Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Rozhovor o debutu kapely, jejíž název si nikdo nezapamatuje, nenapíše a nevysloví.

Pavel Medvěd Urbánek za sebou má bohatou hudební kariéru. Nejdelší část svého hudebního života spojil s FORGOTTEN SILENCE, ale ještě předtím „thrashoval“ v SAXU, později v jednorázových projektech CHATEAU či WILLIG. Jeho nejnovějším působištěm je thrashmetalové komando GÖTTERDÄMMERUNG, po dvou projektech regulérní kapela, která poprvé zaútočila na sklonku předchozího roku. A protože nahrávka určitě stojí za pozornost a navíc se v textech objevují zajímavá historická témata, probrali jsme vše, co s GÖTTERDÄMMERUNG souvisí právě s principálem Medvědem.

Ahoj Pavle, na konci loňského roku se po letech rozbušilo Tvoje thrashové srdce. Ale pojďme se napřed vrátit zpátky v čase, do časů, kdy jsi s kapelou SAX nahrál album „Zóna strachu“, které je dodnes mezi fanoušky ceněno. Tehdy jsi byl většinovým autorem muziky – kolik Ti bylo let? Jak na éru SAXU vzpomínáš? A jak často se Tě na SAX někdo ptá? (úsměv)

Nazdar Johane, začínám tedy vzpomínat. Dvacetiletý klučina začíná dobývat metalový svět, když dává výpověď v práci a vrhá se na roční dráhu profesionálního muzikanta (úsměv). Hudebně jsme se podíleli společně s basákem Měchurou a bubeníkem Miloňem, protože jsme zkoušeli hlavně v této trojici. Každý si přispěl rovným dílem, takže by bylo nefér mě nazývat autorem. Byli a jsme velmi dobrými přáteli, jsme v kontaktu doposud. SAX je nesmrtelné téma hlavně pro moje tři kamarády Krusty /FS/, Dejvy /SECTESY/, Bilos /MT/, ale já kapitolu SAX definitivně uzavřel, myslím v tom nejlepším.

Další thrashové choutky jsi uplatnil v projektu CHATEAU, demo čítající pět skladeb vzniklo v roce 2003 a podílela se na něm většina členů tehdejší sestava FORGOTTEN SILENCE plus další hosté. Proč se tehdy tahle záležitost nerozjela víc?

Prostě jsem potřeboval zhudebnit Krkonošské pohádky a pokusit se, jestli ten thrash pořád zvládám. Byla to taková zkouška sebe sama, abych nezakrněl. FORGOTTEN SILENCE jsou celou moji „kariéru“ prioritou a neměl jsem potřebu CHATEAU dál rozvíjet, takže jsem si jen tak ve svém volnu odskočil od plotny.

Po dlouhých jedenácti letech od CHATEAU jsi vdechl život dalšímu „nathrashlému“ projektu WILLIG. Tam bylo předem jasné, že půjde o jednorázový počin, jedna nahrávka a dost? Pak jsi říkal, že bys chtěl pokračovat v podobném duchu – pokračování se mělo jmenovat ABARD podle jedné z postav komedie Zítra vstanu a opařím se čajem. Je to ještě aktuální?

Ano, je to sice dlouhá doba, ale s FS jsme nezaháleli a to bylo hlavní. Když se podívám, kolik jsme toho vytvořili, jsem spokojen, a na moje levobočky tudíž nebylo času. Vždycky, když uzrála doba, jsem chtěl ukázat, čím že se to ten Medvěd baví a co je pro něho inspirativní. Ať už jsou to Krkonošské pohádky, 30 případů majora Zemana nebo nedokončené Zítra vstanu a opařím se čajem. Miluji kvalitní kinematografii a tímto jí vzdávám svůj hold. No ale co se nestalo, úderná jednotka GÖTTERDÄMMERUNG tohle všechno smetla. Čtyři skoropadesátníci si k sobě tak náramně sedli, že by byla škoda v tom nepokračovat. CHATEAU i WILLIG jsem s pomocí přátel vytvořil, ale není nadto mít stabilní sestavu jako v tomto případě.

Rok 2017 byl ve znamení nové kapely – proč jsi pro ni zvolil název GÖTTERDÄMMERUNG? Jako přeložit si to asi každý dokáže, ale počítám, že málokdo to bude umět správně napsat i vyslovit… (úsměv)

Nelze napsat „já“, to je jedna z věcí, která mě hněvá. Název i vše ostatní okolo jsme vymysleli společně s kytaristou Teufelem někdy na podzim minulého roku. Je to stroj z filmu Iron Sky a samozřejmě i opera od Richarda Wagnera, která autory snímku i nás ovlivnila. „Soumrak bohů“ je koneckonců i písnička od Báry Basikové, tak proč ne. Výslovnost nás tak pobavila, že jsme si řekli: Ano, to je přesně to, co potřebujeme. Název, co si nikdo nezapamatuje, nenapíše a nevysloví. Pracovně si říkáme Meruňky (úsměv).

Můžeš představit své spoluhráče? Nejsem natolik obeznámen s muzikanty z Brna, snad jen Titan mi něco říká, jestli jde o téhož pána, který v minulosti působil v BAST nebo v ZEMĚŽLUČI… Co ostatní, kde se vzali a co mají za sebou?

Začneme tím nejpovolanějším a nejstarším z nás, který zvládá bravurně nové hudební technologie a to je kytarista Teufel. Ač pochází od Uherského Brodu, kde působil v různých kapelách /namátkou BASKERVILL/ a s různými lidmi /MELANCHOLY PESSIMISM/, je již několik let Brňák. Společně jsme Meruňkám vdechnuli život, jelikož vlastníme společnou garáž, ze které je nějaký ten pátek zkušebna. Jeho prvotní nápady jsme překopali a doaranžovali, první text „Šedí vlci“ upravili. To byl prvotní impuls jak vytvořit funeral thrash. Takže nejdůležitější persona.
Bubeník Titan je protřelý jezevec, se kterým se znám již od dob jeho působení v kapele MORPORK. Později působil v ALVARÉZ PERÉZ, ZEMĚŽLUČ a stále BAST.
Zpěv/basa Blondi. Nejmladší člen posádky, ale má na starosti dvě funkce, což ho činí nenahraditelným.

Měl jsi složený celý materiál na „… projekt Riese“ a pak sháněl spoluhráče, nebo jste na přípravě alba pracovali společně?

Opravdu ne „já“, ale „my“!!! Společně s Teufelem jsme ho klukům naservírovali kompletně hotový a oni si přidali každý to svoje, protože jsme v době vymýšlení trvalé spoluhráče neměli. Teufel nějakým pro mě záhadným způsobem vytvořil demoverze včetně basy a bicích. Teď nám ale již nic nebrání tvořit společně.

CD jste si vydali sami. Label jste nehledali, nebo jste s nikým nenašli společnou řeč?

Jasný cíl, vydat si CD sami. Chtěl jsem ještě do distribuce oslovit Martina Čecha z EPIDEMIE, ale nějak nekomunikuje, asi cestuje po světě.

Myslím, že každý, kdo si CD pustí, okamžitě zařadí muziku do poloviny osmdesátých let, kdy vznikly klenoty „Reign In Blood“ nebo „Extreme Aggression“. Předpokládám, že máš tohle období rád… já jsem uvedená dvě alba uvedl, protože je považuji za vůbec nejlepší thrashové nahrávky všech dob, což má ale samozřejmě souvislost s dobou, ve které se ke mně dostaly. Které je Tvoje nej… thrashové album všech dob?

Hm, já miluju vlastě spoustu thrashových kapel a vybrat jedno album… Snad když si opět zavzpomínám, tak jak jsem téhle muzice přičuchnul, bylo to tebou jmenované „Reign In Blood“, to jsem měl dokonce nahrané na metalkách a chromdioxidkách kazetách ve třech verzích: výškově, středově a basově. Až tak jsem z toho byl auf. Jinak nedám dopustit na německou scénu: KREATOR, ASSASSIN, SODOM, HOLY MOSES, PROTECTOR nebo mladíky DUST BOLT.

Myslíš, že se dá v thrash metalu ještě něco vymyslet? Nemyslím teď nějaké post nebo neo záležitosti, ale v tom tradičním thrashi. Nebo je to hlavně o předané energii, chytlavých melodiích a velké rychlosti, aby ta muzika všechno smetla a lidi se při ní hlavně vyblbli?

Vymyslet vymyšlené? Ne, je to opravdu o projevu, energii a když poslouchám kolegy z jiných kapel, tak jim to musím věřit, což se již tak často nestává. Naposled mě, sice z jiného ranku, takto posadili na prdel OBITUARY. Těm to věřím.

Nahrávali jste u Otyna v Davosu. Šli jste do studia s jasným plánem, jak by měl zvuk vypadat, třeba s nějakým CD, které jste mistru zvuku předali a řekli „takhle nějak bychom chtěli znít“? Nebo naopak, s nějakým CD, jak jste znít nechtěli? (úsměv) Jak jste nakonec s výsledkem spokojeni?

My jsme o Mistrovi Otynovi věděli už dávno, ale nějak jsme se k sobě nedostali. Na jaře jsme zkušebně natočili „Adlera“, abychom se navzájem otrkali a na podzim desku dorazili. Otázka zvuku byla naprosto jasná: to, co z nás vypadne, Otyn doladí a dá tomu nádech osmdesátek. My jsme naprosto spokojeni a jak se říká, je to naše nejlepší deska (úsměv).

„… projekt Riese“ vychází z událostí 2. světové války, většinou reálných. Doufám, že taková malá procházka historií neuškodí. (úsměv) Mě bavilo při poslechu alba hledat souvislosti, tak snad to bude zajímat i naše čtenáře… Takže začneme obecně – zajímáš se o historii 2. světové války nějak hlouběji, čteš knihy, sleduješ dokumenty?

Jsem rád, že jsi si dal tu práci a zajímal se o texty. To mě fakt potěšilo.
Snažím se zvládat všechno. Zajímám se hlavně o řadové vojáky Wehrmachtu a Luftwaffe, ať už o historii, fakta nebo třeba archeologii. Zrovna včera jsem si dodělal vitrínu s nalezenými kusy letadla Focke Wulf FW190 a zabralo to času jako rozhovor s tebou (úsměv). Píšu texty o snad faktech, které jsem za ty roky nasbíral a budu v tom pokračovat nadále.

Čím Tě zaujal projekt Riese, že jsi po něm album pojmenoval?

To je jedno z mých oblíbených témat. Projekt Riese je jedna velká neznámá. Polsko umí skvěle prodat to, co má, čímž narážím na turisticky atraktivní místa, ale lidem stačí jen to, co slyší a vidí. Myslím, že se o tomhle místě jednou dozvíme víc. (https://cs.wikipedia.org/wiki/Projekt_Riese)

První skladba – „Haudegen“. Fascinující příběh německé posádky na odlehlém ostrově… dovedeš si představit, že bys zůstal rok v zemi ledu a mrazu?

Mně v hlavě okamžitě po přečtení knihy Válka v Arktidě naskočil tento příběh. Německá posádka, která se jako poslední vzdala půl roku po válce. Dokonce podmínky na přežití v extrémních podmínkách trénovala v Krkonoších. (http://kvhslovensko.6f.sk/haudegen.php)

V podstatě jsi na albu probral všechna možná bojiště – po pozemní bitvě v „Soumraku bohů“ následují boje v oblacích – co bylo inspirací pro „Der fliegende Metzger“?

Právě mnou již zmiňovaný Focke Wulf FW190, který je mým nejoblíbenějším letadlem. Spojenci mu přezdívali „létající řezník“. (https://cs.wikipedia.org/wiki/Focke-Wulf_Fw_190)

Ze vzduchu na moře… „Danzig“ pojednává o válečné operaci v prostoru tzv. Helské kosy – tam došlo k čemu?

No ono je to hlavně o zahájení války v Polsku, kdy loď Schleswig-Holstein vystřelila poprvé na Westrplatte. Později měla Kriegsmarine i základnu na poloostrově Hel a když jsme tam byli na dovolené, tak proč toho nevyužít v textu (úsměv). (https://cs.wikipedia.org/wiki/SMS_Schleswig-Holstein)

„Šedí vlci“ ničí vše, co jim stojí v cestě. Počítám, že jde o německé tažení Ruskem v roce 1941… tehdy se nějaká německá divize takhle nazývala?

Tady jsi se trefil a název „Šedí vlci“ je dvojsmysl. Je to barva německých bojových vozidel a našich prošedivělých vlasů (úsměv).

V-2, německé rakety, které měly otočit ráz války, ale nasazeny byly příliš pozdě. Proč tohle téma?

To jsem zase měl vnuknutí napsat něco o tom, jak tajně odváží náhradní díly na tyto rakety do Peenemünde. (https://cs.wikipedia.org/wiki/V-2)

V době nasazení raket V-2 už Němci prohrávali, „Polarnacht“ jsi věnoval potopení jejich největší válečné lodi Tirpitz. Jen mi tam nějak neštymuje, že Tirpitzu pluje na pomoc jiná loď, Scharnhorst –  ta  byla ale potopena o rok dříve… Ale třeba jsem to špatně pochopil?

Když on se mě do toho textu náramně hodil. Ber ho jako takového Bludného Holanďana (úsměv).

Závěr patří orlu, jehož dny se krátí. Konec války. V podstatě jsi na albu prošel válku od začátku do konce s tím, že jsi se věnoval hlavně německé armádě. Přijde mi, že když už metalisti sáhnou po 2. světové válce, většinou se věnují právě Wehrmachtu. Čím to?

Deska vlastně končí „Riese“, ve které pro mě vzniká spousta nevyjasněných okolností. Dokonce mám i text, který jsme ale nakonec nepoužili, protože takto je to mnohem sugestivnější. „Adler“ je takový ocásek, který jsme připojili kvůli oživení. Je to vlastně o Hermannu Göringovi, inspirované rozhlasovou hrou Enigma Emmy Göring od Wernera Fritsche.
Těžko říct, ale GÖTTERDÄMMERUNG je thrash spojený s touhle tématikou.

S GÖTTERDÄMMERUNG jste zatím odehráli jeden koncert. Jak dopadl? Plánujete koncertovat nějak hojněji, obrážet kluby, nebo si spíš chcete vybírat a soustředit se zajímavější akce? Co letní festivaly – zkoušíte oslovovat pořadatele?

Samozřejmě skvěle, akce Extreme Aggression Thrash se vydařila! Vše bylo precizně připraveno a nachystáno. Prodalo se spousta merche, spokojených 66 plačících diváků a my jsme připraveni nadcházející sezonu zaútočit znovu: Deadly Storm /Plzeň/, E.A.T. zwei /Brno/, Symbolic Open Air Fest /Kolín/, E.A.T. drei /Brno/.

A co další plány? Myslíš, že se fanoušci dočkají pokračování? Případně můžeš doplnit předchozí řádky, jestli jsme na něco důležitého zapomněli…

Pracujeme na nových skladbách, ke všem budeme dělat postupně klipy. Novinky, koncerty, merch na Facebooku a Bandzone.
Chtěl bych ještě poděkovat Krustymu, Leni – přítelkyni od Teufela, Otynovi, Tomáši Kučerovskému, Ruunovi – příteli z Dolného Kubína,  Janittě – manželce od Titana a Aleši Mikuláškovi, bez kterých by CD, merch a klip nevznikly. Samozřejmě tobě za podporu a rozhovor. Díky!
THRASH TILL DEATH!!!

RECENZE

Facebook
YouTube


Zveřejněno: 07. 01. 2018
Přečteno:
4242 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 01. 2018 10:24 napsal/a Zdeněk
Název kapely
Chtěl bych jenom upozornit že stejný název má už jedna gothic kapela: www.discogs.com/artist/99938-Götterdämmerung