Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD + DVD 2017, vlastní náklad / black/thrash/heavy metal / Česko

Domácí (black) metaloví nestoři, brněnští neznabozi ASGARD, slaví v letošním roce 30 let svojí existence a při této příležitosti přichází i s novým řadovým albem, které pojmenovali „Una Maquina Infernale“. Jedná se o první nekoncepční CD v dějinách skupiny, které vychází po čtyřech letech od předchozího alba „Eleonora: Odhalení jinotaje“, jež tehdy kolega Johan na Fobii celkem dost setnul. (úsměv) Mně se však tahle placka hodně zamlouvala a proto jsem byl docela zvědavý, s čím kapela přijde na své novince.

Zatímco výše uvedená „Eleonora…“ byla po hudební i textové stránce kompletně dílem kytaristy Zdeňka „Pačesse“ Vlčka, tak tentokráte se poprvé v historii ASGARD do skladatelského procesu zapojili všichni členové skupiny, to znamená i staronový kytarista Vítězslav „Slavhus“ Novák, který v podstatě převzal Pačessovu roli a podílel se hned na šesti věcech včetně úvodního intra. Další nováček, bubeník Tomáš Melichar, je pak autorem jednoho songu. Oba právě zmínění muzikanti se do kapely začlenili v období mezi dvěma posledními cédéčky a doplnili tak osvědčenou trojku Likvidus, Paramba, Pačess. Co se týče autorství textů, tak nejvíce přispěl zpěvák Míra Horejsek (4 věci), 2 kousky přidal BigBoss, který se zároveň v jednom z nich (a v jednom dalším) objevuje jako host a po jednom napsali Pačess a Paramba, kteří si otextovali své vlastní songy. Pokud bych se měl zastavit u jejich obsahové stránky, tak je to v podání brněnských taková ta řekněme klasika, to znamená historie, tajemno, boj proti církvi, nějaký ten bubák (úsměv)…, nakonec si po poslechu sami můžete udělat obrázek, případně se začíst do textů v bookletu, pakliže byste něčemu nerozuměli. Ale jelikož Míra zpívá, myslím, opět naprosto zřetelně (v jeho podání snad ani nikdo nečeká nějaký nesrozumitelný skřehot nebo zvracení /úsměv/), takže žádné dodatečné luštění slov asi nebude potřeba. Mně se vokální projev páně Horejska líbil vlastně vždycky a on svým hlasem jenom dokazuje, že i v tomhle stylu muziky se dá zpívat takřka až s čistým civilním výrazem, který přitom do hudby dobře pasuje a perfektně vystihuje její atmosféru. Pochopitelně, že vokální rejstřík je ale širší a hlas můžete slyšet ve spoustě různých poloh, podle toho, jakou z nich si daná pasáž písně zrovna žádá. Co se týká muziky samotné, tak pominu-li podařené úvodní intro, čítá CD 8 nových válů, to vše v souhrnné délce zhruba 30 minut. Materiál je vcelku rozmanitý, najít zde můžeme třeba songy postavené na kombinaci středních a velmi rychlých temp, což jsou kupříkladu dvojka „Údery hodin“, trojka „Dědictví čisté mysli“ nebo osmička „Znovuzrození“. Dále skladby z podstatné části rychlejší, jako je krátká, ani ne dvouminutová „Z nebe prší krev“, a obohacením je potom balada „Stávám se nocí“, v níž hostující Jiří „Big Boss“ Valter svým nezaměnitelným hlasem pěje za doprovodu ladných kytar, činelů a bubnu. Na podobné vlně se pak nese i úvodní část následující pecky „Černé růže“, která se však hned vzápětí rozběhne do větších obrátek, i když v celkovém kontextu nahrávky patří stále spíše k těm pomalejším. A jelikož mám moc rád Pačessův skladatelský rukopis, nemůže být asi nikdo překvapený, že mezi nejlepší věci na CD řadím i titulní flák opatřený majestátním hymnickým refrénem.

Album bylo pořízené ve dvou nahrávacích studiích, veškeré nástroje se točily v Neuro Sound Impulse pod dohledem Jakuba Maláška (kytary) a Oldřicha Sušila (bicí), zpěv vznikal v Dejanssoundu u Dejana Petkoviče. Výsledný mix desky obstarali prvně dva jmenovaní, Jakub je navíc i jejím producentem.

Přebal alba je dílem Romana Kýbuse a sám za sebe můžu říct, že se mi jeví jako opravdu hodně povedený, i když je mi jasné, že se objeví někteří rejpalové, jimž se bude zdát jako kýčovitý, ale jak říkám, já jsem s ním velice spokojený a upoutal mě už na první pohled. 

Každý, kdo si tohle CD zakoupí ve fyzické podobě, zároveň získá jako bonus DVD, jenž je součástí balení a obsahuje vystoupení ASGARD na letošním ročníku festivalu Rockové Chrlení, dále pak několik klipů a více než hodinový dokument mapující dosavadní historii tohoto pekelného souboru. Takže pokud ještě váháte s koupí, tak si myslím, že i tento disk by mohl být důvodem, který vás k ní přiměje.

Co dodat závěrem? Snad jen to, že i po 30 letech existence si brněnští stále zachovávají svůj hodně dobrý standard, který je i po této úctyhodné době pořád drží mezi špičkou domácí metalové scény. A já pevně věřím, že tomu tak zůstane i nadále.

Seznam skladeb:

  1. Les Prelude
  2. Údery hodin
  3. Dědictví čisté mysli
  4. Z nebe prší krev
  5. Stávám se nocí
  6. Černé růže
  7. Una Maquina Infernale
  8. Znovuzrození
  9. Přísahám

Čas: 30:02

Sestava:

  • Míra „Likvidus“ Horejsek – zpěv
  • Zdeněk „Pačess“ Vlček – kytara
  • Vítězslav „Slavhus“ Novák – kytara
  • Tomáš „Paramba“ Řeřucha – baskytara
  • Tomáš Melichar – bicí


Hosté:

  • Jiří „Big Boss“ Valter – zpěv (5), mluvené slovo (3)
  • Lukáš Krupička – kytara (8)


Bandzone
Facebook
Youtube


Zveřejněno: 11. 11. 2017
Přečteno:
4161 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář