Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD/LP 2017, Witchfinder Records / Spinefarm Records / hard rock, stoner / Anglie

ELECTRIC WIZARD patří do kategorie legend, které definovaly žánr a mají po světě tisíce plagiátorů a uctívačů. Jejich vrcholné desky patří do zlatého hudebního fondu a i když poslední album „Time To Die“ v době vydání uvedlo nejednoho jejich fanouška do rozpaků, zpětně lze říct, že i na této desce jsou ke slyšení zajímavé skladby a nápady.

Každá nová nahrávka, kterou kapela okolo tahouna Juse Oborna vydá, vyvolá mnohé reakce a nejinak je tomu i s odvážně pojmenovanou deskou „Wizard Bloody Wizard". Tento název si opravdu mohou dovolit asi jen ELECTRIC WIZARD… Reakce první a ta nejvíc do uší bijící je, že novinka není doom metal, ale hard rock s velkými vlivy sedmdesátých let. OK, není problém, může být, přece jen na minulých nahrávkách se žánry jako doom metal, stoner a rock promíchávaly v různém poměru a lze říct, že v tom ELECTRIC WIZARD umějí chodit. Samozřejmě je to už na každém, jaká tvář kapely konkrétnímu posluchači svědčí víc, já hlasuji pro ty víc doom metalem načichlé věci.

Když jako první ochutnávku z alba ELECTRIC WIZARD zveřejnili „See You In Hell“, musím říct, že jsem z té skladby příliš u vytržení nebyl. Skončilo to klasickým konstatováním: „není to špatné, ale...“. Doufal jsem, že jako ukázka nebyla vybraná zrovna nejsilnější věc a ty největší trumfy si kapela šetří. Smutným faktem ale je, že „See You In Hell“ je tou nejlepší položkou na desce. Postupně u mě skladba „vyrostla“ a zní velice slušně, ale v celkovém kontextu alba je to málo.

Po prvních nástřelech zněla „Wizard Bloody Wizard" jako jedna velká nuda, což se naštěstí postupně zlepšilo, ale ani jedna z dalších pěti skladeb, které navazují na už zmiňovanou „See You In Hell“, nemá takové grády, jaké by se daly od téhle legendy čekat. Pochopitelně ELECTRIC WIZARD nejsou žádnou partou začínajících uličníků a tak minimálně slušný standard jsou schopni dodržet vždy. Úvodní riff ve třetí „Hear The Sirens Scream“ nemůže urazit a minimálně naživo to bude schopný díl playlistu. Působivé pasáže přináší předposlední „Wicked Caressess“. Za zdařilé lze stále považovat kytarová sóla. Dobře zní Claytonova probublávající basa, která v pozadí nahrávky nenápadně duní a je na celé desce to nejvíc ze sedmdesátek.

Zklamáním, a na jednu stranu i požehnáním, je, že „Wizard Bloody Wizard“ je na poměry kapely tak krátká. 43 minut není u ELECTRIC WIZARD nic moc, ale při poslechu „The Reaper“, což je prostě jen záležitost pro nafouknutí hrací délky, a nebo závěrečné, nevýrazné a hodně dlouhé „Mourning Of The Magicians“, je tahle snesitelná hrací doba vlastně plusem.

Největší nepřítel novinky rozhodně není její rockovější vyznění. Naopak, kdyby kapela přišla s další verzí „Time To Die“, asi by si vykopala vlastní hrob. Problém vidím jinde. Na novince, která je ošetřená skvělým analogovým zvukem, znějí ELECTRIC WIZARD málo atraktivně a spíš než okultně-hororově, navzdory stále stejné tématice v textech, je jejich poslední album unavenou sbírkou šesti skladeb, které nemají větší drive. A to i navzdory tomu, že skladby jako „See You In Hell“, „ Hear The Sirens Scream“ a „ Wicked Caressess“ se poslouchají dobře, byť s tím dodatkem, že takovým hitům jakými jsou „Funeralopolis“, „Black Mass“, „Witchcult Today“ a spoustě dalších koukají na záda s velkým odstupem.

Seznam skladeb:

  1. See You In Hell
  2. Necromania
  3. Hear The Sirens Scream
  4. The Reaper
  5. Wicked Caressess
  6. Mourning Of The Magicians

Čas: 43:04

Sestava:

  • Jus Oborn – kytara, zpěv
  • Liz Buckingham – kytara
  • Simon Poole – bicí
  • Clayton Burgess – basa

http://www.electricfuckinwizard.com


Zveřejněno: 13. 01. 2018
Přečteno:
3750 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář