Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

CD 2017, Supraphon / rock / Česko

O pražské rockové partě ŠKWOR jsem u nás poprvé a vlastně až do teď i naposledy psal na konci roku 2013, kdy vyšlo její tehdejší nové CD „Sliby & lži“ a vydavatelství Supraphon nás oslovilo ohledně spolupráce na jeho propagaci. Od té doby už uběhly čtyři roky, během nichž kapela stačila vydat výroční CD/DVD z koncertu k 15 letům svého fungování a další dvě řadovky, z nichž té aktuální, která se objevila letos a dostala název „Uzavřenej kruh“ se následně budu věnovat.

Jelikož čas letí opravdu hodně rychle, tak bych ještě mohl připomenout, že v roce 2018 to bude rovných 20 let, co se skupina dala dohromady (tehdy ještě pod názvem SKWAR). A ať se to někomu líbí nebo ne, během tohoto časového úseku si na naší rockové scéně vybudovala velice silnou pozici a získala značnou podporu fanoušků, což je na partičku někdejších hospodských povalečů (úsměv), kteří se ve svých začátcích (ještě s původním bicmenem Frantou Vadlejchem) na koncertech věnovali lecčemu, jen ne pořádnému hraní, rozhodně velký úspěch. Úctyhodná dlouhověkost sebou však přináší i některá úskalí, mezi něž například patří skutečnost, že své nejlepší skladby vytvoří kapela v prvních letech existence a následně její tvorba začne stagnovat. U ŠKWORU to však podle mě tak úplně neplatí, jelikož ten s každou další novou plackou předkládá posluchačům svůj v posledních letech už standardní materiál, který se sice za dobu fungování kapely postupně posunul do poněkud jemnějších vod, ale především skalní fandy má stále čím oslovit.

Co se týče řadových desek skupiny, tak ty na poměry dnešní doby vychází v dosti rychlém sledu a prakticky každý druhý rok se příznivci ŠKWORU dočkají nového studiového materiálu. To svědčí jednak o tom, že je vydavatelská firma s prodejem nosičů spokojena, protože jinak by je v podobném tempu určitě nevydávala a také o tom, že kapela je schopna dát v docela krátké době dohromady materiál, s nímž může před posluchače bez větších problémů předstoupit. Posledním takovým příkladem je právě v listopadu vydané album „Uzavřenej kruh“, na němž tentokráte nalezneme 13 nových kousků z dílny téhle party. Tato kolekce přináší klasické atributy, které můžeme v muzice skupiny nalézt už po dlouhá léta, to znamená charakteristický vokál Petra Hrdličky, který do lidí stále nekompromisně hrne své texty odrážející podobu současné společnosti, mohutné sborové zpěvy celého kvarteta, snadno zapamatovatelné melodie a nepostradatelné samply dotvářející strukturu jednotlivých písní (programování je pochopitelně tradičně plně v režii kytaristy Leo Holana). Celkově bych řekl, že se kapela ve finální podobě zvuku opět snaží přiklonit k o něco tvrdšímu vyznění, což už bylo naznačeno i na předchozím albu. I když pochopitelně nějaké syrové nářezy čekat nelze (úsměv), pořád se jedná především o melodickou rockovou muziku sem tam jemně protnutou údernější pasáží. Jako věci, které by mohly v následujícím období pevně zakořenit i v koncertním setlistu po boku již osvědčených pecek bych označil například dvojku „Starej voják“, čtyřku „Za tmavejch nocí“, sedmičku „Zlo mezi námi“ nebo jedenáctou „Teror“. Pokud se vám v posledně jmenované bude zdát, že Petr Hrdlička z ničeho nic začne řvát jako Kolinss, tak vězte, že frontman DEBUSTROLU se se svým hlasem opravdu do této skladby zapojil jako host.

Zvukový záznam byl už tradičně pořízený v domácím studiu ŠKWORU a prakticky veškeré práce kolem jeho vzniku a výsledné zvukové podoby měl znovu na starosti Leo Holan, který je zároveň ve spolupráci s basákem Tomášem Kmecem (9 kousků) a Petrem Hrdličkou (3 songy) i spoluautorem drtivé většiny hudební složky CD. Autorem grafické podoby digipacku je již rovněž tradiční spolupracovník kapely v tomhle směru, jímž není nikdo jiný, než velice uznávaný výtvarník a muzikant Maťo Mišík.

Co ještě doplnit? Myslím si, že pořád platí to, co jsem napsal na konci recenze alba z roku 2013, a sice, že pokud patříte mezi příznivce skupiny, tak vás aktuální CD bude jistě bavit a naopak, jestli jejími fandy nejste, tak svůj postoj nejspíš nezměníte ani teď. (úsměv)

Seznam skladeb:

  1. Pokřivenej pohled
  2. Starej voják
  3. Omyly a pády
  4. Za tmavejch nocí
  5. Gelový holky
  6. Dokola
  7. Zlo mezi námi
  8. Bojujte za nás
  9. Tak tohle je hustý
  10. Uzavřenej kruh
  11. Teror
  12. U mě dobrý
  13. Velká neznámá


Čas: 42:37

Sestava:

  • Petr Hrdlička – zpěv, kytara
  • Tomáš Kmec – baskytara, sbory
  • Leo Holan – kytary, programing, sbory
  • Martin Pelc – bicí, sbory


Hosté:

  • Kolinss - řev (11)
  • Kjůbik - sbory
  • Pepé - sbory


Web
Facebook

 


Zveřejněno: 14. 12. 2017
Přečteno:
4019 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář