Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2017, Season of Mist / black/death metal / Španělsko

Pokud bychom se měli bavit o scéně z Pyrenejského poloostrova, moc jmen na mysl nepřichází. To ale neznamená, že jsou tato uskupení nezajímavá, ono je to totiž přesně naopak. Ať už se bavíme o SUSPIRAL, BALMOG, či TEITANBLOOD, vždy se nám dostane poctivá a hlavně skvěle odvedená dávka humusu. Především poslední jmenovaní jsou na metalovém kolbišti poměrně známe jméno, ač se stále jedná o underground. Nicméně dnes se budeme bavit o uskupení ALTARAGE z Baskicka. 

Baskové se blýskli nejprve demíčkem „MMXV“, aby hned na to vypustili svou první dlouhohrající desku s názvem „NIHL“. Tento zásek už neušel pozornosti mnohým fans holdující metalu smrti, který je naprosto neslučitelný s uchem mainstreamového fanouška. Nechci teď nikoho hanit, chci jen podotknout, že hudba, jakou ALTRG tvoří je opravdu nemocná, a tipuji, že pro dost lidí absolutně nestravitelná. „NIHL“ se pohybovalo někde na hranici hudby PORTAL a již zmíněných TEITANBLOOD.

Samotní ALTARAGE o sobě moc informací neposkytují. Jisté je jen to, že pochází ze Španělského Bilbaa a svou dráhu započali v roce 2015. Avšak s ohlášením dalšího alba přišli pánové s informací, že mění label, a přechází rovnou k velkému Season of Mist. Deska dostala název „Endinghent“. O sestavě se u ALTRG člověk nic nedoví. Tečka. Jediné, co je jisté, je to, že Španělé před novým albem sestavu protočili, jak uvedli v anketě.

Jestli předchozí album „NIHL“ disponovalo ještě něčím jiným, než samotnou hudbou, tak to byl naprosto skvělý obal od Nicka Kellera. To už se ale nedá říci o obalu na novince, jelikož už rozhodně tak děsivý není, a Nick Keller pod ním podepsán není. 

Je čas se přesunout k samotnému vyznění „Endinghent“. Za prvé je nutno říci, že ALTARAGE od svého typicky násilného stylu neustoupili ani o píď. Spíše, což je dobře, rozvinuli své zlo zas o pár kroků dál. Hned první skladba „Incessant Magma“ je něčím, co jsem od ALTRG ještě neslyšel. Namísto sypačky a dissonantích riffů totiž přichází totální tryzna, která mi více než nápadně evokuje australské IMPETUOUS RITUAL. Kytary tvoří stěnu, a v určitých chvílích přesahují až do poloh, které připomínají hnusné ambientní hlučení. Rozhodně skladba s ohromnou atmosférou, kterou jen trefně doplňuje nemocný vokál. Navazující „Spearheadron“ je něčím, co jsem si od nových ALTRG taktéž představoval. Variabilitu. Jasně, že je to stále onen punc násilí a neprostupnosti, ale i přes to, že skladba sype ve velké rychlosti, tak je velice členitá. Zvuk kytar je naprosto zničující. Marně jsem přemýšlel, kde jsem takto nazvučené kytary naposledy slyšel. Onen PORTAL tam stále je, ale IRKALLIAN ORACLE mi do momentálního znění sedí více. V "houpavých" pasážích je taktéž velice dobře slyšet baskytara, což už dneska není tak běžná záležitost. Se „Spearheadron“ se ALTRG předvedli. Jedna z nejlepších skladeb na albu.

Třetí skladba v pořadí s názvem „Cataclysmic Triada“ navazuje na hnus nastavený „Spearheadron“, ale s ještě větší kadencí. Zde už tolik členitosti nenaleznete, ale jedná se o takovou anihilaci, že je to vlastně jedno. Především při nástupu v čase "0:27" mám chuť naprosto vše rozkopat, haha. 

„Cataclysmic triada
Alter ego
Of nothingness
Distorted the past
Cancerous present
Future torn apart“

„Rift“ otevírá první poněkud barevnější kytarová vyhrávka, avšak stále se jedná o velice halucinogenní záležitost. Naději určitě nehledejte. Celá skladba je prostoupena spíše doomovější atmosférou, a ALTRG se tak vrací tam, kde byli s první skladbou, avšak už trochu přístupněji. Jestli se tedy u Španělů dá mluvit o nějaké přístupnosti.. Dále bych rád vypíchl ještě skladbu „Orb Terrax“, která sice neoplývá takovou kvalitou, jako druhá jmenovaná, nicméně od času "2:50" přichází pro mě osobně nejlepší část celého alba. Jedná se o naprosté inferno, kde jsou pod pokličkou slyšet i jisté nuance, které můžeme znát od francouzských AOSOTH. Totální absolutno!

Novinka ALTARAGE předčila svůj debut, to zajisté. Jedná se o skvěle odvedenou práci a mor se tak šíří dál. Nicméně i tak to vidím spíše na sedmičkové hodnocení. Za prvé je jasné, že nebýt kapel jako PORTAL a TEITANBLOOD, tak ALTARAGE nevznikli, tudíž je zde inspirace až moc zjevná. Za druhé jsou na albu pasáže, které se často opakují a nápadů není zas tolik. Ale i tak naprostá podpora!

Seznam skladeb:

  1. Incessant Magma
  2. Spearheadron
  3. Cataclysmic Triada
  4. Fold Eksis
  5. Rift
  6. Orb Terrax
  7. Weighteer
  8. Barrier

Čas: 36:41

Sestava:

  • není známo 

 

https://altarage.bandcamp.com/
http://www.season-of-mist.com/


Zveřejněno: 10. 11. 2017
Přečteno:
3644 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Richard | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

16. 11. 2017 23:44 napsal/a Opat
...
Solidní zlo, občas znící jako mix MESHUGGAH a IRKALLIAN ORACLE. Skladby \"Spearheaderon\" a \"Weighteer\" jsou top. 7.5/10.