Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2017, Godz ov War Productions / black/death metal / Španělsko

Španělsko není zrovna black metalovou baštou, o tom žádná. Tento temperamentní národ dodal metalovému světu už nemálo kvalitní muziky, nezřídka potvrzující horkokrevnost tamního lidu, ale ruku na srdce, kolik znáte španělských black metalových kapel? Nebo ještě lépe – kolik znáte španělských kvalitních black metalových kapel? Pro případ, že dostanete tuto otázku v budoucnosti znovu, zkuste si zapamatovat jméno ATREXIAL, určitě se neztrapníte, neb tato mladá smečka stojí za pozornost a letošní dílo „Souverain“ možná bude aspirovat na jeden z nejpovedenějších debutů letošního roku.

Jednotka temného nasazení z Barcelony zatím za sebou toho moc nemá, a letošní albová premiéra je vůbec první oficiální studiovou nahrávkou kapely vůbec. Nic to ale nemění na tom, že při jejím poslechu budete mít pocit, že posloucháte partu ostřílených muzikantů. Hráčské schopnosti zúčastněných jsou ušislyšně na vysoké úrovni a způsob jejich přednesu moderněji uchopeného černého kovu je velice dobře poslouchatelný. Když píšu moderněji, nemám na mysli nějakou vyloženě modernu, nýbrž produkci orientačně poukazující na jistoty typu BEHEMOTH či HATE, v některých momentech evokující jistý veleúspěšný Temný hrad ve chvílích, kdy na jeho hradbách ještě nepropukla naplno nukleární katastrofa, ale třeba i fluidum spojené se jmény jako VENENUM či další čerstvou černou krví lze v tvorbě španělských mladíků vystopovat. Chvályhodný je zajisté fakt, že ač vlivy výše zmíněných (a nejen jich samozřejmě) jsou všudypřítomné, nejde o pouhou vykrádačku, s tímto nařčením bychom ATREXIAL těžce křivdili. Jde spíše o sesbírání a pospojování těch nejlepších inspiračních střípků, dávajících ve výsledku zajímavou a poměrně svébytnou mozaiku.

Poslech materiálu zvěčněného na „Souverain“ je docela adrenalin. To je zapříčiněno nejen strhujícím tempem, ale do značné míry též hrou bubeníka, jehož koberce by byly ozdobou i leckterého brutal death metalového alba. Zpočátku mě tento fakt zarazil, zvláště když jsou kopáky ještě řádně vytáhnuté, ale postupně jsem si zvykl a musím uznat, že takto pojaté bicí dávají vyznění ATREXIAL zajímavý punc. Muzika zde zaznamenaná však zdaleka není jen o devastujících bicích, je především o atmosféře, a tady nezbývá než chválit sympatickou skladatelskou zručnost a cit pro kompozici. Kytarové party jsou luxusní vitrínou černě kovové temnoty, jsou nápadité a pestré, ať už jde o riffy či rozložené akordy, nešetří se opravdu zajímavými sóly, a hlavně suverénně předkládají důkaz o tom, že skladby jsou opravdu složené s rozmyslem a v žádném případě se nejedná o poslepovanou změť momentálních nápadů. K výsledné atmosféře přispívají i všelijaká temná intra a intermezza, a i když je CD napěchováno bez pěti minut hodinovou kládou, muzika neztrácí dech od samotného začátku až do úplného konce.

ATREXIAL mě svým debutem přesvědčili, o kvalitě alba „Souverain“ snad svědčí i to, že přes svou délku se dá pustit vícekrát po sobě, aniž by nudilo, a dá se poslouchat i s delším časovým odstupem. Vydávající Godz ov War Productions se opět snažili dát dílu odpovídající grafický design, lakovaný šestipanelový digipack vypadá na první pohled i díky titulnímu cover artu přitažlivě, škoda jen, že po rozložení zjistíte absenci textů a osobně mě lehce zarazily ilustrované podobizny členů kapely, ale proti gustu žádný dišputát. Každopádně si myslím to, co jsem nadnesl už na začátku, že jde o jeden z nejpovedenějších debutů letošního roku, a o tom, že mnohá známější a vyčpělá jména by mohla mladé španělské naději jen závidět, není třeba polemizovat. Pekelná premiéra na temné scéně!

Seznam skladeb:

  1. Enthronement
  2. The Hideous Veil of Innocence
  3. Under the Scourge of Lamashtu
  4. Catharsis Through Torment
  5. Unmerciful Imperial Majesty
  6. Illuminatur
  7. The Ominous Silence
  8. Ascension
  9. Shadows of the Nephilim Throne
  10. Trinity
  11. Souverain
  12. Eternal

Čas: 55:21

Sestava:

  • Naga S. Maelström – kytary, basa, syntezátory, vokály
  • Louen – kytary, zpěv
  • Labelua – bicí

Bandcamp

Facebook

Godz ov War Productions


Zveřejněno: 16. 11. 2017
Přečteno:
3744 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

16. 11. 2017 13:58 napsal/a Opat
...
Díky za tip, to vyzkouším.