Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
HEIDEN – Andzjel

CD 2017, Pařát Magazine & Production / doom metal / Česko

V posledním čísle Pařátu napsal šéfredaktor a vydavatel Herdron, že se v časopisu najde dost vyloženě retro záležitostí. Nemyslel tím jen vzpomínkové články, ale i hudební nosiče, které pod Pařátím logem vycházejí v reedicích už nějaký ten rok. Nejčastěji se lovilo v doomových vodách a zpočátku šlo o nahrávky DISSOLVING OF PRODIGY (i na vinylech) a R.E.T., později začaly vycházet limitované digipacky s demosnímky HYPNOTIC SCENERY, SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY a opět DISSOLVING OF PRODIGY, posledním počinem v archeologické sběratelské edici už není demo, ale první řadové album HYPNOTIC SCENERY „Vacuum“. Vyslyšeny tak byly hlasy, které po této nahrávce volaly, protože je dlouhá léta vyprodána.

Když v roce 1996 „Vacuum“ vyšlo, byla to událost s velkým U. Album uspělo jak u kritiky, tak u fanoušků, a i s odstupem času snese velmi přísná měřítka. Pro mě je nejlepším počinem kapely v její historii. Nic na tom nemění fakt, že pět z osmi skladeb už zaznělo na předchozích demáčích, které už pod Pařátem společně vyšly před necelým rokem. Z „Detur“ jsou to kromě stejnojmenné instrumentálky ještě „Scintila Vitae“ a „Quare?“, z „Crystal Curtain“ pak „Tenebrosa Alta“ a „Flumen Maeroris“, které byly na „Vacuum“ opatřeny latinskými texty.

Na úvod je zařazena výtečná novinka (novinka v roce 1995, úsměv) „Orgasme Flammae“, pak blok lehce upravených starších skladeb a na závěr další dvě novinky oddělené starší „Quare?“. Vrcholy? Snad každá skladba snese přízvisko „paráda“. Pomalé pasáže se střídají s řádně nabušenými nářeznickými i skočně rock´n´rollovými, klávesy zvoní, bicí duní, kytara řeže, basa brumlá v pozadí a nad vším ční výborný vokál. Robert rozumně skoro vzdal čistý zpěv (na předchozím demosnímku nebyl jeho projev v čistých polohách jistý) a pouze místy zvolil recitaci, místy ho zpovzdálí doprovází andělským chorálem Catherini. Po dvou agresivnějších válech přichází zvolnění s melodickou pocitovkou „Detur“, která je proti demoverzi prodloužena a klávesy v ní místy zní jako klavír. Kostelní varhany dělí „Scintila Vitae“ na dvě poloviny – v té první se jede hodně zostra a rychle, v té druhé mnohem volněji a pro mě i zajímavěji, nejen díky poměrně dlouhému recitativu. Jediným místem, kde si Robert troufl na skoro čistý zpěv, je „Flumen Maeroris“. V úvodu šalamounsky zvolil uplakanou polohu a popasoval se s ní velmi dobře, v závěru pěje čistě jen krátce a je to trochu přitažené za vlasy. Další nová skladba „Voluptotis Incognitae“ nabízí drsný zpěv i oboupohlavní recitaci, klávesové i kytarové sólo, dvoukopákovou salvu i rozjuchané party kláves a v konfrontaci se staršími vály vyhrává díky mnohem větší pestrosti a kompoziční propracovanosti. V předposlední „Quare?“ v úvodu Catherini recituje, ale pak přebírá otěže mužský chropot a kytary – klávesy se ke slovu prakticky nedostávají. Song většinou odsýpá v deathmetalovém duchu, v závěru ale nabírá jiný směr, objevuje se vybrnkávání na španělku, jemňoučká baskytara a atmosférické klávesy. Na konci následuje třetí novinka. Uvozuje ji vznešený motiv, ale záhy dojde na výrazné přidání plynu. K závěru zní nervní klávesy a mluva, která nahání strach, a skladba pokračuje v pomalejších tempech. Po krátkém preludování, kdy už už vyznívá hodně depresivně, přichází poslední zlom a závěr patří rychlosti a řevu.

Zvuk byl pořízený v tradičním místě, v němž si severomoravští zadoomanci v polovině devadesátých let mohli založit přechodné bydliště, ve studiu Barbarella. A i po těch dvaadvaceti letech zní nahrávka solidně, pánové Krejčí a Zym tehdy odvedli dobrou práci.

Obal s děsivou titulní fotografií vypadá na první pohled podobně jako v případě původního vydání, jen název nahrávky je lehce posunutý, vnitřek bookletu je ale odlišný. V původním presu byly texty, reedice je neobsahuje, zato jsou uvnitř knížečky dobové fotografie a Herdronovo promluvy týkající se obecně vzpomínkových nahrávek, které se zprvu jevily jako odvážný tah, ale když došlo během půlroku k vyprodání prvního počinu (což byly právě demosnímky HYPNOTIC SCENERY), rozhodl se pokračovat. Druhá stať se pak týká přímo skupiny a alba „Vacuum“. Poslední strana bookletu obsahuje trika a mikiny, které byly k počinu vyrobeny, jako uchání vzpomínky, že textil k reedičnímu CD vznikl. Já bych tam raději viděl, kdyby bylo vzpomenuto na vydavatele prvního nákladu Svatopluka Schwarzera, který žel před časem opustil tento svět.

CD vyšlo v nákladu 222 ks a cena je 222 Kč.

Reedice - nebodováno.

Seznam skladeb:

  1. Orgasme Flammae
  2. Tenebrosa Alta
  3. Detur
  4. Scintilla Vitae
  5. Flumen Maeroris
  6. Voluptotis Incognitae
  7. Quare?
  8. Vacuum

Čas: 43:10

Sestava:  

  • Martin – guitar
  • Mike – bass
  • Angel – drums
  • Catherini – keyboards
  • Robert – vocals

www.paratmagazine.com


Zveřejněno: 15. 11. 2017
Přečteno:
3910 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář