Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

U poděbradské speedmetalové kapely RIMORTIS se za poslední roky odehrálo hodně důležitých věcí a o drtivé většině z nich se můžete dočíst v následujícím rozhovoru s kapelníkem Vaškem Mrzenou.

Personální změny jsou u RIMORTIS poměrně časté, ovšem tentokráte došlo v období mezi dvěma posledními deskami ke kompletní obměně kapely a ze sestavy, která natočila CD „Peklo, co si říká svět“, jsi zbyl pouze ty sám. Jak vlastně k tomuto velkému průvanu došlo a co byl jeho hlavní příčinou?

Příčina je prostá, bývalí členové nemohli nebo už nechtěli dál pokračovat, proto postupně odešli a nahradili je jiní…

Nejcitelnější je asi vždy změna na postu zpěváka, což po mnoha letech postihlo i vás. Milan Hloucal, který s RIMORTIS natočil 5 desek, musel skončit ze zdravotních důvodů. Jaké byly tvoje první myšlenky, když ses dozvěděl, že Milan už s vámi nebude moci pokračovat? Přece jenom jste měli rozdělané album, takže to as nebyla jednoduchá situace.

Nebylo to jednoduché, ale měli jsme čas a mohli jsme se na tuto situaci připravit, protože ty problémy byly dlouhodobějšího rázu…

Jak dlouhou dobu vlastně trvalo najít odpovídajícího vokalistu, který by vyhovoval představám a požadavkům kapely?

Hledání trvalo skoro rok, uchazečů se ozvalo moc, ovšem naplnit naše požadavky a představy včetně časté koncertní činnosti bylo pro všechny zájemce nad jejich síly…

Nakonec jste si tedy plácli s Láďou Spilkou. Jak došlo k tomu, že jste angažovali právě jeho?

S Láďou se znám spoustu let, žijeme v podstatě vedle sebe, tak jsme se domluvili na spolupráci…

Láďa je typově docela odlišným zpěvákem, než byl jeho předchůdce, takže by mě zajímalo, zda to byl od tebe částečně záměr nebo jestli se nikdo výrazově bližší jednoduše nenašel?

Měl jsem při hledání zpěváka jedinou podmínku a kritérium, aby byl prostě dobrý. Nebylo vůbec podstatné, zda bude zpívat tak či onak, nehledali jsme Milanův klon ani záměrně odlišný zpěv, vážně hrálo roli jen to, aby byl zpěv dobrý, nic víc…

Jaké máte reakce od fanoušků na tuto výměnu? Já sám jsem na netu zaregistroval i nějaké negativní názory, ale přijde mi, že většina posluchačů bere změnu v pohodě a Láďův zpěv se jim zamlouvá.

To souvisí s tím, co jsem řekl před chvílí, Láďa zpívá dobře, proto byl většinou fanoušků přijat. Pokud je někdo ortodoxním fanouškem Milana, nepřijal by zřejmě jakéhokoli jiného zpěváka… Nejsme první ani poslední kapela, kterou to potkalo, situace je prostě taková, my jedeme dál a to je to nejdůležitější…

Novicem, alespoň co se týče studiové účasti je i klávesák Jirka Vrba, který k vám přišel v roce 2013 a výraznou měrou se zapojil do skladatelského procesu, když 7 z 10 písní pochází z jeho hlavy.

Jirka je dobrý skladatel, měl nějaký starší materiál, přidal k tomu něco novějšího a CD bylo na světě. (úsměv)

A když už jsme u toho komponování, tak překvapením pro mnohé bude skutečnost, že ty ses do něho poprvé ve vaší dosavadní existenci nezapojil vůbec.

Nebylo potřeba se zapojit, kluci přinesli materiál, který se mi líbil…

Díky Jirkovo velkému příspěvku se do popředí muziky hodně dostaly klávesy, které jsou nejen zdatným partnerem kytary, ale častokrát i sami přebírají vůdčí roli v jednotlivých skladbách.

Tohle já vidím trochu jinak, od třetího alba „Stín křídel“ mají klávesy vůdčí roli v naší tvorbě, hrají drtivou většinu hlavních nosných melodií skladeb a spoustu sól, tenhle aranžérský prvek rozhodně není novinkou na tomto CD…

Fandové budou mít na tuto věc určitě rozdílné názory, ale já se zeptám přímo tebe. Řekl bys, že RIMORTIS zní bez tvého skladatelského příspěvku jinak nebo sis směr, kterým chceš kapelu vést i bez něj, tak říkajíc ohlídal?

RIMORTIS zní jinak, ale spíše kvůli odlišnému zpěvu a modernímu zvuku, nikoli z důvodu jiného většinového autora…

Aktuální CD „Ozvěny minulosti“ jste začali nahrávat už v roce 2015, takže bych rád věděl, jestli připravený materiál doznal postupem času nějakých větších změn nebo zda jste zůstali u prvotních verzí skladeb?

Kromě několika nepatrných úprav zůstal materiál v původních verzích…

Jak výraznou měrou se vlastně na natáčení podíleli současní členové skupiny? Jsou veškeré zaznamenané party jejich nebo na nahrávce zůstalo i něco po předchozích muzikantech?

Láďa celé album přezpíval, Martin nahrál nově některá kytarová sóla, jinak je vše původní…

Už bylo řečeno, že v případě hudební složky si prostor přenechal kolegům a zůstal si pouze u svých tradičně zajímavých textů, jejichž jsi výhradním autorem. Můžeš v krátkosti povědět, o čem všem pojednávají a prozradit například nějaké zdroje inspirace?

Jirka jako autor hudby měl představu o námětu textů, takže jsem psal víceméně na jeho přání, myslím, že něco z toho tam i zůstalo. (úsměv) Mám tři okruhy témat – historické texty, sci-fi náměty a texty ovlivněné vlastním životem, vlastním názorem, vlastní úvahou – no a z každého okruhu je tam něco…

Pro videoklip jste zvolili píseň „Třináctá komnata“. Co bys řekl k této volbě a vůbec samotnému natáčení klipu?

Volba padla na Komnatu proto, že je to reprezentativní vzorek shrnující současnou tvář kapely a to jak hudebně, tak textově… Natáčení byla dobrá zkušenost do budoucna a klip se většinou líbí…

Každý, kdo zná vaše cédéčka, tak určitě ví, že na ně pokaždé zařazujete i jednu cover verzi. Tentokrát padla volba na písničku „Andromeda“ od Věry Špinarové.
 
Tuto skladbu jsme si vybrali již před třemi lety pro její melodii, náladu, text a skvělé podání zpěvu…

Vy jste známí i jako hodně koncertní kapela, těch akcí absolvujete během každého roku opravdu dost. Budete v tomhle stylu pokračovat i nadále?

Ano, určitě v tomto chceme pokračovat a jsem rád, že se nám kalendář na rok 2018 hezky plní…

A jaké jsou vaše další plány pro nejbližší měsíce? Zaměříte se především na podporu aktuálního CD nebo už přemýšlíte i o tvorbě nových věcí v současném obsazení?

V tradiční zimní pauze nazkoušíme další skladby pro rozšíření repertoáru a to jak nové, tak ještě i starší kousky. Od března se rozběhne koncertní sezóna, v jejímž průběhu začneme pracovat na nových písních a spřádat plány na oslavu dvacátého výročí vzniku RIMORTIS…

Na závěr už bych ti chtěl jenom poděkovat za rozhovor a popřát hodně štěstí do další práce.

Já děkuji tobě za prostor, ať se vám ve Fobiazine daří… (úsměv)

RECENZE

Web
 


Zveřejněno: 03. 12. 2017
Přečteno:
4851 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář