Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

16. 11. - 13. 12. 2017, Česko

Album Futuretro z roku 2000, právem považovatelné za jedno z vůbec nejlepších tuzemských alb všech dob, se právě dočkává koncertní a vinylové podoby.

Pokud na začátku léta oznámili Tata Bojs, že se chystají naživo kompletně přehrát své přelomové a nyní na 2LP nově reedované album Futuretro, pak je jasné, že to nebyla jen planá slova. Zájem fanoušků možná překvapil i samotnou kapelu, tři pražské koncerty jsou již vyprodané, takže pro velký zájem byl přidán další koncert v Divadle Archa (13. 12.). Pozadu by neměla zůstat ani další města, tedy Jablonec nad Nisou (16. 11.), Ostrava (18. 11.), Plzeň (25. 11.) a Brno (26. 11.).

„Celé to období, ve kterém vznikalo Futuretro zaujímá v historii naší skupiny dost významné postavení a zřejmě to tak vnímají i fanoušci. Já kdybych byl náš fanoušek, taky bych asi chtěl slyšet tuhle desku celou živě s Markem a Klárou, protože to už se nemusí opakovat!,” komentuje velký zájem fanoušků Milan Cais, k čemuž Mardoša dodává: „Jsme rádi, že žádosti fanoušků, ať děláme reedice našich desek na LP a ať někdy na koncertě zahrajeme všechny písničky z nějaké takové desky, byly, zdá se, vyslovovány zodpovědně. Že nás v tom nenechali!”

Koncerty, na kterých s Tata Bojs vystoupí tehdejší členové Marek Doubrava a Klára Nemravová a jako host kapela Hm..., lákají kromě samotného repertoáru, jak je u Tata Bojs dobrým zvykem, také na pozoruhodnou scénu. Jak ale podotýká Milan Cais, tentokrát to bylo trochu dramatické: „Ještě se mi nestalo, že bych něco vymyslel, rozkreslil a těsně před finalizací 3D návrhů to kompletně předělal. Najednou jsem si totiž uvědomil, že nás bude na pódiu hodně a že je tedy potřeba celou scénu zjednodušit a zadní plán maximálně zcelit. Ve stavbě projekční plochy bude použitý efekt, který jsme ještě nikdy nezkusili.”

Naopak s LP mají Tata Bojs už leccos odzkoušeno, když v tomto formátu vydali své poslední dvě řadovky A/B (2015) a Ležatá osmička (2011) a letos také záznam společného koncertu se SOČRem Live. V případě 2LP Futuretro půjde o vůbec první reedici alba Tatáčů na vinylu, navíc v trochu pozměněném kabátu oproti původnímu vydání na CD. Navíc se nahrávka dočkala nového remasteringu a vyjde zároveň i digitálně. Každé LP pak bude obsahovat i speciální kód ke stažení Futuretra v MP3 zdarma.

“Věci okolo týhle desky se tenkrát děly tak nějak samy a vždycky trochu jinak, než jsme si původně představovali. Můžeme tomu říkat řízení osudu a i výroba obalu vinylové reedice není výjimkou. Původní data nebyla v dostatečné kvalitě, aby se mohla titulní fotka zvětšit na formát LP, a to mě navedlo na stávající pojetí. Z toho blbýho je vždycky potřeba vykřesat něco dobrýho. Tak jsme s úctou k původnímu vydání přefotili cédéčko z archivu Rádia 1 se všema škrábancema, prasklinama a katalogovým číslem napsaným fixkou, a udělali k němu novou grafiku do prvního plánu. Všechno najednou zaklaplo. Celá věc tím pro mě nabývá na síle a možná teď ještě víc vizuálně naplňuje význam slova Futuretro,” říká k tomu Milan Cais.

Jak ale podotýká Mardoša, není to jediná odlišnost: “Liší se tak, jak se může album lišit na CD a na LP. Hlavně tedy tím, že deska má dvě strany, kdežto CD jen jednu. Navíc Futuretro bude 2LP, takže to jsou už rovné čtyři strany! Při jejich obracení vzniká chvilku ticho, které na CD nenaleznete. Museli jsme se při masteringu (který pro LP dělal Dan Václavek) také například popasovat s problémem, kde nechat některé samply, propojující jednotlivé písničky. Zda na konci jedné stany, či na začátku druhé. Další zajímavostí bude i to, že každý z vinylů bude mít jinou barvu - jeden výraznou oranžovou (futu) a druhý tradiční černou (retro).”

Kromě 2LP dojde také na další výjimečný artefakt – limitovanou edici Futuretro náušnic a broží, která vzniká ve spolupráci se šperkařem Jaroslavem Kučerou a k mání bude pouze na koncertech Futuretro 2017 a e-shopu TB.

Důvodů, proč si tuhle jedinečnou událost letošního podzimu nenechat ujít, je tedy víc než dost.

TATA BOJS – FUTURETRO 2017
16. 11. - Jablonec nad Nisou, Eurocentrum
18. 11. - Ostrava, Hlubina
25. 11. - Plzeň, DEPO2015
26. 11. - Brno, SONO
29. 11. - Praha, Palác Akropolis (VYPRODÁNO!)
06. 12. - Praha, ROXY (VYPRODÁNO!)
13. 12. - Praha, Divadlo Archa
14. 12. - Praha, Divadlo Archa (VYPRODÁNO!)


Zveřejněno: 08. 08. 2017
Přečteno:
3314 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář