Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

CD 2017, Dark Descent Records / death/doom / Finsko

Finský majestát DESOLATE SHRINE je důkazem, že ač je metalová scéna ve Finsku známa jako melodicko/přístupná záležitost, existuje i její odvrácená strana. Daleko od břehů přístupně laděné metalové scény, se kdesi v hlubokých mořích uctívá kult, který nastolili nestoři THERGOTHON. Všeobjímající neútěšnost, zmar a šeď.

DESOLATE SHRINE stojí bok po boku kapelám jako CORPSESSED, KRYPTS, PURTENANCE či LIE IN RUINS. A stejně, jako většinu těchto kapel, vydává čtvrté album chlápků z Helsinek vydavatelství Dark Descent Records. Právě tento label mám v oblibě; má pod křídly zajímavá uskupení. „Deliverance from the Godless Void“, jak se novinka jmenuje, navazuje na dva roky staré „The Heart of the Netherworld“.

Parta okolo Lauriho Laaksonena pokračuje v nastoleném trendu, a to především, co se skládání hudby týče. Lauri si nevzal na starost drtivou část aranží, nýbrž se ujal nahrávaní naprosto všech nástrojů. Pouze vokály předal, jako obvykle, dvěma zpěvákům; Ronimu Saharovi z již zmíněných LIE IN RUINS a člověku známému jako Profundus, z blackových SARGEIST. Je zajímavé, že si tentokrát Lauri vzal na paškál i veškeré kytarové vyhrávky, ale má to své opodstatnění, jak uvedl pro web NO CLEAN SINGING: „Chtěl jsem sebe samotného nakopnout a pokusit se ze sebe dostat co nejvíce. Nejsem zrovna dobrý kytarista a přišlo mi zajímavé zkusit, zda to zvládnu - nahrát kytary na album“. Dále Lauri stojí taktéž za artworkem na novince. No, pojďme se podívat, zda ze sebe opravdu dostal nejvíce.

No novém albu mě děsila jedna věc, a tou je stopáž. Takřka všechny skladby přesahují hranici šesti minut a to už je velké sousto. Nutno ale dodat, že muzika DESOLATE SHRINE čerpá nejen z death metalu, ale velkou měrou taktéž z doom metalu. O doom metalu ale rozhodně není řeč v první skladbě „The Primordial One“, jelikož tu odstartuje famózní zloriff a jedná se o nadstandardní sypačku typicky finské podzemní školy. To znamená, že na naději je skoupá. Skladba se přehoupne do středně-tempé tryzny a člověku je jasné, že s „Deliverance from the Godless Void“ nestráví příjemné chvilky. Střídání vokálů je jednoduché, Ronin se stará o hluboké growly, zatímco Profundus o typický black metalový přednes, který je ale zapuštěn hlouběji do produkce. 

Rozhodně zde nebudu popisovat veškeré zlo, které helsinští produkují, vypíchnu jen pár základních pilířů. Jedním z těchto piedestalů je třetí skladba „Unmask the Face of False“. Na této kompozici se totiž „DS“ odpojí od sypaček a nakročí do světa plíživého death/doomu. Začátek poukazuje na jeden z velice příjemných aspektů, a tím je výborně znějící baskytara - opravdu drtí. Skladba oplývá deseti minutami, a ač se jedná o velice povedenou tryznu, přílišná délka této, ale i dalším skladbám nesvědčí. Pokud ale tento neduh přejdu, tak se pro mě třetí skladba stává tou nejzajímavější na albu. Atmosféra jde zde neskutečná a nervy drásající. „Salvation..!“.

„Demonic Evocation Prayer“ a „The Waters of Man“ jsou důkazem, že DESOLATE SHRINE nastavují dvojí tvář. Pokud jsme se výše bavili o doom metalu, tak zde se jedná o násyp vysokých kvalit. Je znát, co Lauri uvedl, bicí jsou jeho oblíbeným nástrojem. Stejně, jako na této skladbě předvádí mnoho technických přechodů a málokdy stojí na místě. Jestliže ale bicí dosahují takových kvalit, co na to zmíněné kytary? S těmi mám vcelku problém. Já uznávám, že album jako celek doznává výborné atmosféry, která umí pěkně přidusit, ale chybí mi nějaké výraznější riffy, či vyhrávky. Samozřejmě se sem tam něco namane, ale je toho, na takřka hodinovou stopáž,  málo. Kytary se drží spíše v pozadí a neuškodilo by, kdyby frontman opět přenechal kytary více zainteresovaným. 

„Deliverance from the Godless Void“ je určitě příjemným albem. Odvrácená strana finského metalu dokazuje, že v temnotě se ukrývá nespočet kvalitního materiálu a svojí troškou přispívají i DESOLATE SHRINE, ale hlavně osobně Lauri Laaksonen. Descent into Darkness... 

Seznam skladeb: 

  1. The Primordial One
  2. Lord of the Three Realms
  3. Unmak the Face of False
  4. The Waters of Man
  5. The Graeae
  6. Demonic Evocation Prayer
  7. The Silent Star
  8. ...Of Hell

Čas: 56:57

Sestava:

  • LL - vše
  • RS - vokály
  • ML - vokály

Bandcamp
Facebook
Label


Zveřejněno: 27. 11. 2017
Přečteno:
3700 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Richard | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář