Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD/LP 2017, PHR Records / punk rock / Česko

Nestoři domácí punkové scény, pražští PLEXIS, nás svou muzikou zásobují už více jak 30 let, konkrétně od svého vzniku v roce 1984. Pravdou je, že co se týče studiových nahrávek, tak kapela aktivitou zas až tolik nehýří, ale koncertně je stále docela čilou bandou a pravidelně brázdí pódia po vlastech českých. Žel, jedna z těchto akcí se jí koncem loňského roku stala takřka osudnou, když se při návratu z koncertu v Třebíči v noci na 24. prosince srazila kapelní dodávka na dálnici s divokou zvěří a ve zdemolovaném voze utrpěli vážná zranění jak basák Petr Hošek, tak kytarista Dušan Lébl, navíc došlo i k jednomu úmrtí v řadách doprovodného týmu skupin PLEXIS a APPLE JUICE. Jediným, kdo z kapely zůstal nezraněný, byl bubeník Martin Švec, který cestoval v jiném vozidle. 

Ještě před touto nešťastnou událostí však kluci stihli dokončit a u Papagáje vydat své nové studiové album „Kašpar v nesnázích“, které stvořili po šesti letech od předchozí fošny „Vohul to“, a jež je teprve třetím řadovým titulem, jímž Pražáci obšťastnili své věrné fanoušky od roku 2000. Za tak dlouhé období to vážně není žádná výrazná činorodost, navíc mě při prvním pohledu na obal CD i trochu zklamalo, že nosič přináší pouze deset nových kousků, což mi přišlo opravdu poněkud málo. Ovšem zoufat tak úplně nemusím, protože součástí alba je i dalších pět songů, v podstatě se v rámci tohoto disku jedná o takový menší tribut, kdy spřátelené bandy NEŽFALEŠ, DEGRADACE, THE FIALKY, SPS a NAŠROT přehrály vály z různých období existence PLEXIS.

Nejprve ale tedy ztratím pár slov o té desítce nových autorských věcí. Ty jsou prezentované jako kolektivní práce skupiny, pouze pod číslem deset, což je spíše taková blbinka na závěr, je uvedený Jorge Ben. Textová složka je dílem jediného pamětníka nejúspěšnější éry kapely z počátku devadesátých let, basáka, zpěváka a samozřejmě tedy i skladatele Petra „Mucho“ Hoška, kdysi řečeného „Sid“. Ten už sice před časem oslavil abrahámoviny, ale navenek je stále plný energie a pod vlajkou PLEXIS se se svými kolegy pořád snaží šířit tradiční punkový odkaz v našich končinách, což se mu prostřednictvím aktuálního CD daří, řekl bych, tak nějak střídavě. Alespoň tedy pokud jde o mou osobu. (úsměv) „Kašpar v nesnázích“ totiž přináší jak songy takřka srovnatelné s největšími klenoty z repertoáru kapely, tím je například právě titulní kousek, dále „Duch v láhvi“, „Kapka naděje“ nebo dosti temně vyznívající „Převozník bez pětníku“ (což je pro mě vůbec nejlepší song), tak žel i věci, které mě příliš neoslovují a připadají mi trochu jako zbytečná vata. Vše se samozřejmě odehrává ve svižném punkrockovém tempu, ovšem nechybí ani tvrdší, řekl bych až metalově znějící pasáže, které dodávají skladbám hutnost a šmrnc. U mikrofonu se střídají nebo doplňují Petr s Dušanem a musím říct, že kombinace jejich hlasů mi opravdu sedí a písně díky zařazení více vokálů působí barevnějším dojmem.

A teď něco i k těm cover verzím. Ty se od originálů v podstatě nijak zásadně výrazným způsobem neliší, přece jenom je znát, že je stvořily stylově hodně příbuzné smečky a ne třeba žánrově zcela odlišná tělesa. Potěšilo mě zařazení klasické pecky „Ona neví o co de“ z legendárního prvního alba, kterou zde zahráli pražští NEŽFALEŠ, hodně se mi líbí i titulní kousek ze čtvrté řadovky „To“ v podání další kapely z hlavní města THE FIALKY a za vůbec nejzajímavější beru skladbu „Calambre“, kterou zpracovali havlíčkobrodští NAŠROT. Dohromady hodnotím tuhle část desky jako povedenou a určitě se v tomto směru jednalo o dobrý nápad.

Nahrávalo se v červenci 2017 ve studiích Faust a zvukovou složku měl v plném rozsahu na starosti Derek Saxenmeyer. Obal z dílny Badyho je celkem strohý a jednoduše zpracovaný (což k punkové muzice vlastně asi sedí), v bookletu se můžete začíst do Petrových textů a to je v podstatě vše.

Předchozí řadovku jsem hodnotil osmičkou, tentokráte ovšem tak vysoko určitě nepůjdu a budu se držet o něco málo více při zemi. (úsměv) Neskrývám, že z nových věcí jsem mírně zklamaný (cca šest bodů), naproti tomu předělávky mě zase baví (osm bodíků), takže ve finále tomuto nosiči dávám sedmičku.

Seznam skladeb:

  1. Pád z oblaků
  2. Ulita
  3. Kašpar v nesnázích
  4. Svět, co není pro mne
  5. Insomnia
  6. Duch v láhvi
  7. Kapka naděje
  8. Převozník bez pětníku
  9. Srdce ve křoví
  10. Holka z Michle

Předělávky:

  1. Ona neví o co de (NEŽFALEŠ)
  2. Nekonečnej mejdan (DEGRADACE)
  3. To (THE FIALKY)
  4. Cesta k druhejm (SPS)
  5. Calambre (NAŠROT)

Čas: 48:52

Sestava:

  • Petr Hošek – basa, zpěv
  • Dušan Lébl – kytara, zpěv
  • Martin Švec - bicí
     

Facebook
Bandzone


Zveřejněno: 23. 01. 2018
Přečteno:
4515 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář