Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
INSANIA

Nejen o novém albu „Phase #12“ se rozpovídal Jirka „Rajče“ Kracl z budějovických COLP.

Zdar Jirko. COLP má 20 let.  Jak se Tobě a kapele v současnosti daří? Myslím, až na pár personálních změn v počátcích, fungujete ve stejné linii. Co na to říct, asi slušnej oddíl. Vycházíte i po takové době v pohodě, nějaké rozdílné názory, spory jsou? Nebo se mýlím? Jak je to s pozicí bicmena?

Zdravím tě za celý COLP! Začal bych odzadu. Bicmen Šandy má za sebou dva těžké roky, kdy se dostával z hodně zákeřné nemoci, ale dnes už je v pořádku. Slušnej oddíl zřejmě jsme, protože v muzice jedeme na stejný vlně, a i když máme někdy trochu rozdílné názory, určitě se navzájem respektujeme a ani v budoucnu nemáme v plánu na tom něco měnit. (úsměv)

Samozřejmě jsem si všiml, že v českobudějovickém Music Baru Velbloud proběhl koncem října výroční koncert a křest nového CD, které jste si k narozeninám nadělili. Jaké byly oslavy? Jaké hosty, kapely jste si pozvali? Z fotek vím, že se na křtu objevil Antonín Salva, světový guru kytarových zesilovačů a pedálů anebo původní basák Jářek.

Jo, bylo to opravdu super, přišlo se podívat a poslechnout hodně lidí. Pozvali jsme si dvě skvělé bandy, Moraváky MY PULSE hrající crossover metal a žánrově zcela odlišné deathcorové DILIGENCE z Prahy. A protože to byl kromě křtu i výroční koncert, pozvali jsme si bývalé členy. Šárku Zahradníčkovou, která na chvíli zastupovala za Sada, jež pro změnu zaskakoval za nemocného Šandyho, právě původního basáka, který odešel před devíti lety a od té doby neměl basu v rukách. (úsměv)

Kmotrem byl Tonda Salva (Salvation mods). A protože používáme jeho produkty, tak jsme si řekli, že je to dobrý nápad oslovit na křest CD právě jeho.

Když jsem zmínil kytarové zesilovače, tak se hned zeptám, co používáš ty osobně, na jakou kytaru hraješ, zda používáš na koncertě jeden nástroj?

Ano, používám jednu kytaru. Máme s Pastou svoje custom modely, osmistrunné kytary, které jsme si nechali postavit přesně podle našich představ. A jestli chceš trochu technickou odpověď, tak můj aparát se skládá z efektového procesoru Fractal FX ULTRA, koncového zesilovače Carvin 2x50W v úpravě od Tondy a odtud mi jde zvuk do dvou beden Engl 412 V 30.

Kromě COLP tě můžeme vidět i v projektu DIMEBAGS FROM HELL, což je pocta Dimebagu Darellovi. V kapele ještě působí Paste, který káru COLP s Tebou táhne od prvopočátku, z dob, kdy jste používali značku COLPORRHAPHIE. Můžeš mi o tomto projektu něco říct? Kde vznikl prvotní nápad založit tribute band, kdo tam ještě kromě vás dvou působí, kolik máte koncertů za sebou...? PANTERA je tvoje krevní skupina?

Ano, PANTERA je kapela, kterou jsme poslouchali všichni v kapele. Vždy jsme ji uznávali, i když děláme úplně odlišnou muziku. To jsme tak jednou popíjeli po koncertě se zpěvákem tehdejších SIN-DICK-8 Vlastou Kamenským a jen tak z hecu jsme si řekli, že něco zkusíme na příští zkoušce COWBOYS FROM HELL. Oprášili jsme tedy naše starý šestistrunky a šli do toho. A protože to měl Vlasta hlasově úplně identické s origo Anselmem, dostalo to koncertní podobu. Udělali jsme program 15 těch nej pecek. V sestavě DfH jsem spolu s Pastou, Šandym a Vlastou, ročně hrajeme cca 8-10 koncertů.

Tuším, že to není určitě jediný projekt, který se kříží s fungováním COLP, třeba basák Sad toho má více. Stíhá všechno? Můžeš nějaké jeho kapely přiblížit? A co ostatní z kapely?

Sad je jediný, který má ještě další svoje hudební aktivity. Nedávno mu vyšlo CD jeho projektu THE OPTIONS, který sám vymyslel, zaranžoval a nahrál. Se zpěvem mu pomohl Haggim z kapely PROCRASTINATION. CD vřele doporučuji, Sad odvedl skvělou práci. Pak opět obnovil svoji původní kapelu MACHETA, s kterou tvoří nový materiál. No, stíhá toho hodně, ale ví, že jeho hlavní kapela je COLP.

O COLPičí koncerty v poslední době nezavadím a neustále si opakuji, že to musím napravit. Byl jsem jen párkrát a vždy s větším časovým odstupem a tak se chci zeptat, jaké je složení playlistu, zda hrajete nějaký průřez tvorbou, nebo spíše vždy preferujete nové písně, anebo je to fifty fifty?

Po vydání našeho CD „Phase #12“ ho hrajeme skoro celé a když je čas, přidáme i nějaké starší kusy.

Poslední dobou také máte méně koncertů než v minulosti, což může být i příčinou, proč na vás nenatrefím... Kde jste se zasekli (úsměv)? Plánujete více akcí k podpoře nového alba, popřípadě nějaké turné?

Turné časově nezvládneme, nové CD určitě podpoříme častějším koncertováním, protože už zase máme co nabídnout. Taky ale záleží na pořadatelích akcí, pokud bude zájem, rádi přijedeme.

Na kontě máte již šesté řadové CD s názvem „Phase #12“ a když k tomuto přičtu nějaké krátké desky, tak musím říct, že jste docela aktivní kapela a vychází mi, že každé dva tři roky je venku nová nahrávka. Nicméně toto je jen průměr a od předešlé plnohodnotné desky uplynulo sedm let. Proč taková dlouhá pauza? Sbírali jste nápady na nové album? Musím říct, že dlouhá příprava se vyplatila.

Díky, snažili jsme se. (úsměv) Po CD „Masquerade“ z roku 2010 jsme ještě po třech letech udělali EP „Philosophised“ a pak jsme se zastavili kvůli Šandyho nemoci. Proto příprava na CD trvala tak dlouho…

Proč „Phase #12“, co znamená číslo 12 a do jaké fáze jste vstoupili?

Tak je to dvanáctý oficiální počin ještě od doby COLPORRHAPHIE, ale jinak jsme na výročním koncertě slavili 20 let jako COLP. Je to tak trochu zamotaný, stejně jako naše hudba, ale takový byl záměr.

Jak probíhá v současnosti nahrávání alba? Jsou tam nějaké rozdíly proti minulosti, myslím tím třeba dobu prvních alb „Can't Escape“, „Paralysis“…, kdy ještě nebyl tolik rozšířen internet... Posíláte si nápady elektronicky a třeba pak vše dáváte dohromady „těsně“ před nahráváním, anebo se pravidelně scházíte ve zkušebně?

Materiál jsme pilně cvičili všichni na zkušebně 2krát týdně. Rozdíl v nahrávání díky novým možnostem je. Ale základní proces je stejný, ve studiu se nahrají všechny nástroje a pak už se s tím dá pracovat doma na Macbooku. K tomu jsou ale potřeba různé programy a pluginy, které taky něco stojí. Toho se zhostil Sad a výsledek je perfektní.

Na Haciendě vznikla první čtyři alba do CD „Fake“, dvě další EP a album „Masquerade“ v Loco Studiu a současné vzniklo v Táboře ve studiu Woodland. Proč ta změna a kde se pracovalo líp? Jaké jsou pracovní (nahrávací) rozdíly v těchto studiích?

Každé studio má svoje kouzlo. U Doda to byly ohromné nahrávací prostory a analogová technologie, Loco už byl digitál, stejně jako Woodland. Poslední CD jsme točili právě v tomto studiu. Chtěli jsme zase zkusit něco jiného.

Už od dob nahrávky „Ultimate“ s vámi spolupracuje Chymus. Nejprve na artworku, přičemž obálku alba vytvořil i na novince „Phase #12“. A od alba „Masquerade“ se podílí na všech textech. Takže zřejmě spokojenost. Proč jste upustili od práce se Štefanem Ležovičem, který vlastně byl a je také textař TORTHARRY?

Důvodem byla opět změna. Četl jsem kdysi Chymusovy texty, líbily se mi a tak jsem jej oslovil a on souhlasil. Spolupráce s ním pokračuje dodnes.

Jak se s Chymusovými texty, jako vokalista, ztotožňuješ? Vracíš mu někdy texty na předělání, když ti něco nevyhovuje? Jak vůbec probíhá vaše spolupráce. Tvoříš hudbu na texty anebo mu přineseš nějaký nápad a ten pak otextuje?

Nechávám mu volnou ruku. Zatím pokaždé napsal texty, které mi vyhovují, takže velká spokojenost. A určitě je to taky tím, že mu pošlu demo, kde jsem nazpíval a nafrázoval mojí představu ve svahilštině a to přesně „na hubu“ otextuje.

Jestli se nemýlím, tak Chymus vlastně pro COLP tvoří volné „koncepční“ příběhy. Můžeš nějak stručně popsat textovou stránku?  O čem jsou jednotlivé písně?

Jo, to je fakt, ale to poslední už není koncepční, není to žádná romantika, ne že bychom naváděli k nějakým hovadinám, ale jsou tam vyjádření jedince s depresivními stavy. V podstatě nic veselého. Je to ze života, kde ne vždy je všechno perfektní, hodně lidí se v tom může najít. Ale je to jen pouhý text.

Prostý kovový cover s návodem „Emergency guide" mi přijde o mnoho víc sympatický než Chymusovy abstraktní malůvky na předešlých obalech. Nevím, zda si to tenkrát někdo všimnul, ale na obálce EP „Ultimate“ se určitě zvěčnil on sám se svářečskými brýlemi, tak jak jsme jej mohli spatřit v ISACAARUM. A vůbec celkově oproti předešlým obálkám je tady vývoj. Byl to nějaký spontánní nápad udělat takovou změnu?

Byl to jeho spontánní nápad, který vznikl při telefonickém rozhovoru, kdy jsme obal řešili. Dost se v tom vyžíval, opět měl volnou ruku a cover vypadá skvěle.

Novinkové album nemám ještě tolik naposlouchané, ale nicméně si nešlo nepovšimnout, že používáte často i dvojhlasy a dokonce vám na albu zachrochtal Martin Matoušek (GUTALAX), což mě (pozitivně) překvapilo. Matyho jste sami oslovili, nebo se nabídl sám, že vám tam něco nakrká?

Oslovili jsme ho a Maty rád souhlasil, takže to máme v jednom songu trochu od hovínek. (úsměv)

Jinak je pravda, že jsme si s více hlasy pohráli. Pasta i Sad mi s vokály dost pomohli a máme to udělané i naživo.

Předešlou otázku použiji jako takový oslí můstek, k tomu, že ty různé změny studia, textaře... zřejmě vedly k tomuto výslednému soundu posledního alba. Připadá mně, že jste tento zvuk hledali a musím podotknout, že jste se mi strefili do noty. Ačkoliv máte dvě kytary, tak celá nahrávka má těžký zahuštěný groove zvuk. I když těžká rytmika je u vás pravidlem, tak na „dvanáctce“ je ten koktejl obzvlášť smrtící. Kde je ten zdroj inspirace, odkud čerpáte nápady?

Díky! To bude nejspíš tím, že jsme ty songy tvořili tak dlouho. (úsměv)

Možná je to brzy ptát se, ale přece: Poslední album je venku již nějaký pátek, tak máte již určitě nějaké ohlasy, jak si deska stojí v recenzích, co na ni říkají fans, popřípadě jak se prodává?

Tak začátek prodeje je dobrý, je o to zájem, na recenze teprve čekáme.

Abych pravdu řekl, nebo se pochlubil, tak mám všechny vaše CD v originálních kopiích, nakonec vlastně se takto známe, protože mi je osobně posíláš (úsměv). Takže se spíše řadím k těm „poctivým“ fanouškům, že tu hudbu chci mít „fyzicky“, tak jako knihu, obraz... prostě držet originál nosič v ruce. Ale i tak obrátím dvakrát korunu a přemýšlím, zda je to nutné si to pořídit. Jak to máš ty osobně? Pořizuješ si nějaká CD nebo dokonce jedeš na „moderní“ vlně LP?

Určitě podporuji domácí scénu, ale na LPíčkách moc neujíždím, vlastně nemám ani gramec..

Jakou hudbu posloucháš, respektive, co Tě v letošním roce nebo prostě v současnosti zaujalo?

Poslouchám toho hodně, spíš složitější věci jako PERIPHERY, VOLUMES, CARNIFLEX, GOJIRA NORTHLANE. Pak se mi hodně líbí bandy, kde řvou baby, třeba BUTCHER BABIES, ARCH ENEMY, IN THIS MOMENT, DESTINY POTATO.

A co koncerty? Myslím tím akce tvých kolegů z hudební branže nebo zahraničních kapel. Zajdeš na nějaký koncert?

Pokud mi to čas dovolí, tak chodím hlavně u nás na akce, kde hrají kapely, v kterých mám kámoše nebo známé.

Chceš ještě něco sdělit čtenářům Fobia zine? V každém případě moc děkuji za rozhovor.

Já taky děkuju za prostor a určitě bych chtěl čtenáře Fobia zine pozvat k poslechu nových pecek na našem profilu na Bandzone. Kdyby pak byl zájem o CD, kšiltovku, kulicha nebo triko, budu rád. Choďte na akce, je tu dost kvalitních band, které ve zkušebně makají, aby vám to pak rády předvedly live. Metalu zdarr!

RECENZE

COLPORRHAPHIA (1991-1997)
1993 Death Coiting Demo
1994 Discord Demo
1996 Thoughts EP

COLP (1997-)
1997 Can't Escape
2000 Paralysis
2003 Submissive
2006 Promo 2006 Demo
2007 Fake
2008 Ultimate EP
2010 Masquerade
2013 PhILosophisED EP
2017 Phase #12

http://bandzone.cz/colp

Facebook


Zveřejněno: 10. 12. 2017
Přečteno:
3831 x
Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář