Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HEIDEN – Andzjel

CD 2017, Antena Krzyku, Karoryfer Lecolds / akustický punk, folkcore / Polsko

Občas nám ve schránce přistane zásilka z labelu, a jehož existenci jsme neměli potuchy, stejně tak o kapelách, jejichž nosiče se vysypou z obálek. Naposledy dorazila tři cédéčka z Polska, od firmičky Antena Krzyku, která má nejspíš poměrně široký stylový rozptyl. Ten má i Fobia, nicméně první kolečko, letošní album polské party HAŃBA!, se nám do žánrového rozpětí vejde jen tak tak. A když je něco na hraně, musí počítat s recenzí povrchní, případně žádnou (když navíc pošle CD bez předchozí domluvy…). Ale jsme dobráci od kosti a tak aspoň pár vět na adresu alba „Będą Bić!“ napíšeme.

V první řadě je docela zajímavé, že kapela si tak nějak žije ve vlastním světě, nebo možná lépe řečeno stylizuje do dob dávno minulých – uvádí, že vznikla v roce 1933 a věnuje se období Druhé Polské republiky existující v letech 1918-1939, kdy to na tamní politické scéně docela smrdělo – antisemitismem, nacionalismem a potlačováním demokratických práv. HAŃBA! na pozadí historických skutečností reflektuje i současné dění, takže tepe do společenských nešvarů… To jsem si samozřejmě našel na netu, protože polsky psané texty jsou pro mě jen obtížně pochopitelné.

V druhé řadě je docela zajímavé, že kapela používá pouze akustické nástroje – buben, banjo, klarinet, akordeon, tubu.

V třetí řadě je docela zajímavé, že muzikanti vystupují pod smyšlenými jmény, jeden jako Polák, další Žid, třetí Tatar a poslední Litevec. Má to souvislost s historií, s mixem národů, které v Polsku před druhou světovou válkou žily.

A jako mix různých žánrů působí i muzika, kterou kvartet z Krakova od roku 2013 produkuje. Lze v ní objevit punk, lidovou hudbu (možná polskou, možná litevskou, možná židovskou, nejspíš všechnu…), něco zní jak balkánská dechovka (nebo něco takového…), prostě miš maš, tu v rychlejším tempu, tu pomalejší. Někde vykoukne punková klasika jak vyšitá v roce 1977 v Anglii, jinde dýchne nálada třicátých let, tu a tam se objeví hitový motiv, následně posmutnělý, jinde veselý. Je to svým způsobem naléhavé, zajímavé, ale bodovat se to neodvážím, protože nejsem schopný produkci HAŃBY! s nikým dalším porovnat. Z dostupných informací jde ale o úspěšnou kapelu, která sbírá ceny kritiky a její muzika se hraje v rádiích... a řadu lidí v Polsku svou otevřeností a kritikou minulosti, na kterou jsou asi někteří obyvatelé pyšní, štve.

CD je vloženo do dvojlistového digipacku, v němž je vlepený booklet obsahující texty a obvyklé info, tady uvádějící, že nahrávka vznikla v roce 1937. Grafika je svérázná, autorovi stačily tři barvy (černá, bílá, červená) a jednoduché obrázky či symboly – v podstatě lze obal pochválit.

S hudbou už to tak jasné není, aspoň u mě, takže odkáži na webové portály a tam nechť si každý udělá obrázek sám.

Seznam skladeb:    

  1. Za nic
  2. Piosenka młodych faszystów
  3. Wojenka
  4. Polak zbrojny
  5. Racyje
  6. Płać, chłopie!
  7. A+B
  8. Żyda bić
  9. O Berezie
  10. Jeść i pić
  11. Puste samoloty
  12. Hoży i świeży

Čas: 34:23

Sestava:

  • Andrzej Zamenhof - banjo, śpiew
  • Wiesław Król - akordeon, klarnet
  • Adam Sobolewski - bęben, grzebień, śpiew
  • Ignacy Woland - tuba, śpiew

http://hanba1926.pl/
Facebook
Bandcamp

 


Zveřejněno: 27. 10. 2017
Přečteno:
4341 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář