Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2017, Les Acteurs de l\'Ombre Productions / acoustic hypnotic / Francie

Jeff Grimal, kytarista post blackových THE GREAT OLD ONES, si v roce 2014 začal brnkat v projektu nazvaném SPECTRALE. A doslova brnkat, protože vzal do ruky španělku a pěkně se s ní začal mazlit (to malé š je důležité! – úsměv) a produkovat zasněnou akustickou muziku. Časem se k němu přidal Jean-Baptiste Poujol s druhou španělkou a společně nahráli tři skladby, které se objevily na splitku s IN CAUDA VENENUM a HEIR. Pak se připojil cellista Raphael Verguin a trio s pomocí dvou hostů nahrálo oficiální plnohodnotný debut nazvaný „▲“. V jedné skladbě pomohl bicmen THE GREAT OLD ONES Léo Isnard, v jedné se objevuje vokál Kryse Denheze, jinak jde o nahrávku postavenou na strunných a smyčcových nástrojích.

Hned první „Andromede“ nabízí krásné melodie, o které se hlavní měrou stará cello. Kytary kolem něj vybrnkávají takřka meditační akordy, ale když se ozve cello, je to rázem muzika, která by se hodila do nějakého historického filmu, nebo k dokumentu o přírodě. Zpočátku skladba působí pozitivním uklidňujícím dojmem, ale uprostřed se na chvilku objeví i lehce zneklidňující pasáž, po níž následují kytarové hrátky připomínající etudy. V podobném kytarovém kouzlení se odvíjí i druhá „Contact“, poslouchá se to příjemně, ale kdyby ve stejném duchu pokračovala i třetí kompozice, začal bych se nejspíš nudit. Nebo usínat – ale třeba je k usínání tvorba SPECTRALE dělaná… Ale ono se se třetí „Attraction“ přece jenom něco mění, objevují se nějaké umělé zvuky připomínající mořské vlnobití, a hlavně vokál, sice bezeslovný, ale rázem je díky němu song zajímavější. Krysovo áááaaaáááaaa (a tak nějak podobně…) opravdu působí až hypnoticky a naplňuje tak žánrové zařazení, které kapela používá – acoustic hypnotic. Trochu jinak vyznívá „Landing“, snad až rozverně, a je interesantní, co všechno se dá zahrát na kytaru – ne, že by to nepředváděla řada kytaristů při různých příležitostech a šlo o nějakou revoluci, ale v rámci alba je fajn, že se muzikanti snaží něco změnit. Víceméně se jim to daří, na druhou stranu nemůžu říci, že bych byl z nahrávky nějak extra nadšený. Uznávám, že to chlapi umí, že skládají neotřelou muziku, kterou se snaží zpestřovat – třeba v „Magelan“ slyším navzdory stylovým proklamacím kytaru elektrickou, ale třeba mě pánové dokázali zmást a i ty hlubší a silnější party jsou nějak zahrané na akustický nástroj.

Přijde mi škoda, že cello nedostává takový prostor jako kytary, když se objeví, je to hned jiné, emotivnější, v druhém partu „Monocerotis“ až smutné; kdyby šlo o elektrifikovanou skladbu, neměla by daleko k doom metalu. V titulní „▲“ se objevují bicí, které dodávají dynamiku, cello tady taky „řádí“ a výsledkem je nejbarevnější skladba, postupně nabírá až neurotický nádech a končí jako pěkné psycho. Závěr patří experimentování se zvuky a ruchy, místy ambientní, místy prostě jen divná záležitost mně přijde samoúčelná a hlavně dlouhá (přes osm minut).

Les Acteurs de l'Ombre Productions je sympatický label, který své produkty balí do originálních digipacků. SPECTRALE pro kompletaci obrázků všeuměla Jeffa využili služeb šikovného grafika, který si vystačil se zlatou a bílou barvou a vytvořil honosně vypadající dílo. A Jeffovy obrázky jsou taky povedené, jak ten titulní, tak ty uvnitř šestistránkového přebalu.

Je docela těžké srovnat SPECTRALE s jinými kapelami, které běžně poslouchám, takže je těžké nahrávku obodovat. Mohl bych dát šalamounský průměr, pět šest bodů, protože místy mě „▲“ baví, místy nebaví, ale radši si body nechám pro jiné projekty. Tenhle je tak zvláštní, že nejspíš osloví hlavně hledače různých obskurností a pak možná kytaristy, kteří si v tom najdou něco víc.

Bez bodového hodnocení.

Seznam skladeb:

  1. Andromede
  2. Contact
  3. Attraction
  4. Landing
  5. Magelan
  6. Monocerotis part 1
  7. Monocerotis part 2
  8. Retour sur terre

Čas: 42:54

Sestava:

  • Jeff Grimal – guitar
  • Jean-Baptiste Poujol – guitar
  • Raphael Verguin – cello

Hosté:

  • Léo Isnard – drums (8)
  • Krys Denhez – vocals (3)

Facebook
Bandcamp

 


Zveřejněno: 06. 12. 2017
Přečteno:
3456 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář