Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

HELLISH CROSSFIRE, DEATHSTORM, LAHAR, RAGING DEATH, DEMOLIZER, FIRST STRIKE

Letošní oslavy státního svátku proběhly bez větších excesů, žádné demonstrace, policejní manévry ani výtržnosti se nekonaly, největší brajgl se nejspíš odehrál v píseckém Divadle Pod Čarou. Tam si totiž dali po roce sraz fanoušci thrash metalu a hlavní město toho žánru opět udělalo čest své pověsti. (Johan)

Na 28. října připadá letos krom oslav vzniku samostatného československého státu i svátek pro thrashery v undergroundu od Aše až do Košic. Sbírám náboják, džísku, manželku a vyrážím směr Písek. Akci Thrash Nightmare navštěvuji podruhé, tentokrát jako divák, a proto si budu moci celý večer náležitě vychutnat. Line-up slibuje pěkný náklad, kde krom LAHAR neznám ani jednoho z dalších účastníků dnešního večera, ale o to více se těším. Přicházíme 10 minut před začátkem, vše je připraveno, bouře může začít. (Mandéz)

Už už jsme si během letošního roku začali říkat, že thrashová renesance pomalu, ale jistě končí, na několika posledních koncertech už to nebylo tak žhavé jako během předchozích pěti let, ubyli i návštěvníci, a tak nebylo divu, že pořadatelé pátého pokračování thrashové přehlídky měli obavy, zda dorazí dost příznivců, kteří vytvoří potřebnou atmosféru. Ale už na začátku se ukázalo, že tentokrát se znepokojovat nemuseli; když jsme do divadla dorazili, byl na místě i přes relativně brzký start akce nečekaný počet návštěvníků. (Johan)

Ti se takřka do jednoho přesunuli z prostorného předsálí na první kapelu, kterou byli  FIRST STRIKE. Skupin shodného názvu se po světě potlouká několik, tahle pochází z německého Erlangenu, kde se dala dohromady na začátku roku 2016. Zkušeností tedy zatím mladí muzikanti příliš neposbírali, ale na pódiu vůbec nebylo poznat, že za sebou mají jen několik koncertů a jedno demo. S vervou se pustili do muziky, která už se hrála, když byli mladí jejich rodiče. (úsměv) Agresivnější heavy metal, nebo hodný thrash? Něco mezi… i trocha speedu. Svým způsobem jednoduše poskládaná muzika, ve které se střídaly ostřejší pasáže s melodickými heavy sóly, mě bavila, jako zahájení večera příjemné vystoupení sehrané kapely, ve které budila největší pozornost blonďatá kytaristka – a nejen kvůli svým půvabům, ale i díky instrumentální zdatnosti. Chvilku dokonce musela táhnout kytarovou práci sama, protože sólový kytarista řešil problémy s aparátem. (Johan)

Jako první se představují FIRST STRIKE z Německa. Jak jsem zmiňoval, první seznámení, nicméně kapela mě opravdu baví. Více než do klasického thrashe se kapela stáčí do speed a heavy vod, k slyšení jsou opravdu chytlavé vyhrávky, kde kytaristka Sandra opravdu zdatně sekunduje ještě zdatnějšímu sólovému kytaristovi. Ten, jak se v průběhu večera ukáže, je zdatný i v různých tanečních kreacích na pódiu (smích). Na škodu je občasná monotónnost bicích, ale vše jinak šlape jak má a já se bavil! (Mandéz)

Krátká pauza na přezvučení a už už se na pódiu chystají RAGING DEATH. Během zvukovky mám trochu obavy o zvuk, basa je opravdu zabijácká, ale jak se v průběhu setu ukáže, vše je v naprostém pořádku. Trio z Poska to do nás hrne opravdu pod tlakem ve složení basa, kytara/zpěv a bicí, a my  máme možnost si užít thrash v tom nejsyrovějším podání. Nicméně žádná špína se nekoná, zvuk celého souboru, především kytary, je nabroušený jako břitva. Zde nemám absolutně co vytknout, dál se bavím a kvituji vybraný vkus pořadatelů. (Mandéz)

Letošní Thrash Nightmare nabídla jednu zeměpisnou zajímavost, dorazily kapely ze všech států, které s Českou republikou sousedí. Ba co víc, když vezmeme zahraniční party, začalo se v Německu, pokračovalo Polskem, následovalo Slovensko, Rakousko a končilo se opět v Německu, vše pěkně popořadě ve směru otáčení hodinových ručiček. Polsko tentokrát reprezentovali RAGING DEATH. To už je o něco zkušenější banda, a taky o poznání ostřejší. Trio přísahá na přímočarý thrash metal a naživo mi přišlo, jako kdybych poslouchal klon KREATOR, DESTRUCTION a SLAYER. Energie mělo vystoupení na rozdávání, kytarista se zapotil, že musel do půl těla, a tak si na své přišly i fanynky. (úsměv)  (Johan)

Drobné občerstvení, pokec s přáteli, očíhnutí merče a jede se dál. Pódium mezitím ozdobily satanášské dekorace a já mám pocit, že se bude tlačit na pilu. Nastupují slovenští satanic speed matalisté DEMOLIZER. Známou tváří na pódiu je pro mě Mrož z RADIATION, tentokrát v roli basáka. Slováci do lidí valí špinavý speed thrash o poznání méně techničtější než parta předešlá, ale o to přímočařejší. To jim také notně dává znát publikum a to, co se rozpoutává pod pódiem, je učebnicová ukázka moshingu a stage divingu! Občas MOTÖRHEAD, občas staří SODOM. Já se bavím a jsem rád, že mohu znovu inkarnovanou partu vidět. (Mandéz)

Na řadě bylo Slovensko, které na Thrash Nightmare vysílá reprezentanty pravidelně, v podstatě už v Písku zahrála celá slovenská thrashová elita. Letos se objevila kapela, která vystupuje jen sporadicky – DEMOLIZER. Tu pořadatelé charakterizovali jako satanic speed metal, jinde se uvádí i black speed, zpočátku to ale byl nehorázný bordel. Možná si s živelnou muzikou nevěděl rady zvukař, možná byly úvodní skladby zamotanější, ale ať tak, nebo tak, po předchozích čitelných produkcích zněli DEMOLIZER chaoticky, jako kdyby jejich muzika neměla ani hlavu, ani patu. Říkal jsem si, že takhle nějak asi vypadá koncert jihoamerické thrashové kapely. (úsměv) Někteří jedinci nápor nevydrželi, ale to se po chvíli ukázalo jako chyba. Tvorba bratislavské party se zpřehlednila, spíš než black/speed mi přišla jako špinaví tvrdší MOTÖRHEAD a najednou mělo vystoupení pořádné grády. Lidi už se  odvázali, ale později se ukázalo, že to ještě bylo opatrné, přece jen se největší divoši asi šetřili na LAHAR. (Johan)

LAHAR mají na svědomí spoustu věcí. Třeba to, že jižní Čechy posledních pět šest let duněly v rytmu thrashe, nebo to, že díky nim vznikla tradice Thrash Nightmare. Na nultý ročník tehdy bezejmenné přehlídky dorazily dvě stovky platících, právě aby oslavily deset let existence LAHAR. A letos se slavilo let patnáct. Během těch pěti let přišel jeden z pořadatelů kvůli starostem s akcí o vlasy (smích), v LAHAR se vyměnili basáci a hned dvakrát zpěváci, ale vyšla jen jedna nahrávka, split s EXORCIZPHOBIÍ. I z něj se samozřejmě hrálo, a pochopitelně i ze starších počinů, ale co bylo hlavní, strhla se mela. Po dlouhé době se intenzivně pařilo nejen na pódiu, ale i pod ním, přidali se skokani a rozjela se pořádná párty. Tu ještě více rozdmýchali Iny a Banán, kteří přišli LAHAR popřát k narozeninám tím nejlepším možným způsobem, zpěvem šlágrů, které mají pořád zažrané hluboko pod kůží. Asi největší peklo se strhlo na „Řecko“, skokani se vrhali do běsnícího davu, rozjel se circle pit, a když se s mikrofony srovnali všichni tři zpěváci a dali „Snad kdesi za Piavou“, vypadalo to jako v bitevní vřavě. Parádní tečka za fantastickým koncertem, opět se objevil ten pocit, který jsme zažívali, když to všechno začalo. A ten pocit se objevil hned na začátku, kdy se mikrofonu chopil Růža, pro řadu lidí možná pořád nový frontman. Ten ukázal, že na všechny tři předchozí vokalisty navazuje se ctí a v mém případě bylo zapomenuto poněkud nešťastné vystoupení na konci léta v Sušici. (Johan)

LAHAR… V Čechách a na Slovensku je hodně výborných thrash kapel, ale neznám ani jednu, co by během vystoupení nasypala do lidí 10 pecek z deseti zářezů na playlistu, co by dávaly lidem tolik energie k nekončícímu skákání z pódia (tam, kde je to možné, samozřejmě) a nekončícího circle pitu. To vše se odehrálo znovu v Písku. Na moji nejoblíbenější „Jít cestou slepou“ si šla skočit i manželka. Z pódia (smích). Závěrem, což byl pro mě i úplný vrchol koncertu, se na pódiu chopili mikrofonu Banán, Iny i nově příchozí Růža, aby společně zazpívali cover od KRITICKÉ SITUACE. Paráda.(Mandéz)

Zbylým dvěma kapelám se omlouvám, ale napsat objektivní report by byl problém, neb jsem se nechal naplno unést atmosférou a hlavně moshem. Čest Peťanovi, Žakynovi a dalším pořadatelům, co mají prsty v tomhle mejdanu. Zvuk byl špičkovej, lineup nabitej. Takhle vypadá UG párty, malej Obscene. Thrash!!! (Mandéz)

Hrát po takovém koncertu LAHAR je řehole prakticky pro kteroukoliv kapelu. Lidi byli vyždímaní, šli se občerstvit, oddychnout, a tak to měli rakouští vyslanci DEATHSTORM těžké. Ale pustili se do toho s vervou, nehledě na poněkud prořídlé řady na place. Ale postupně se lidi začali vracet a byli svědky dalšího podařeného setu. DEATHSTORM jdou na thrash zase z trochu jiného soudku, po agresivním nářezu v podání LAHAR přišlo jakési zklidnění, propracované skladby nebyly hnány do takové rychlosti, ale spíše si pánové dali záležet na tom, aby každá píseň nabídla něco jiného, a klidně to mohlo být v pomalejším tempu. Ve finále se lidi zase sešli a naši jižní sousedé, kteří dorazili z dalekého Grazu, se dočkali slušné odezvy. (Johan)

HELLISH CROSSFIRE jsou v thrashových kruzích považováni za legendu, což přiživují tím, že velmi málo koncertují a kašlou na trendy, takže nepoužívají Facebook, YouTube ani Bandcamp. Zato používají staré dobré postupy a drtí old school thrash zašpiněný trochou dalších metalových subžánrů. Zpočátku mi vystoupení přišlo trochu zvláštní, zpěvák si nepřál osvětlení pódia, pak mu asi nepřišlo vhodné, že na pódiu někdo z diváků zevluje (někdy právem, někteří jedinci tam opravdu působili nepatřičně, když jen tak očumovali – asi už měli pod čepicí – úsměv), ale postupně se dostal do ráže a s ním i fanoušci. Ve finále to na pódiu i pod ním vypadalo snad ještě divočeji než při LAHAR, hlavně na pódiu se děly věci jak na Obscenu, chvílemi tam bylo víc pařících příznivců než muzikantů. Ti se postupně taky rozjeli, kytarista se do toho ponořil tak, že chvílemi hrál vkleče, zpěvák taky začal blbnout a výsledkem byla totální anarchie. Frontman rozhazoval mezi lidi nedopitá piva a šílícím pařmenům nejspíš nevadilo, že muzika by v určitých pasážích snesla druhou kytaru. HELLISH CROSSFIRE nakonec hráli nejdéle ze všech, po plánovaném setu zahodil bicmen paličky mezi lidi, ale ti nedali pokoj a tak se němečtí divoši museli vrátit a přidat. Končilo se za naprostého vyčerpání muzikantů, skokanů i tanečníků. (Johan)

Pátý ročník Thrash Nightmare skončil před jednou hodinou ranní a nelze než hodnotit v superlativech. Sešla se skvělá návštěva, zahrály kvalitní kapely, zvuk byl až na pár okamžiků výborný, a co bylo hlavní, atmosféra. Ta celý večer pozvedla na nezapomenutelný zážitek, a tak se těšme za rok na viděnou. (Johan)

Fotky: Coornelus, Skalík

Coornelusova galerie na FB (fanoušci)

Skalíkova galerie

Sykyho galerie

 


Zveřejněno: 01. 11. 2017
Přečteno:
3939 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 11. 2017 17:56 napsal/a immortal
Super
Zdarec. Díky za parádní akci. Nemělo to chybu. Výkony kapel víc než stropro a závěrečné pódiové Waterloo, to byl mazec. Na takovou super akci přijedu zase. Škoda, že něco podobného nemúžeme mit v současnosti u nás.
01. 11. 2017 08:46 napsal/a Peťan
Děkujeme!
Díky moc za super report a fotky! Letošní ročník byl co do organizace asi nejnáročnější a za ty nervy to stálo. Lidi byli fantastičtí, atmosféra parádní. Od první kapely až do poslední! Zpětná vazba od kapel byla taktéž skvělá. Nadšení a maximální spokojenost. Návštěva výborná, akce v plusu....co víc si přát? Snad jen pokračování 27.10.2018. Kapely už jsou v jednání :-) Ještě jednou díky všem!