Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD/LP 2017, Rise Above Records / doom metal / Anglie

Netrvalo to dlouho a WITH THE DEAD se po dvouleté odmlce hlásí se svým druhým albem. Po kladně přijatém debutu se od novinky nečekalo o nic méně. Přece jen laťka byla postavena proklatě vysoko. Vzpomínám si, že nejen v mém výročním žebříčku se umístila deska na přední pozici.

V mezičase kapela prodělala personální změny, kdy byl odejit chamtivý bubeník Mark Greening, jehož nahradil Alex Thomas, který se mimo jiné mihl i u legendárních BOLT THROWER. Sestavu na plnohodnotnou kapelu rozšířil basák Leo Smee, který působil 17 let v CATHEDRAL. Společně s Alexem tak doplnili ústřední dvojici – Lee Dorriana (ex-CATHEDRAL) a Tima Bagshawa (SERPENTINE PATH, ex-ELECTRIC WIZARD)

Změny v sestavě však nějaký citelný zásah do toho, jakým směrem se WITH THE DEAD profilovali v minulosti, neudělaly. Těžko chtít po kapele, aby měnila úspěšný model hned po jedné desce. Tím pádem je jasné, že „Love From With The Dead“ už nezpůsobí takový přímý úder na solar. V podstatě už před prvním poslechem tušíte, co se bude následující hodinu odehrávat. Timova kytarová práce je pro novinku stejně určující jako pro předešlou nahrávku. Kapela je závislá na tom, co Tim dodá a následně okolo něj vystaví další dekorační prvky a skladbu vyšperkuje. V tomto smyslu je potřeba vyzdvihnout Alexovu hru na bicí, kterou dokáže některé skladby posunout o kus dál. Úvod „Egyptian Tomb“, nebo jeho pestrá hra v „Reincarnation of Yesterday“ dává na výše řečené razítko. Podobně je tomu i u basy, která se dostává k výraznějšímu slovu častěji. Přesto všechno je pro WITH THE DEAD dominantní až řezavý sound kytary, který je dnes pro kapelu takovou poznávací značkou.

Dá se říct, že „Love From With the Dead“ zní jako logický pokračovatel debutu, který ovšem dokázal zaseknout drápky o něco více. Zdá se, že se tentokrát nepodařilo nahromadit tolik výraznějších skladeb. V tomto směru strádá druhá polovina desky, která je nepřiměřeně nafouknutá o 17 minut dlouhou závěrečnou věc „CV1“, jejíž absence by desce neuškodila, naopak.

I přes méně výraznější skladby je ale potřeba uznat, že úvodní „Isolation“ je věc, která se hodně povedla. Tahle skladba je pro kapelu absolutně signifikantní. Skvěle na ní navazuje druhá „Egyptian Tomb“, kde stojí za zvýšenou pochvalu počáteční part. Tradiční hodnoty zemitého doomu s hitovým potenciálem naplňuje třetí „Reincarnation of Yesterday“, kde je správně snad úplně všechno od riffáže až po sólo, včetně textu, kdy si nejde s Leem nezazpívat ve sloce text „life is slow death...“.

Po úvodní silné trojce skladeb se charakter nahrávky pozvolna mění a od čtvrté „Cocaine Phantoms“ se začínají WITH THE DEAD čím dál tím víc brodit do bahna. I tady se neustále objevují silné pasáže, ale celkově začíná být poslech desky větší nakládačkou a přirovnání k nihil doom metalu, které v jednom rozhovoru Lee Dorrian na hudbu WITH THE DEAD použil, sedí dokonale. Věci jako „Watching the Ward go By“ a už zmiňovaná „CV1“ jsou rozhodně zkouškou pro otrlé.

Druhý zásek WITH THE DEAD není tak euforickým zážitkem, jako byl jeho předchůdce, přesto se stále jedná v rámci doom metalu jednoznačně o nadstandard... jen nás minule kapela dokonale rozmazlila. Z WITH THE DEAD přímo sálá touha být doom metalem, který si musíte protrpět. Vedle temných zvuků a opět skvělého projevu Lee Dorriana se tu však nabízí méně záchytných bodů než na jedničce a není to taková vzrušující jízda od začátku do konce.


Seznam skladeb:

  1. Isolation
  2. Egyptian Tomb
  3. Reincarnation of Yesterday
  4. Cocaine Phantoms
  5. Watching the Ward go By
  6. Anemia
  7. CV1

Čas: 65:50

Sestava:

  • Lee Dorrian - zpěv
  • Tim Bagshaw - kytara
  • Leo Smee - basa
  • Alex Thomas - bicí

https://www.facebook.com/withthedead

 


Zveřejněno: 03. 01. 2018
Přečteno:
3635 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 01. 2018 12:12 napsal/a kubánec
WTD
Ten Greening by nevydržel ani v jednočlenném projektu. Jinak deska dobrá, mě ta druhá půlka nevadí, naopak. Doom Metal musí být tryzna!!!
03. 01. 2018 08:05 napsal/a Peťan
With the Dead
Jo, přesně! Deska je to bezesporu výborná, nicméně jednička fakt namlsala. Nevím, co jsem čekal, protože i tak je to kvalita, nicméně tolik mě to nechytlo :-)