Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
Heathen Convention 2024

CD/MC 2017, Godz ov War Productions / black/thrash metal / Turecko

V současnosti už asi nikoho nepřekvapí, když se dostane k nahrávce ze země, kde by v době ještě nedávné ani nepředpokládal, že může být nějaká větší metalová scéna. Turecko mám spojené krom jiného samozřejmě s veterány CENOTAPH, poměrně známými pojmy jsou DRAIN OF IMPURITY či DECAYING PURITY, což jsou jména blízká zejména posluchačům brutal death metalu, další spolky tamní scény už ale bez problému vyhrknou asi jen ti největší fanatici metalového undergroundu. Pro ty zřejmě nebude velkou neznámou ani seskupení z Istanbulu zvoucí se PERSECUTORY, jež jsou dle oficiálního data vzniku (2014) nováčci tamních pódií, leč zdání často klame, a hudební projev kapely dává znát, že její členové už něco odehrané mají. Peláší si to jinou štrekou než výše zmínění, ale neméně zajímavou.

Istanbulský kvartet stihl během své krátké existence zplodit EP „Perversion Feeds Our Force“ (2016), a relativně rychle následující letošní debut „Towards the Ultimate Extinction“ mají již pod záštitou staří známí Godz ov War Productions. Troufnu si říct, že album nebude každému ihned přístupné, a to z několika důvodů. Vyžaduje totiž trochu trpělivosti a ochoty dostat se nahrávce pod kůži, což jsou vlastnosti, kterými většina dnešních konzumních posluchačů příliš neoplývá, a tak jim mnohé uniká (aniž by je to nějak výrazněji trápilo). Samotná produkce a zvuk může nepřipravenému v prvních chvílích přivodit pocit, že se na něj valí nesouvislý pekelný rachot, jemuž chybí hlava a kopyto, leč opak je pravdou. To ale zjistíte, až dáte materiálu čas a začnete v něm „číst“. Dalším faktorem, který možná mnohé odradí, je zdánlivá chaotičnost nahrávky. PERSECUTORY se s tím totiž opravdu neserou a hned od začátku spustí svůj pekelný nářez ve stylu evokujícím časy, kdy se na nějaké škatule ještě nehrálo, a potřeba řadit muziku do nějakých vyhraněných přihrádek byla ještě v plenkách. Čímž se dostáváme k tomu, že vyznavači moderních produkcí a vytříbené techniky právě dočetli a jméno turecké bandy ihned můžou vypustit z hlavy.

Zbytek ale, jenž si ten čas udělá a zkusí se do „Towards the Ultimate Extinction“ více ponořit, zřejmě záhy zjistí, že má před sebou skutečně interesantní a svým způsobem i přitažlivé dílo. Pravda, barbarsky dusající bicí a zběsile hoblující kytary samy o sobě ještě velkou parádu neudělají, když se však tyto elementy skloubí se šikovnou kompozicí a citem pro atmosféru, hned je vše o něčem jiném. Stačí první pomalejší pasáž, první melodická vyhrávka a sólo, první přechod z jedné nálady do druhé, a je jasné, že tady nepůjde v žádném případě o nějaký bezduchý bordel. Je až překvapivé, jak PERSECUTORY zvládají kompozičně zvládnout třeba i skoro dvanácti minutovou (!) skladbu tak, že si její čas vůbec neuvědomíte a o nějakém pocitu opakování se si můžete nechat jen zdát. Pokud se správně naladíte na notu kapelou naladěnou, dostane se vám odměny ve formě velice dobře nasypaného black/thrash/death metalu staré školy, plného infernální a znepokojivé atmosféry, která vás jen tak nepustí. Ta je podpořena i texty nesoucími se v takřka rituálním duchu, a v souvislosti s touto skutečností nelze nezmínit zpěváka, který sám o sobě často vyvolává pocit svolávání k obřadu.

Pochvalu zaslouží i výtvarné zpracování šestipanelového digipacku, titulní cover art má na svědomí Alex Shadrin (Nether Temple Design) a celkové zpracování je oku lahodící. Musím přiznat, že ze začátku mě album „Towards the Ultimate Extinction“ nijak nenadchlo, zčásti za to mohl i fakt, že jsem mu zřejmě nevěnoval pozornost, jakou si zaslouží. Ale když přestanete hudbu PERSECUTORY vnímat jen jako kulisu a položíte se do ní, budete možná stejně mile překvapeni jako já. Netvrdím, že podobných band běhá po zemské kouli málo, ale tvorba kapely svou atmosféru a magii má, je uvěřitelná, a to se cení. Velmi dobré.

Seznam skladeb:

  1. Pillars of Dismay
  2. Towards the Ultimate Extinction
  3. Till Relentless Salvation Comes
  4. Along the Infernal Hallways
  5. Awakening the Depraved Era
  6. Hegemony of the Ruinous Impurity
  7. Maelstroms of Antireligious Chaos

Čas: 41:55

Sestava:

  • Tyrannic Profanator – zpěv
  • Vulgargoat – kytara, zpěv
  • Infectious Torment – kytara, basa
  • A.D.B – bicí

Bandcamp

Facebook

Godz ov War Productions

 

 


Zveřejněno: 11. 10. 2017
Přečteno:
3864 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář