Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Kniha 2017, Shindy Productions / dark metal / Česko

Vidím to všechno jako dneska. Jak jsem se o téhle kapele dozvěděl díky průkopnickému metalovému infozinu Datakov, kde byl uveden i písemný kontakt na jakéhosi Jiřího Valtera. Jak jsem mu okamžitě napsal, protože jsem v muzice doslova hltal vše nové, netradiční a (jak jsem správně tušil) provokativní a toužil po jakékoliv nahrávce tohoto ražení. Jak mi od něj přišlo první demo „Reap Of Hell“, splnilo moje očekávání a dotyčná kazeta se v mém přehrávači nezastavila. Jak jsem o pár měsíců později, v listopadu 1988, ROOT viděl takříkajíc v akci na parádní přehlídce Death Metal Session v pražském Domě kultury Dopravních podniků.

To jsou slova Petra Korála, která napsal do Úvodu knihy, která mapuje 30 let skupiny ROOT. Přijdou mi přiléhavá hlavně z toho důvodu, že mám konec 80. let v paměti uložený úplně stejně. Akorát jsem adresu na Jiřího Valtera nejspíš našel ve fanzinu FATA MORGANY. Pak už to probíhalo podobně, demo, Death Metal Session, další demosnímky, všechny řadové desky, desítky koncertů… a nakonec kniha, která to všechno mapuje na neuvěřitelných 928 stránkách. Co stránkách, stranách, formát je větší než A4 (24 x 30 cm), papír křídový, tudíž kvalitní a těžký, tudíž je těžká i celá kniha, která váží bez pár gramů 5 kilogramů! Je to prostě bichle, která si nezadá s velkými encyklopedickými slovníky – a co se týká knih hudebních, tak myslím, že žádná tuzemská kapela se publikací takto impozantních parametrů pyšnit nemůže, ani kniha mapující 20 let Brutal Assaultu, která má stejný formát, ale polovinu stran. Ale jednu věc mají společnou – dvojjazyčnost. Stránky obou knih jsou půlené, přičemž jedna polovina patří češtině, druhá anglickým ekvivalentům, v obou jazycích jsou i popisky u fotografií, takže nejen fanoušci v České republice si počtou.

I když počtou – „Temné kořeny“ jsou spíše fotografickou kronikou. A to je z mého pohledu trochu škoda. Gró každé knihy, která mapuje kariéru nějaké kapely, by měla tvořit ucelená historie, jak ji známe z řady knih o jiných hudebních seskupeních – podrobná biografie s popisem všech podstatných událostí, jako jsou personálie, nahrávání, vydávání, koncertování a hlavně nějaké ty veselé a zajímavé historky. Ne, že by to tady chybělo, ale jsou použita pojednání z webu ROOT, kde je půlka historie popsaná poměrně podrobně a půlka poměrně stroze, což působí zvláštně. Škoda, že si s tím nedal někdo více práce. Ale to je v podstatě jediná větší výhrada, kterou k monolitu démonů mám.

Psanou historii kapely (jedna extra kapitola patří výletu do Spojených států, kde ROOT letos zahráli na Maryland Deathfestu a dočkali se vřelého přijetí; podrobný a zajímavý report napsal Shindy) dokreslují vzpomínky zainteresovaných person – jejich slova, která jsou vložena do webové historie, psaný text zatraktivňují a činí čtivějším. Postupně se zapojují členové i ex-členové kapely BigBoss, Blackosh, Dr. Fe, Mr. Zet, Mr. Death (dnes Poly, INSANIA), BlackDrum (dnes BlackDrum INSANIA), muzikanti z jiných kapel Vlasta Henych, Petr Janda, fanoušek Dan Hojdem, režisér klipu ke skladbě „Hřbitov“ Vladimír Kavčiak, zvukaři Libor Langer a Pavel Zym nebo někdejší manažer Jaromír Tichý. Některé podané informace jsou hodně zajímavé a myslím, že pro řadu čtenářů mnohdy i překvapivé. Ne už tolik pro někoho, kdy s kapelou prožil celých třicet let a permanentně se zajímal, co se v ní i kolem ní děje – což je můj případ. Takže ani nejsem ideální vzorek případné čtenářské obce – mladší fanoušci, kteří nepamatují celou kariéru kapely, budou určitě nadšení.

Z mého pohledu je zajímavější pasáž nazvaná Zpověď padlých andělů. Dvacet dva stran, na nichž se opět vyjadřují známé tváře – členové a ex-členové kapely a kamarádi z jiných kapel (Pípa, Paramba, Bruno, Kolinss, Cyklo, Míra Horejsek, Jaromír Opiela, Jarda Friedrich, 10, Necrocock, Vlakin a další), tentokrát ale odpovídají na otázky typu Kdy jsi poprvé zaregistroval, že existuje ROOT?, Vzpomeneš si na první osobní setkání s kapelou ROOT?, atd. Trochu zamrzí, že prohřešků vůči pravopisu jsem našel poměrně dost, což je nejspíš dáno tím, že příspěvky respondentů neprošly pečlivější korekturou, i když je v tiráži uvedeno hned několik korektorů, občas něco ujelo i při grafické úpravě textů, ale to jsou jen takové drobnosti, kterých si všimne málokdo.

Jsme na straně 586. První část knihy tady končí… ale psaný text dosud tvořil necelých deset procent, zbytek patří fotografiím. Těch jsou tu stovky a mapují celou třicetiletou éru. Řada z obrázků dosud nebyla publikována, řada je notoricky známa, každopádně jde o fotoalbum gigantických rozměrů. Kromě promo a koncertních fotek jsou k vidění i ty zákulisní, navíc je na většině nějaký popisek, samozřejmě vtipný. Na jedné straně je fajn, že se sešla taková rozsáhlá fotodokumentace, na druhou stranu jsou si některé fotky dost podobné a nějaká selekce by prospěla.

Poslední třetinu knihy tvoří Svědectví z podsvětí. Jestliže toho zatím ke čtení nebylo mnoho, tak zbytek je pravý opak. Svědectví z podsvětí je velikánský archiv, který obsahuje skeny spousty článků z všemožných časopisů i zinů, dopisů, které kapela v začátcích rozesílala členům fan klubu a taky fanziny, které ROOT vydávali v letech 1988-1990 (plus minus). Pro nepamětníky to bude asi docela šok, jak takové tiskoviny v dobách, kdy neexistoval nejen internet, ale ani počítače, vypadaly, že vznikaly na koleně, byly psané na psacím stroji. Řada časopisových článků obsahuje to, co postrádám v psané historii a kdo bude mít trpělivost těch více než tři sta stran přelouskat, dozví se o ROOT absolutně vše. A kdyby mu to nestačilo, následuje podrobná diskografie včetně reedic a obalů všech nahrávek. Na závěr jsou ještě zařazena Slova na dlouhou cestu do pekla, která opět patří známým osobnostem, jež ROOT přejí k 30 letům hlavně hodně zdraví pro Velkého šéfa, aby bohatá a plodná historie kapely hned tak neskončila.

Náklad: 1000 ks

  • 25 kapitol
  • 928 stran

Facebook
www.shindy.cz
www.rootan.net


Zveřejněno: 11. 12. 2017
Přečteno:
4391 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář