Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD/LP/MC 2018, Terror From Hell Records, Sun & Moon Records / doom metal / Itálie

ABYSMAL GRIEF nikdy nespí, na to je spolehnutí. Italští správci hřbitovů a jedineční tvůrci pohřební atmosféry chrlí své nahrávky jako na běžícím páse. Letos je to dvacet let, co jim vyšlo první demo a tak se asi rozhodli tu kulatou cifru oslavit velkou deskou. To je u této kapely poměrně událost, protože se za 22 let aktivní činnosti jedná teprve o páté full album. Nicméně jejich kompletní diskografiie, do které je potřeba počítat nespočet splitů, EP nebo kompilací, je víc než bohatá.

ABYSMAL GRIEF jsou jedinečnou kapelou a to hlavně díky neúnavné dvojici Regen Graves a Labes C. Necrothytus. Tahle prapodivná dvojka neuhýbá z cesty a neustále se věnuje doom metalu, kterému dává svou specifickou tvář. Regen drhne na kytaru rádoby jednoduché riffy, Labes přidává nástavbu v podobě vokálů a kláves, z jejichž kýčovitosti by se vám občas snadno vykouzlil úsměv na tváři, ale když to kapela rozjede v celé své kráse a člověk se nechá pohltit tou zhoubnou atmosférou, která dýchá funusem v každé notě, najednou poslech dostává úplně jiný rozměr a sranda jde stranou. Zkuste si to dát před spaním do sluchátek.

„Blasphema Secta“ je opět typickým a tudíž kvalitním dílem ABYSMAL GRIEF; těžko čekat, že by stvořili něco, co by nestálo za povšimnutí, i když i tohle se jim sem tam povede. Vrchní skladatel hudby Regen občas rád složí ambientní skladby, které jsou úzkoprofilovou záležitostí a nelze vždy tvrdit, že jsou zábavné. Split s RUNES ORDER, druhá strana EP „Foetor Funereus Mortuorum“, některá dlouhá intra… Podobně laděné věci jsou i na novince, jedna z nich je hned na začátku s podtitulem intro, druhá „When Darkness Prevails“ je pak předposlední a dohromady zabírají přes osm minut času, což je docela dost. Ale i tohle je nedílnou součástí ABYSMAL GRIEF.

Na klasickou porci hudby i tak ale zbývá dost času a těch 35 minut naplnili ABYSMAL GRIEF čtyřmi skladbami, které srovnali v průměru kolem devíti minut. Jejich postupy, kdy se na kytarový riff nabalují zvuky kláves, je neměnný. Jedinou kosmetickou změnu tvoří hned druhá „Behold The Corpse Revived“, v které kapela oprášila housle a tím pádem dostala skladba ještě na větší tesknosti. Smutek ale rozdávají ABYSMAL GRIEF po celou hrací dobu. Ve všech skladbách dokáží lehce nastolit pocit sklíčenosti a závěr všech svých skladeb vygradovat takovým způsobem, že člověk nechápe, kam na ty chorobné nápady autoři chodí.

Ze čtyř regulérních skladeb se lehce vymyká čtvrtá „Witchlord“, v které Labesovi asistuje ženský hlas, který má podobu jak animálního řevu, tak i čisté podoby a navozuje pocit doomových devadesátých let. Kdyby mi někdo tuhle skladbu pustil neznaje ABYSMAL GRIEF, tipoval bych českou kapelu před 25 lety. Tomu pocitu napomáhá i zvuk, ten je totiž opět správně nemoderní, což je ale u této kapely standard. Sound si ostatně ve svém studiu tvoří sám kytarista Regen.

ABYSMAL GRIEF jsou stále konzervativní kapelou. Drží se svého kopyta a nehodlají na tom nic měnit. Pro toho, kdo propadl kouzlu této kapely, je to ale dobrá zpráva. Kapela si zatím pořád dokáže držet slušnou skladatelskou úroveň a i když se pochopitelně opakuje a na posledních dvou deskách nenabízí takové hity, jakými jsou „Sinister Gleams“, „Hidden In The Graveyard“, „Crypt Of Horror“, „Dies Funeris“…, pořád dokáže zaujmout.

Seznam skladeb:

  1. Intro (The Occult Lore)
  2. Behold The Corpse Revived
  3. Maleficence
  4. Witchlord
  5. When Darkness Prevails
  6. Ruthless Profaners

Čas: 45:11

Sestava:

  • Regen Graves - kytara
  • Labes C. Necrothytus - zpěv, klávesy
  • Lord Alastair - basa
  • Lord of Fog – bicí

http://www.abysmalgrief.com


Zveřejněno: 18. 01. 2018
Přečteno:
3654 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 01. 2018 17:49 napsal/a Johan
Neděle...
Taky jedu, ale my to máme s Coornelusem jednodušší, když jsme bezvěrci. Peťan musí do kostela, no...
20. 01. 2018 17:46 napsal/a Coornelus
Neděle...
To já jedu za každou cenu. Už se na to těšim.
20. 01. 2018 11:17 napsal/a Peťan
Abysmal Grief
Kvalita! Opět AG nezklamali :) O koncertě vím, ale je to neděle uprostřed prodlouženého víkendu, to je blbý, ale uvidíme! :) Rád bych si tyhle hrobaře zopakoval naživo :)
18. 01. 2018 08:27 napsal/a Bhut
funeralismus
himmel! já to ještě neslyšel... těším se. Jo a pište si do diářů: 6. 5. 2018 - Mladá Boleslav (mrkací úsměv)