Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Zevrubně se na pár otázek o kapele a debutovém albu slovenských IMMORALITY převážně rozpovídal kytarista Viktor.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Naša skupina bola založená v roku 2011 z hibernovaných skupín MORAMNON (Braňo, Vilo a Maťo) a FUNDAMENTALL (Viktor). Klasický návrh, že dôjdi si zahrať skončilo jamovaním, chlastaním a založením bezmennej zostavy. Kvarteto prilialo novú krv, nové songy, mimo žánrov zaniklých MORAMNON a FUNDAMENTALL, tak ani jeden ani druhý názov sme nenechali... Názov IMMORALITY vznikol celkom jednoducho. Immorality je nemorálnosť, nemravnosť. Kde je hranica morálky a naopak nemorálnosti? Na to nech si odpovie každý sám, vidí to okolo seba, tohoto sveta, čo sa deje, aké svinstvá sa schovávajú za maskou „morálnosti“ a naopak „nemorálnosti“... Napokon aj my ako kapela sme asi nemorálny (hihihi), nedržíme sa žiadnych línii, konceptov, štýlov, trendov, preto zaradiť nás a vložiť do nejakej pomyselnej škatule striktného štýlu ako sa napokon píše aj v booklete CD je zbytočné. Bolo nám pár razy už vytknuté, že nevieme sa asi zaradiť, nemáme svoju „tvár“ (hihihi). Ale máme, pretože hráme to čo sa nám zachce, bez obmedzenia a ak sa to dokonca niekomu páči, tak je to fajn a sme radi, keď oslovíme fanúšikov rôznych metalových štýlov a každý si tam snáď nájde to svoje… Ale základ je u nás death, thrash, primiešame punk, HC, black či grind. Viac či menej, ale hlavne robíme čo nás baví a nie čo by sme museli alebo mali. Slovo musíš pre nás neexistuje, ak by to slovo padlo, kapela sa rozpadne..

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Áno, všetko staré vykopávky (hihihi):
Braňo (bicie) - 35ročný, predtým kapela MORAMNON. Hrá na bicie od nejakých 18 rokov a skorej na kadejakých hrncoch a zmetákoch, kontajneroch, ale nevyhne sa ani gitare, na ktorú si hrá mimo kapely, len tak (ak by mu odpadli nohy, tak bude gitarista (hihihi).
Vilo (gitara) - 38ročný, predtým kapela MORAMNON. Hrá na gitare od 18 rokov.
Maťo (spev) - 35ročný, predtým kapela MORAMNON. Vreští do mikrofónu od okamihu, keď zistil, že hulákať sa dá okrem krčmy aj na pódiu a to je nejakých pomaly 8 rokov. Zároveň pri IMMORALITY využíva svoj hlasový prejav aj v black metalovej kapele ŽRIEBÄDLO.
Viktor (gitara) - uff, 47ročná metalová vykopávka, či fosília, moje kapely? Od roku 1985 som pôsobil v kratších či dlhších intervaloch v kapelách DELTA na intráku, heavy metalovom KAMIÓNU (1987).  Na vojne v Terezíne v roku 1989 som hral hardrock pre zábavu zelených nešťastníkov... V 1990 doma v garáži ultrametalový BIZMARK typu čím rýchlejšie tým brutálnejšie, pre tú dobu typický prejav kapiel. A zároveň aj kapela AKCENT – nebrutálna (hihihi) -zábavová-svadobná, nie z presvečenia, ale za prachy na kúpu metalových věciček a chlastu :-). Od 1992 ukončenie všetkých hudobných činnosti (obdobie temna). Od 2004 založenie FUNDAMENTALL a po rozpade 2011 IMMORALLITY, kde pôsobím dodnes.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

… dôvod  bol spontánny, okamžitý. Pýtali si od nás nejaké CD, či triko, suvenír na akciách a my sme len sľubovali, že bude a bude a vypime si na to (hihihi)... Na akcii zvučil náš kamarát Libor z Vomitorsound (gitarista ABORTION) a nápad bol, že som s ním dopredu spískal či by nespravil nejaký fajn záznam, nedoniesol na akciu nejakú nahrávaciu mašinku a potom doma v kľude zmastroval. Doniesol. Hrali sme v piatok posledný asi o polnoci a bolo času pripraviť nejaké pakšametle k nahrávaniu, záležitosť pár minút, a žiadne zdržanie. Zaujímavosťou je aj to, že chalanom z kapely som to povedal na pódiu asi minútu pred tým, ako sme začali hrať (hihihi)... Verili-neverili, skôr si mysleli, že srandujem ako vždy. Náklad CD je presne 538 kusov. Na odbyt ide na koncertoch, na akciách, ale aj pomimo kto nechodí na koncerty tak sa môže trápiť doma pri počúvaní počinu, či zločinu (hihihi). Čiastočne na rozoslanie pre ziny, kluby ako ponuka, present, čo sme, kto sme, ako hráme naozaj a naživo. Radové CD sa môže sakramentsky líšiť od skutočnosti na pódiu. Preto prvé CD máme priamo z koncertu zo všetkým, čo k tomu patrí. Cenu sme stanovili na nejakých 5 Eur, čo je cca 120 korún českých. Dôchodci a sluchovo postihnutý za polovicu :-), nejaké sa aj rozdávajú na akciách.

Texty – proč jste rozhodli zpívat slovensky/anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Hm, sme kapela zo Slovenska, považujeme za logické mať texty v rodnom jazyku a spievať v rodnej reči, nejak sme ani neuvažovali spievať v angličtine. Napokon hráme zatiaľ stále na Slovensku a v budúcnosti snáď aj v Čechách, ale my si rozumieme našimi jazykmi veľmi dobre a pripadalo by mi to riadne za vlasy pritiahnuté, ak by sme slovenským a českým fans spievali napríklad anglicky. A v zahraničí? Nuž stačí im názov kapely IMMORALITY, to im je jasné, veď je v angličtine a texty nech si zanôtia s nami v slovenčine (hihihi).
Autorom slov je spevák Maťo z tajnými spolupracovníkmi, témy sú jasné už z názvu kapely, svinstvo a bordel tohto sveta, našej krajiny, ľudí, náboženstiev, politiky, atď. V našich krajinách je inšpirácie viac než dosť. Beštia, Vražda, Obete, Na konci síl, Služobníci pána, Hrdinovia doby, Anjel smrti, Demokracia, Svine - to sú názvy skladieb na CD, ktoré hovoria sami o sebe a tejto vydrbanej dobe..

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Logo - nápis sme sa zhodli spolu, nech je to jasné - čitateľné, bez potreby ovládania kryptografie, alebo hierografie (hihihi). Obal som spracoval ja s požehnaním celej kapely nahrubo, samozrejme finálnu úpravu na CD a obal nám do lisovne a tlačiarne pripravil náš kamarát Dušan F., ktorý má skúsenosti z vytváraním grafiky. Koncertné CD z bookletom našich xichtov, informácií o kapele a hraní, na viacerých stranách a predným obalom naznačujúcim, že diskotékovka to nebude. Mátohy, smrtiakov, čudesné tvory, lítajúce kokotiny, či obludy sme tam nedali, veď my ludia sme riadne obludy (hihihi). CD je bez textov skladieb, to sa hodí skôr na radové  album.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

To je rôzne ako aj je rôzna naša hudba a kapela:
Viktor: Pre mňa je to jednoznačne SLAYER a Hanneman (R.I.P), ale potom sú aj ďalšie EXODUS, KREATOR, GRIP Inc., NAPALM DEATH, PRO-PAIN, český ROOT a rôzni gitarový improvizátori hrajúci nie ako naprogramované stroje (napr. aj Hendrix), ale z pocitu, pre radosť, kde cítiť, že sú to ludia, nie stroje a nabiflované frázy… Ale SLAYER je top navždy. Kúúúrwa, to som fakt na ňom závislý už 32 rokov? 
Maťo: Za seba môžem povedať, že ma tiež ovplyvnilo veľa kapiel od death, thrash, grind, HC až po neviem čo. Je toho veľa, najviac by som vyzdvihol SIX FEET UNDER, OBITUARY, SODOM, DEBUSTROL, AGNOSTIC FRONT, NAPALM DEATH, LOCK UP, starý SATYRICON atď…
Braňo: Jasné. Death metalových veľa, niektoré už sú spomenuté. DEATH, SEPULTURA, ale aj napríklad EXPLOITED, český KRABATHOR, MASTERS HAMMER či TÖRR…
Vilo: Je toho veľa, viac grind, crush, noise, gore kapely, taký extrémnejší metal.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Ďalej, aby sa dozvedeli  o nás aj fans tvrdších žánrov v celom svete československom, kde sme ešte nehrali a ani možno netušia, že IMMORALITY hrajú a rámusia a možno by ich aj potešilo ak by sme im prišli prepláchnuť ušné bubienky a preliať nejakú tú kvapku vysokokoncentrovaného alkoholu (hihihi).
Odozva: v prvom rade, ako u teba, odozva a komunikácia je super, na recenzie sa tešíme v akomkoľvek verdikte, nie každému vyhovuje, čo a ako hráme, ako sa prezentujeme, ale o to ide. Niekoho naše skladby potešia, niekoho nie, ale za každý aj najnegatívnejší ohlas sme každému vďačný, za jeho čas strávený recenziou a už vôbec sa neurážame, ako niektoré iné zoskupenia, celebrity čo sú nešťastný, usmrkaný s toho... (hihihi)
Skôr som naštvaný, alebo skôr rozladený k takému prístupu, naštastie ich je len zopár, že niekto si nedá ani tú ochotu  odpísať, že „neotravujte, choďte do prdele!“. Odpísané sme mali, napríklad, že nikto z redaktorov momentálne nemá záujem o recenziu nášho cd-čka, alebo že také tvrdé žánre nerecenzujú, alebo toho majú moc nad hlavu. To beriem, som spokojný a viem, že ak odpísali, tak mali aspoň tú dávku „slušnosti“ odpísať a a a... poslať nás vo všej počestnosti do prdele... (hihihi)

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Koncerty, je ich cez tridsiatku, snáď aj 40 po Slovensku. A nejlepší koncert? Toto sa nedá opísať, každý koncert je iný, inak zaujímavý, kde ak aspoň jeden fans sa na nás baví, je vydarený, nepodstatné koľko prišlo ľudí sa zabaviť. Niekedy menšia sila je vďačnejšia ako veľký zhluk ludí, ktorý si vypisujú křížovky na stole (hihihi) Na každom koncerte je ale dôležitý zvuk. Ak je perfektný zvuk, je perfektný aj koncert, ak je zvuk k ničomu, ozvučenie k ničomu, zliaty rámus, tak to aj tak vyznie, nekonkrétne, zahuhlane, nijako, po našom o piči. A vtedy si môžem kludne exnúť flašu vodky, aj tak pri zlom, nekonkrétnom zvuku nikto nerozozná že triafam vedľa, alebo ak vôbec trafím do strún. (hihihi) Ale naozaj, každý živý koncert je živý a preto máme aj prvé CD na počudovanie okolia „živé“, obývačkové CD zo štúdia príde na rad potom aj z textami. Preferujeme kontakt a naživo. Možno aj dalšie CD bude „live“, skladieb je veľa a samozrejme na tomto CD IMMORALITY „Live Memoriam 2016“ nie sú všetky skladby. Nepomestili by sa na jedno CD a doba hrania na koncerte bola obmedzená časom a skladby pribúdajú a pribúdajú…

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

No, toto záleží na viacerých faktoroch, ak myslíš zahraničím aj Čechy, tak áno. Jednoznačne by sme radi zahrali priateľom v Čechách. Ak máš na mysli ostatný svet a ak bude záujem vo svete si vypočuť metal po slovensky, tak áno. Ale hlavne sme zameraný na našu domovinu, nejaká extra zahraničná tendencia nosiť „vodu do potoka“ ale nehrozí.

Plány do budoucna...

„Chlastať síce budeme, ale metalistami byť neprestaneme“.

Plány (hihihi), ako sa v porekadle hovorí: „Člověk míní, Pánbúh (satan, manitou, alah, budha a iné mysteriózne postavičky) mění“... ak by sme si dávali nejaké záväzky a plány, už nie sme IMMORALITY a rozpadneme sa, ako som už spomínal. Všetko, ako aj nahratie CD bolo spontánne a okamžité. Pre nás je radosť hrať a hrať pre niekoho, pre našich fans.
Predbežne a priebežne tvoríme ďalšie a ďalšie skladby, studňa nápadov a textov je zatiaľ bezodná :-)

Ďakujeme Ti Pavel za priblíženie našej kapely okolitému svetu…  Pre fans: buďte sami sebou, nepodliehajte trendom tejto mizernej doby. Stretávam ľudí, čo z metalu už akože „vyrástli“, už sa im „nehodí“ do ich života „dělaj ze sebe machry a hajzli mají na chodbě“. Kurva, ale metal nie je trend, móda, ale život, cesta a štýl. Ale toto pochopí len fanda metalu, ktorému koluje v krvi metalová krv a navždy kolovať aj bude… Nám už koluje poriadne dlho (hihihi). A vezmi gitaru, nie loptu :-)

Radi vás stretneme na koncerte IMMORALITY. Ďakujeme za podporu. A na zdravie, na ex, či do dna…

RECENZE


Zveřejněno: 09. 11. 2017
Přečteno:
3798 x
Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář