Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

CD 2017, Czar of Crickets / black metal / Švýcarsko

Poslední deska COLD CELL „Those“ – to je poctivé řemeslo. Takovéhle byly první dojmy, které mě napadly při poslechu těchto švýcarských blackmetalistů. Ono to ale má svou logiku, kapelu totiž tvoří muzikanti, kteří mají už něco odehráno (a to i v jiných projektech) a společnými silami pod hlavičkou COLD CELL vydali letos už své třetí velké album.

„Those“ je deska, která se hlásí k blackmetalové zuřivosti a nelze ji nazvat ničím jiným než pořádnou porcí černého kovu. Jakkoliv jsou zde použity v hojné míře blast beaty a černočerná příslušnost k žánru, je potřeba říct, že se COLD CELL pohybují na vlně tzv. moderně pojatého black metalu. Do velké míry za to může zvuk, který si vzal kompletně na starost Victor Bullok ve svém Woodshed Studiu, kde se mimo jiné podílel na deskách takových jmen, jako jsou třeba TRIPTYKON nebo DARK FORTRESS – a podobný přístup a ledově vyčištěný sound je znát i u COLD CELL.

Album nabízí osm skladeb, které jsou spíš delší než kratší. Nejedná se o klasické čtyřminutové vyhlazováky, ale máme tady co do činění se střídáním temp a budováním atmosféry. To se projevuje tím způsobem, že kapela přechází plynule z pomalejších tónů až po ty nejrychlejší a naopak. Přičemž když COLD CELL zpomalí, přejdou až do jakéhosi hypnotického stavu, tak jako se tomu děje v nejdelší jedenáct minut dlouhé věci „Tainted Thoughts“. Ta se přes svou první polovinu, která dle výše popsaného mustru prostřídá víc poloh, přehoupne v něco jako psychedelickou pasáž, která ale tak úplně nedosahuje těch top kvalit a kýžený efekt se nedostaví, za což může i poměrně delší časový úsek.

Pocit strachu a příchod něčeho temného určitě lépe supluje hned další věc „Sleep of Reason“, která obsahuje silný úvodní kytarový motiv, ale hlavně vokály téměř okultního charakteru, a jestli má navodit stísněné pocity, povedlo se to lépe než v předchozím tracku.

COLD CELL mají, tak jak to je poslední dobou u potemníků zvykem, krátké přezdívky. Už jen z toho je vidět, že kapela nenechává nic náhodě a chce být tajemná. Tyhle zkratkovité nicky jsou už ale celkem nuda, ale chápu záměr... Tak například za pseudonymem S je ukrytý zpěvák. S střídá vokály poměrně pestře, ale nejjistěji se cítí v klasickém blackmetalovém řevu, který ohýbá zdatně. Vokálně je tak nahrávka barevná a dokonce dojde i na hysterické skřeky.

Celkově lze COLD CELL pochválit za dobře vyprodukovanou nahrávku, které nechybí slušná atmosféra a důstojný hudební základ, který se snaží být variabilní. Tady v tom směru pracuje kapela přímo předpisově. Co ale postrádám, je větší dávka vlastní kreativity. Jelikož jsem podobných post black metal kapel slyšel za poslední roky nepočítaně, ocenil bych nějaký silnější vlastní otisk. Podobných skupin, jako jsou COLD CELL je poměrně dost, a rozeznat je mezi sebou je někdy celkem fuška, i když základ je zde položen slušně a deska se neposlouchá vůbec špatně.

Seznam skladeb:

  1. Growing Girth
  2. Entity I
  3. Seize the Whole
  4. Tainted Thoughts
  5. Sleep of Reason
  6. Entity II
  7. Drought in the Heart
  8. Heritage

 

Čas: 54:40

Sestava:

  • S – zpěv
  • In – basa, samply
  • Ath – kytara
  • W4 – kytara
  • AW – bicí

https://nl-nl.facebook.com/coldcellofficial
https://cold-cell.bandcamp.com/album/those


Zveřejněno: 25. 12. 2017
Přečteno:
3735 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář