtne v nějaký ten sarkasmus a odlehčení. Celkově je ze slov cítit smysl pro humor, v podstatě neruší, občas nabízejí tzv. soukromý humor, ale že bych měl pocit něčeho nadstandardního…  to nemůžu úplně tvrdit.

CANDY MEATWORKS, to je výrazná basa a silný vliv devadesátých let. Kromě už zmíněné legendy je jejich hudba protkaná funky prvky, ale třeba i metalovým ostřím, kdy se nebojí Tom ve svých skladbách přitvrdit. Celkově působí materiál hravě, obsahuje několik výraznějších skladeb, nebo určitých pasáží, které dokáží zaujmout. Přesto se mi v celkovém souhrnu jeví album jako průměrná věc s pocitem, že až začnou CANDY MEATWORKS konečně fungovat jako kapela, bude určitě lépe.

Seznam skladeb:

  1. Chtít mít     
  2. Krásní lidé (Lidské žně)
  3. Rodičovská
  4. Raníček s Maurem (inst.)
  5. Nevidím, neslyším, nemyslím
  6. Nemáme co říkat
  7. Na Vánoce dlouhý noce
  8. Ve jménu Rohlíku (a Jitrnice svaté)
  9. Stará hůl (inst.)
  10. Blásni (inst.)
  11. Pachuť
  12. Synth hell
  13. Slušný člověk
  14. Tidlili (inst.)
  15. Gottzilla
  16. Liposukce mozku
  17. V kole
  18. Šwingl (inst.)
  19. Motýlek a mlýnek

Čas: 62:03

Sestava:
Tomáš Ledvina – vše

https://candymeatworks.bandcamp.com
https://www.facebook.com/candymeatworks

 


Zveřejněno: 25. 01. 2018
Přečteno:
3807 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář