Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
Heathen Convention 2024

CD 2017, Supraphon / rock, rokenrol, pop rock, hard rock / Československo, Česko

Petr Janda letos oslavil 75. narozeniny a při této příležitosti sestavil výběr ze své sólové tvorby, tedy výhradně z nahrávek pořízených mimo OLYMPIC. Při vědomí pouhých dvou sólových alb to může působit jako prapodivný nápad, jenže přestože se výrazně čerpalo právě z nich, dostalo se i na celou řadu skladeb z nejrůznějších dalších projektů. A to ještě přitom v zájmu zvukové celistvosti ledacos chybí, především pak ty zcela nejstarší rokenroly se skupinami SPUTNICI a BIG BEAT QUINTET, normalizační blbosti s různými orchestry, někdejší singl s později zavrženým bratrem Slávkem nebo hostující spolupráce s rozličnými interprety či soubory.

Nejde však o autorský, ale spíše interpretační profil, čili jím zpívané písně, jež výjimečně pocházejí i od jiných skladatelů. Textařsky se uplatňují například Ivan Hlas, Pavel Vrba, Lou Fanánek Hagen, Karel Šíp a vůbec nejčastěji Aleš Brichta, zatímco interpretačně další čtyři pěvečtí kolegové a hned několik desítek doprovodných instrumentalistů a vokalistů.

Žánrově se prosazují různé podoby klasického rocku, od pozdních ozvěn starého dobrého rokenrolu přes rozhlasově umírněné poprockové balady až po ostřejší hard rock, přesto vše působí sevřeným dojmem. Některé písně chvályhodně znějí více či méně odlišně než OLYMPIC, kupříkladu s vyšším podílem dechových nástrojů a hlavně místy výrazného saxofonu, v převážné většině však prokazují Jandův odvěký smysl pro jednoduché, ale silné melodie.

Jestliže těžiště výběru tvoří obě sólová alba, pak se samozřejmě nelze divit tomu, že ze zdařilejšího „Co je dobrý a co zlý“ z roku 1998 bylo vybráno více písní než z matnějšího „Jednou jó, jednou né“ ze sezóny 2008. Patří k nim zde titulní rokenrol „Ještě držím pohromadě“ či naopak poklidná balada „Jsem tak línej“, mezi povedené však lze řadit i „Chtěl jsem si jen hrát“, „Múza, co mě volá“ nebo hardrockové kusy „Starej flák“ a „Huckelberry Finn“. Předpokládaně ale nemůže chybět ani vcelku známý duet s dcerou Martou Jandovou „Dotyky slávy“.

Právě s ní byla nazpívána také méně známá „Vzpomínka na ostrovní zemi“, pocházející z částečně zapomenutého projektu „Kulhaví poutníci“ z roku 1996, z nějž však dodnes přežila úspěšná balada „Nějak se vytrácíš, má lásko“, kterou následně nahrál i OLYMPIC. Menší měrou jsou připomenuty rovněž obě desky s Petrou Janů z let 1985 a 2000, především pak zde vůbec nejstarší zařazená věc, tedy legendární ostře rokenrolová palba „Jedeme dál“.

Mezi památné náleží také hardrockově zatěžkaný duet s Alešem Brichtou „Co hledá klaun“, s nímž a navíc Jakubem Smolíkem pak byla provedena poněkud obskurní píseň „Každej si meleme svou“. Její některá slova balancují na hraně trapnosti a přes naznačenou žánrovou rozdílnost aktérů svědčí spíše o jejich vzájemné tvárnosti a sounáležitosti, jenže i přes veškerou uměleckou zpochybnitelnost je tento song dobově příznačný a na tento výběr patří.

Snad oprávněně zařazenou, ale zřejmě nejslabší položku výběru tvoří dříve nevydaná sólová verze titulní věci nepříliš úspěšného muzikálu „Ať žije rokenrol!“, jejíž sborový refrén se ale klasickému rokenrolu přibližuje pouze z hodně uctivé vzdálenosti.

Naopak jeden z nejvyšších vrcholů představují po klidnějším rozjezdu skoro speedmetalově kvapící a instrumentálně jiskřící „Švédské kapky“, pocházející z projektu „Czech Masters of Rock Guitar“, potěší ovšem i další brilantní instrumentálka „Tarantula“, tentokrát z kytarově nadžánrového spojení s Lubošem Andrštem a Lubomírem Brabcem „3 Guitars“.

Koncertní bonus tvoří nesmrtelná olympická klasika „Želva“, kterou s Djangem na podzim 2016 na hudební škole v americkém Bostonu realizovalo těleso zvané Berklee College of Music Rock Band. Nepříliš překvapivě předvedená, ale přece jen aranžérsky a zvukově odlišná česká bigbítová klasika netrumfuje kvality originálu, ale tady představuje milou tečku.

Vše je řazeno nikoli chronologicky, ale nahodile, což nijak zvlášť nevadí, stejně jako skutečnost, že zde nic zásadního nechybí a zároveň nic nepatřičného nepřebývá. Přesto je zřejmé, že jde o vcelku standardní výběrovku, takže možná by to chtělo, podobně jako v případě kolegů Hejduka, Brouma, Berky a Valenty, i nějakou tu fanklubovou kolekci olympických či mimoolympických rarit, která by připomněla i celou řadu dalších historických chuťovek. Ostatně, podobně jako u zmíněných počinů rovněž tento koncepčně připravil a zasvěcený komentář napsal vrchní olympický archivář a badatel Oldřich Zámostný, v jehož režii jistě vyjde i ledacos dalšího.

Přestože oslavenec během své za pár let již šedesátileté hudební kariéry zplodil spoustu pochybného repertoáru, podobně jako v případě jeho domovské kapely platí, že pokud se z toho množství vyloví ty nejtřpytivější perly nebo alespoň trochu méně lesklé kamínky, pak z nich možno sestavit kolekci, kterou i přes občasné drobné rozpaky lze respektovat.

Seznam skladeb:

  1. Ještě držím pohromadě (2008)
  2. Jsem tak línej (1998)
  3. Vzpomínka na ostrovní zemi (s Martou Jandovou – 1996)
  4. Chtěl jsem si jen hrát (1998)
  5. Starej flák (2008)
  6. Nějak se vytrácíš, má lásko (1996)
  7. Bída (2008)
  8. Babí léto (s Petrou Janů – 2000)
  9. Múza, co mě volá (1998)
  10. Huckelberry Finn (1998)
  11. Dotyky slávy (s Martou Jandovou – 2008)
  12. Na tý cestě (1998)
  13. Jedeme dál (s Petrou Janů – 1985)
  14. Když láska začíná stárnout (1998)
  15. Co hledá klaun (s Alešem Brichtou – 1998)
  16. U hrobu Neznámého úředníka (1996)
  17. Každej si meleme svou (s Alešem Brichtou a Jakubem Smolíkem – 2000)
  18. Ať žije rokenrol! (2010)
  19. Švédské kapky (1992)
  20. Tarantula (s Lubošem Andrštem a Lubomírem Brabcem – 2004)
  21. bonus: Želva (live s Berklee College of Music Rock Band – 2016)

 

Čas: 77:21

Sestava:

  • Petr Janda – zpěv, elektrické a akustické kytary, klávesy, housle
  • Marta Jandová – zpěv (3, 11)
  • Petra Janů – zpěv (8, 13)
  • Aleš Brichta – zpěv (15, 17)
  • Jakub Smolík – zpěv (17)
  • Luboš Andršt – kytara (20)
  • Lubomír Brabec – kytara (20)
  • několik desítek doprovodných instrumentalistů a vokalistů
  • Berklee College of Music Rock Band (21)

 

 

 


Zveřejněno: 21. 10. 2017
Přečteno:
4092 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Oliva | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář