Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
HUSMAN FEST

11. 11. 2017 odehrál první celý koncert v řadách MASTER´S HAMMER nový basák Petr Rámus Mecák. Angažmá v aktuálně rozjeté kapele jsme s Rámusem probrali ze všech možných úhlů.

Ono už se o Rámusově angažmá u MISTROVA KLADIVA cvrlikalo nějaký ten pátek dopředu, v Brně na začátku října odehrál s kapelou jednu skladbu tak trochu „na tajňačku“ schovaný pod kápí.

Ahoj Petře, jak vlastně došlo k tomu, že ses k MASTER´S HAMMER připojil? Kdo přišel s nabídkou, aby ses stal basákem legendární a v tuhle chvíli hodně rozjeté kapely?

No abych řekl pravdu, tak ani přesně nevím, prostě se to stalo. Od bráchy (Honza Kapák) jsem věděl, že se na téma výměny baskytaristy v kapele kluci často bavili a pak mi jednoho dne zavolal František Štorm, jestli bych to nechtěl zkusit. Podmínkou bylo nahrát dvě skladby, aby bylo jasno, jestli můj styl hraní bude OK, nebo ne. No a když mi bylo oznámeno, že jsem přijat, tak jsem se skoro zbláznil, neuvěřitelný!!! Nikdy by mě ani nenapadlo, že se to může stát.

Když jsi nabídku dostal, jak dlouho jsi o ní přemýšlel?

V první chvíli jsem tomu nevěřil. Když jsem se probral z tý euforie, tak mi bylo hned jasný, že tahle nabídka se prostě neodmítá. Slovo dalo slovo a mě se tak splnil dětskej sen.

Co kluci v kapele, jak Tě přijali? Jaká panuje v kapele atmosféra? S kým si kromě Honzy nejvíc pokecáš? (úsměv)

Bylo to úplně v pohodě, je to skvělá parta svéráznejch lidí s odlišnejma pohledama nejen na muziku. (úsměv) Měl jsem, myslím, tu výhodu, že jsem se dostal do kapely v době, kdy to už vše funguje a navíc jsem všechny osobně znal ještě před příchodem do MASTER´S HAMMER. Odpověď na druhou část otázky je, že si nejvíc pokecám se všema.

Dvacet pět let hraješ na kytaru a před časem jsi v rozhovoru do Pařátu říkal… cituji: „Mě vždycky fascinovala kytara, tej jsem zcela propadnul a moc mě baví dodnes, zkoušel jsem i basu, ale pro mě nic moc, moc tlustý struny...“ A najednou tu basu v rukou držíš. Už ty struny nejsou tak tlustý? (úsměv)

Hele, jsou tlustý a je to nezvyk. Kvůli hraní jsem ale naopak sháněl ty nejsilnější (kvůli hlubokýmu ladění), aby to fungovalo jak má. Na férovku říkám, že kytara mi sedí daleko víc, ale bejt baskytaristou v MASTER´S HAMMER je pro mě hlavně čest a velká radost.

Měl jsi vlastní baskytaru, nebo máš půjčenou? Na jakou značku teď hraješ? Uvažuješ případně o pořízení jiného nástroje?

Zatím mám půjčenou pětistrunku, na kterou hrál Ftantišek Vávra v AVENGER, skvěle padne do ruky a výborně hraje, něco takovýho sháním. Na značce mi vůbec nezáleží, důležitý je, jak nástroj hraje.

Jak dlouho ti trvalo, než jsi se s nástrojem sžil natolik, žes mohl vylézt před lidi? Bylo cvičení časově i technicky hodně náročné? Dostal jsi nějaké „notové“ zápisy, nebo jsi se to učil podle nahrávek, nebo ti s tím někdo pomáhal?

Trvalo mi dva měsíce, abych se naučil repertoár, nebylo to těžký, jen si všechno správně narvat do hlavy a zautomatizovat. Žádný podklady jsem nedostal, jen audio z koncertu ve Futuru. Musím ale moc poděkovat Honzovi, že mi s tím pomohl, aby to šlo hladce.

Jak složité jsou v muzice MASTER´S HAMMER basové party, třeba ve srovnání s AVENGER? Když jsem se díval na tvoje prsty na videu, tak na strunách docela řádí…

Dobrá otázka, ale neumím přesně odpovědět, muzika obou kapel je odlišná a baskytara má v každý z nich trochu jinou roli. Rozhodně si ale myslim, že party v MASTER´S HAMMER jsou v základu jednodušší, jsou to víc „písničky“. (úsměv)

Měl jsi před prvním vstupem na pódium v sestavě MASTER´S HAMMER v Brně trému? Nebo už jsi toho odehrál tolik, že žádné „nervy“ nebyly?

V Brně to bylo v pohodě, byl jsem připravenej a navíc maskovanej, moc lidí nevědělo, že tam budu hrát a navíc s AVENGER jsme toho už odehráli dost. Kecal bych ale, kdybych řekl, že jsem nebyl vůbec nervozní, trocha nervozity je vždy prospěšná.

Ve Finsku už jsi odehrál celý set, takže jak se ti tam hrálo?

Tam už to bylo trochu jinak, nervozita byla o řád výš. Když jsme ale začali hrát, tak vše opadlo a bylo to super. Lidi si to, myslím, taky užívali, plnej sál, spousta z nich s námi zpívala texty v češtině, mazec.

Stihli jste ve Finsku i nějakou turistiku? Když už se někam za hranice dostaneš, lákají tě památky, nebo přírodní krásy, nebo radši posedíš v baru a ochutnáš místní pivo? (úsměv)

Moc času nebylo, přiletěli jsme tam v sobotu odpoledne, rychlý ubytko na hotelu, pak zvukovka, večer  koncert. Někteří z nás ale stihli prohlídku místního hřbitova, bylo potřeba zkontrolovat konve, jestli jsou na místě. (úsměv) No a v neděli jsme měli malej vejlet trajektem na bejvalou vojenskou pevnost. A samozřejmě jsme nezapomněli navštívit tamní hospůdku a pak rychle zpět na letiště a domů.

V Helsinkách to bylo co za podnik? Nějaký menší festival? Kolik tam celkem hrálo kapel, jaká byla organizace a podmínky třeba ve srovnání s akcemi u nás?

Byl to dvoudenní indoor fest, tuším, že se ta akce jmenovala Steel of Chaos, návštěvnost okolo 900 lidí každej den. Organizace klapala na výbornou, všechno v cajku, jen společná šatna byla pro 6 kapel celkem malá… (úsměv)

S AVENGER jste v podstatě projeli celou Evropu, ale už je to delší čas, co jste jezdili jako diví. (úsměv) V posledních letech už jste s cestami ven šetřili, teď to vypadá, že s MASTER´S HAMMER tě čeká cestování dost. Ale asi o poznání komfortnější než v časech, kdy jste jezdili osobákem nebo dodávkou do Německa, Belgie nebo třeba na Balkán… Snášíš cestování v pohodě, třeba letadlo, nebo to bereš jako nutné zlo?

Cestování mi nevadí, letadlo už vůbec, jen to sežere hodně času. Ale zas se někam podíváš, přeci jen hospody v regionu už mám obšláplý dobře… (úsměv)

A jak se těšíš na velkou premiéru před českým publikem 30. 11. 2017 v Praze? Nejspíš bude vyprodáno, plný klub, 600 lidí, takže se dá čekat pěkná atmosféra.

Těším se moc, už teď víme, že je vyprodáno, bude to super. Když jsem nasával tu atmosféru v Brně na Flédě, tak tuším, co nás bude čekat v Praze. Už to vidím – ledové krystaly vraždí oblohu!!!

Na příští rok máte taky potvrzenou řadu koncertů, ten nejzajímavější nejspíš v USA, na Maryland Death Festu. To asi bude dobrodružství – je to pro tebe nejlákavější akce příští rok?

Nemám vyloženě favorita, těším se na všechny koncerty, co přijdou. Maryland je ale rozhodně nejdál, letět přes oceán bude hustý. Jinak ještě letos zahrajeme dvakrát v Polsku a potom v Nizozemí, na příští rok se koncertů rýsuje víc, kromě Ameriky bude Německo, Švédsko, další štace jsou v jednání.

V Česku mají MASTER´S HAMMER na rok 2018 naplánované jen tři vystoupení, z toho jedno na Enter The Eternal Fire Festu ve Volyni, který s bráchou Honzou pořádáte. Ukončíme rozhovor trochu nostalgicky – kdyby ti někdo třeba před deseti lety řekl, že na vaší akci zahrají MASTER´S HAMMER, co by sis o tom myslel?

No že je magor, nic víc. Tehdy MASTER´S HAMMER spali a nikdo netušil, že se třeba jen studiově vrátí. Pak vyšla deska „Mantras“, další nahrávky, na kterých se podílel brácha, což byla pecka, ale Franta pořád koncertovat odmítal. A najednou je tahle legenda zpátky i na pódiích, neskutečný… Navíc příští rok zahraje(me) na našem fesťáku Enter the Eternal Fire. Moc jiných příležitostí vidět MASTER´S HAMMER v Česku nebude, potvrzený jsou jen tři koncerty (kromě Volyně ještě Ostrava a Czech Death Fest).

Co jsi vlastně říkal na vystoupení MASTER´S HAMMER na Brutalu a ve Futuru? Já byl samo nadšený, ale přece jen třeba zpěv nebyl úplně ideál… ale když jsem projížděl videa z Finska, přišlo mi, že se Franta hodně zlepšil a zní skoro jako před čtvrtstoletím na „Ritualu“…

FUTURUM bylo neuvěřitelný, vidět MASTER´S HAMMER po víc než 20 letech znovu na podiu byla nádhera a nikdo moc neřešil detaily, prostě kult. Na Brutal Assaultu to ale podle mě nebylo ono, přišlo mi to jako trochu rozpačitý vystoupení, nevím. Celkově ale musím říct, že celá kapela se koncert od koncertu zlepšuje, chemie funguje a pravdu máš v tom, že František na sobě hodně maká a moc moc se zlepšil, hlavně co se týče zpěvu.

A poslední otázka. Co pro tebe hraní v MASTER´S HAMMER, navíc s bráchou Honzou, znamená? Pamatuji si, jak jsme v osmdesátých letech kouzlu téhle kapely úplně propadli, třicet let jsme slintali nad každou jejich nahrávkou a najednou bác – napřed Honza a pak i ty jste jejími členy. Tomu se říká splněný sen, nebo možná i něco většího. Blackový se metálista neubrání dojetí, zří-li v téhle kapele oba bratry z podsvětí. (úsměv)

Jo, 80. roky, to byla skvělá doba. Pamatuju si toho dost, dema „Finished“ a „The Mass“ nás tenkrát rozsekaly, na „Fall of Idol“ (později vyšlo jako „Ritual“) dodnes nedám dopustit, a není žádný tajemství, že právě MASTER´S HAMMER hodně ovlivnili naši kapelu AVENGER, se kterou jsme hráli i nějaké covery živě a něco i nahráli. Takže to, že teď s Honzou v týhle eskadře válčíme, je neuvěřitelný, neskutečný, splněněj sen, ten nejodvážnější.

Uvidíme se 30. 11. 2017 v Praze, bude to masakr!!

Facebook
www.mastershammer.com


Zveřejněno: 26. 11. 2017
Přečteno:
4564 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 12. 2017 09:41 napsal/a IFA
dojetí...
Mě to teda dojalo...:) Pamatuji si na jednu party před x lety, kdy jsem se probudil Rámusových, z beden řvali MH a Honza srdceryvně zpíval věci z Okultisty. Všichni jsme se tehdy přidali. A dnes takováhle pecka. Velká gratulace...
27. 11. 2017 17:02 napsal/a immortal
Super.
Konve ve Finsku asi na místě jsou, ale co kříže, také je tam mají špatně otočené? Slovy klasika: Každý kříž obrácený, tak to musí být :-)) . Ať se daří, teď to teprve bude mít ten správnej drive, ne jako s pantátou Vlastíkem :-) . Rozhovor parádní - díkes.