Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

AVENGER, BLACK RAIN, LAHAR, KAOSQUAD

25. prosince se symbolicky po pětadvaceti letech uzavřela existence jihočeské darkmetalové kapely AVENGER. Toliko suché konstatování faktu, o kterém všichni, kteří se aspoň trochu o dění v metalovém podsvětí zajímají, dlouho dopředu věděli. Květnatější resumé existence party kolem bratrů Rámuse a Honzy si může každý přečíst v obsáhlém článku v aktuálním Pařátu, důvody, které k ukončení činnosti a startu nového projektu BOHEMYST vedly, jsme nedávno rozebrali v rozhovoru s celou kapelou. Je tedy na místě poslední článek, reportáž z posledního koncertu, na němž AVENGER na poslední cestě doprovodily dvě kapely, které v posledních letech čeří vody hlavně jihočeského undergroundového rybníka – LAHAR a KAOSQUAD, plus kapela, která dosud žádné vody na živo nečeřila – BLACK RAIN.

Krátce po devatenácté hodině, když jsme do malého sálu Na Nově s DéPéHáčkem napochodovali, bylo na místě poměrně dost lidí, což v minulých letech takhle brzy nebylo zvykem. Ale začátek byl avizovaný na 19.30, hlavně s ohledem na plánované dva sety AVENGERU, který sliboval zhruba hodinu a půl muziky. A bylo fajn, že se s AVENGEREM přijeli rozloučit i souputníci z dávných dob, v publiku bylo možné zaregistrovat z dálky dorazivší UNCLEAN či DARK STORM, kluky z F.O.B, MORTIFILIE a dalších kapel; ve finále dosáhl počet platících 150. Mně potěšilo i několik příjemných setkání s lidmi, které jsme dlouho neviděl, v čemž hrála prim návštěva z Hořovicka. (úsměv)

První porci muziky nasázeli do přihlížejících KAOSQUAD. Blatensko-písecké trio jsem viděl před měsícem v Písku a ve Volyni to bylo skoro stejné – old school grind/death zahraný s maximálním nasazením, krátké úderné vypalovačky bavily od prvního do posledního tónu, dva hrdelní řevy se spravedlivě střídaly, díky dobrému zvuku byly všechny nástroje dobře slyšet, ať už se hrálo z loňské kazety „Posloucháte Jižní Čechy 4“ nebo ze sedmipalce, který vyšel letos u Magick Disk Musick. Ale to ještě nebylo všechno, kromě obligátního coveru „jedné party z Los Angeles“ došlo i na překvapení – na závěr zazněla do necelé minuty nahuštěná palba „Godless“, kterou ve svérázném podání KAOSQUAD poznali asi jen posluchači s velkou dávkou fantazie. (úsměv) Pěkné gesto vůči oslavencům a ideální start večera.

Kromě jedné derniéry byla v plánu i jedna premiéra. Opožděná o dvacet jedna let. (úsměv) Pojem BLACK RAIN dnes asi registrují už jen pamětníci a hledači pokladů, projekt, za kterým stáli Honza s Rámusem, se nikdy nedočkal koncertního provedení. V roce 1996 kluci nahráli půlhodinový materiál v duchu severského black metalu s malými úkroky k doomu či deathu. Tehdy šlo o první nahrávku, na které se k mikrofonu postavil Honza, když mu bylo šestnáct let, a vlastně celý BLACK RAIN pocházel z jeho hlavy. „Bez ohně“ nejprve vyšlo na kazetě vlastním nákladem v roce 1996, později došlo na kazetovou reedici s odlišným obalem a v roce 2003 i na CD pod německými Merciless, když předchozí „přilepení“ na albu AVENGERU „Fall Of Devotion, Wrath And Blasphemy“ nedopadlo kvůli defektu CD edice. Dávná historie ožila úderem půl deváté, kdy se na pódiu objevily tři postavy oděné v křivácích, s kapucemi na hlavách, a jedna postava v triku a trenkách. (úsměv) Honza kytara plus mikrofon, Rámus kytara, David Zíka basa a Čert bicí. Kvartet přehrál celé demo „Bez ohně“ a koncertní provedení doložilo, o jak silný materiál tehdy šlo, a nejde jen o čas minulý, skladby s přehledem obstály i v současnosti. Závan severního větru byl samozřejmě víc než patrný, ale koncert nebyl jen o rubanicích, poměrně často se hrálo i pomaleji, ponuré melodie ze zařezávaly až do morku kostí a výsledkem bylo působivé vystoupení, které si nezadalo s kdejakou velkou zahraniční partou. Přijde mi škoda, že šlo o jednorázovou záležitost, dal bych si repete, nejlépe v létě na ETEFU.

Večer měl spád, po krátké přestavbě na to vletěli LAHAR. Ty jsem letos nejspíš viděl nejčastěji ze všech kapel, ale pořád mě neomrzeli. I ve Volyni sypali jeden hit za druhým, na začátku létali vzduchem „Lebky a hnáty“, během zhruba třiceti minut došlo na všechny zásadní hity, jako jsou „Déšť“, „Řecko“, „Fekete Peter“ nebo „Až přijde čas“. Koncert měl jako vždy neskutečný spád, Růža pobíhal po sále a přidalo se k němu i pár skotačících fanoušků, mezi nimiž vynikal hlavně Čert, který si i zařval do mikrofonu.

Časový harmonogram byl dodržován na jedničku s pěticípou hvězdičkou v kruhu a pár minut po dvaadvacáté hodině zahájili AVENGER své poslední představení. Možná někdo čekal na pódiu účast bývalých členů, nebo playlist poskládaný v chronologickém pořadí, ale AVENGER si vždycky dělali věci po svém, a tak se nic takového nekonalo. Konaly se ale dva sety, přičemž ten první by se dal označit jako složený z novějších skladeb, ten druhý jako procházka dávnější historií, ale ta hranice nebyla nikterak ostrá. Každopádně zazněly songy ze všech šesti řadových alb, v každém setu šest songů.

Úvod první poloviny patřil „Vstříc dálkám“, ke kterým už AVENGER nevykročí… ale pořád lepší, že vznikne nová kapela, než aby zůstala jen „Radost z beznaděje“, nebo se kluci utopili „V bezbřehé samotě“. Nový start, to by mohl být „Klid před bouří“, muzikanti objeví nový „Vnitřní vesmír“ a věřme, že budou pořád sázet na „Dark metal“. Procházka alby „Godless“, „Feast...“, „Bohemian...“ a „Mír...“ utekla jako voda ve Volyňce, kvintet i dal čtvrt hodiny pauzu a vrátil se ve stejné sestavě na druhé kolo.

To došlo na „Zrození múzy“, kytary se zařezávaly „Až do morku kostí“, ocitli jsme i „Za branami“ a všichni si s od plic zařvali „Godless“. Celý koncert, to byl jeden děsuplný „Rituál hněvu“, jehož „Kořeny zla“ jsme odhalili až v samotném závěru. Hrálo se ze „Shadows...“, Fall...“, znovu „Godless“ i „Feast...“, a opět to strašně rychle uteklo. Hlavně při „Godless“ a „Kořenech zla“ se lidi pustili do divoké pařby, většina vyřvávala s Radkem texty a když AVENGER dohráli, fanoušci si dlouho přáli nějaký přídavek. Na ten už ale nedošlo, pánové do svého posledního vystoupení dali všechno a na víc jim, dle Rámusových slov, nezbylo sil. Před poslední skladbou se se všemi rozloučil Honza, který si na chvíli uzmul mikrofon, poděkoval za dlouholetou přízeň a lehce nastínil budoucí plány… Uvidíme, jak se BOHEMYST na scéně etabluje, osobně si myslím, že bez problémů a že všichni budou pořád říkat „BOHEMYST, jo, to jsou AVENGER“. (úsměv)

Ale oficiálně jedna éra krátce před půlnocí 25. prosince 2017 skončila. Celý večer se povedl na 666 % a věřím, že nejen pro mě bude patřit k nezapomenutelným. I chvilkové dojetí se dostavilo. (úsměv)  Ale není třeba smutnit, BOHEMYST by snad měli na jaře zahájit koncertní aktivity a já se na první vystoupení těším.

Video BLACK RAIN

Fotky: Skalík

 


Zveřejněno: 27. 12. 2017
Přečteno:
3553 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 02. 2018 16:10 napsal/a Johan
-> Bodza
Paměť máš dobrou. Ale možná se ti pletou dvě akce do jedné... Cituji z kroniky AVENGERU: 28. 2. 1998 vystoupili Honza (bicí) + Rámus (přebustrovaná basa) + neznámý alkoholik (zpěv) jako hosté na akci v Hrabici. O pár týdnů předtím, 20. 12. 1997 zahráli AVENGER na akci Možná přijde i pig taky v Hrabici, s nimi LOCOMOTIVE, OLGOJ CHORCHOJ, RED PIG. O tom, že by hráli jako BLACK RAIN, ale pochybuji, myslím, že ona podivná performance s materiálem BLACK RAIN neměla nic společného...
06. 02. 2018 03:36 napsal/a Bodza
memoárek
Čau, jen malej postřeh ohledně Black Rain a jejich údajně prvního živýho hraní. Nerad bych kecal, ale třeba vobčerstvim Jéňovi s Rámusem paměť:) ačkoli si to teda sám vybavuju spíš mlhavě - Hrabice u Vimperka, zhruba před dvaceti lety - 97 nebo 98 možná i 9 někdy v zimě myslim (přimrzali jsme venku k jointum). Tu akci dělal maňas, měli tam bejt Avenger, ale někdo chyběl, bylo, tušim, praveno z pódia, načež zahrálo jen duo Jéňa - bicí a Rámus tyvole basa (fakt), který bylo představený, coby Black Rain. Ještě tam tehdy hráli Red Pig a Locotky asi... nebo Virgins... nevim, je to dávno... a na stejdži bylo takový modrofialový světlo a byla to v sobotu a jinak nevim skoro nic teda. Ale pochybuju, že bych si to celý vybájil. I když...