Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

27. 9. 2017, Praha - Nová Chmelnice

Velmi silná sestava ARCHGOAT, BÖLZER, SVARTIDAUĐI, EGGS OF GOMORRH vyrazila na podzimní turné po Evropě zvané Continental Crucifixion. Bohužel, první jmenovaní Finové se na pražskou zastávku z neznámých důvodů vykašlali, což mě sice mrzelo, na druhou stranu je tu trojice maniaků poměrně často a hlavní taháky pro mě byly jiné.

Namísto ARCHGOAT pořadatelé vybrali MALOKARPATAN, kteří celý večer otevřeli úderem půl osmé. Přiznám, že právě tito folkloristé byli jedinou kapelou, kterou jsem neměl vůbec naposlouchanou a šel jednoduše na "blind". Nicméně jsem byl velice zvědav, a to z toho důvodu, že jsem na jejich působení slyšel velice odlišné reakce. Jedni tvrdili, že se jedná o nejlepší black metalové uskupení na Slovensku, no a ti druzí zas, že se jedná o naprosto podprůměrnou záležitost. (Richard)

MALOKARPATAN se prezentovali black metalem 90. let, ale inklinovali taktéž k heavy metalu, riffově občas i k thrash metalu. Musím vypíchnout naprosto(!) precizní zvuk. Vše bylo krásně slyšet a večer se tak ubíral slibným směrem. Nicméně, ač jsem se první polovinu vystoupení snažil, jak jsem chtěl, hudba MALOKARPATAN mi do uší vůbec nelezla, a já odcházel na bar spíše s negativními pocity. Nejednalo se totiž hudebně o nic světoborného a zpěvákovy pózy jako by jen podtrhovaly marné snažení. Upřímně nevím, proč se u některých jedinců jedná o takový kult, ale proti gustu žádný dišputát. Za mě ne. (Richard)

Vzhledem k dopravnímu kolapsu v centru Prahy jsme do Chmelnice dorazili s menším zpožděním, na MALOKARPATAN tak přicházím cca. v půlce setu. Tuto slovenskou kapelu, jejíž popularita vzrůstá raketovou rychlostí, jsem viděl poprvé před rokem na Phantoms of Pilsen a odnesl si z ní stejný dojem, který popsal Richard – někteří mluvili o skvělém vystoupení, jiné to příliš nebavilo, přičemž jsem se řadil ke druhé skupině. Tentokrát mi nepřísluší pražské vystoupení příliš hodnotit, vzhledem k pozdnímu příchodu, z toho, co jsem slyšel, mě ale MALOKARPATAN znovu nepřesvědčili. Zahrané je to dobře, staroškolský black s příměsí thrashe a až punkovou živočišností také není něčím, čemu bych se vyhýbal, ale nějak si k MALOKARPATAN stále nemohu najít cestu. Stejně jako kolegovi, i mně moc nesedí Temnohorovo vystupování, asi mi chybí potřebný nadhled, nevím… (Opat)

Rozladěn z vystoupení Slovanů jsem se v půl deváté dostavil k velmi milému překvapení. Švýcarští EGGS OF GOMORRH totiž Novou Chmelnici naprosto rozmetali. No, překvapení, jejich debut a zatím jediný zásek „Rot Prophet“ jsem najížděl důkladně, tudíž jsem věděl, že se bude dít zlo na způsob francouzských ANTAEUS. I tak mne ale EoG rozsekali, jak kdybych jejich hudbu slyšel poprvé. Je pravdou, že zvuk nebyl zdaleka ideální a to vzhledem k tomu, že švýcarští byli jedinou kapelou, která neměla pořádný prostor pro nazvučení. Co naplat, horší zvuk předčilo nasazení jednotlivých členů kapely. Především kytarová práce Aamona byla naprosto zničující! „Rot Prophet“ bylo přehráno v celé své délce. Přijít, namrdat to tam, a nazdar! Výborné. (Richard)

Tady jsme to měli naopak. EGGS OF GOMORRH jsem před akcí vůbec neslyšel, už podle popisu jsem ale tušil, že by mě jejich hudba mohla zaujmout. A stalo se. Švýcarská čtveřice má na kontě zatím jediné album „Rot Prophet“, které nyní jistě proženu přehrávačem, neboť naživo to mělo obrovskou sílu. Bubeník GOATPERV to sypal hlava nehlava, přičemž nešlo jen o kontinuální blastbeat, hudba EGGS OF GOMORRH je plná různých stopek, po kterých přijde ještě větší masakr. Zbytek formace rozhodně nezaostával, kytarista Aamon tam ty antaeusovské zběsilosti sázel s naprostým přehledem a ještě si k tomu občas přibral hutné vokály. Podle fotek dříve EoG vystupovali se dvěma kytarami, což by minimálně při sólech určitě prospělo, B.N.G.V. se ale věnoval pouze vokálu, který do chaotické hudby Švýcarů dobře zapadal. Zvuk byl skutečně dost špatný, alespoň po přesunu na úroveň kytaristy šlo jeho hru obdivovat nejen vizuálně, ale k dokonalosti to mělo daleko. Nechtěl bych u EGGS OF GOMORRH nějaký čistý sound, ale tohle byla až moc koule. Přesto EoG zanechali velmi dobrý dojem, B.N.G.V. se rozloučil se dvěma Radegasty v rukou a nastal čas hlavních hvězd. (Opat)

Nová deska „Hero“ od švýcarské dvojice BÖLZER byla hodně diskutovaným počinem. KzR a HzR se vytasili s dost svojským materiálem, který se značně odlišuje od předchozích EP „Aura“ či „Soma“, a to nejen hudebně, ale i vokálně. KzR se výrazně pustil do čistých vokálů, na které si posluchač musí chvíli zvykat (a třeba ani nikdy nezvykne), postupem času ale do kompozic zapadá. Měl jsem to s „Hero“ tak, že zpočátku mě hodně bavila jen skladba „Spiritual Athleticism“, dalšími poslechy se ale nabalovaly oblíbené songy, až mě deska pohltila jako celek. V „Phosphor“ si dokonce zahostoval Sturla ze SVARTIDAUĐI, že by právě tam proběhla diskuse o společné tour? (Opat)

Natěšenost byla velká, neboť jsem BÖLZER dosud neviděl, nedávnou zastávku s DESTROYER 666 jsem navštívit nemohl. Intro „Urðr“ a jde se na věc se zářezem „The Archer“ z nové fošny. BLZR mě okamžitě dostávají, zvuk je naprosto precizní, ne úplně čistý, ale přesně vhodný pro tuto show. KzR drtí dvanáctistrunnou nádheru a k tomu s naprostým přehledem dává veškeré variace svého vokálu, což lze zjistit už při zmiňované úvodní věci. Nebál se ani některé kompozice naživo ozvláštnit, například až vyprávěcí polohou ve slokách titulní „Hero“. BLZR podali vynikající a profi výkon, HzR třeba není až tolik technickým hráčem, bicí party ale dává s potřebnou jistotou a pílí. Famózní zážitek po všech stránkách, nové skladby (dále zazněly třeba „I AM III“ nebo „Phosphor“) doplnily věci z předešlých EP, zejména „C.M.E.“ a „Entranced by the Wolfshook“ zabíjely. Marně přemýšlím o nějakém negativu, BÖLZER žádné neměli. (Opat)

Po naprostém výplachu přišel čas na švýcarské krajany BÖLZER. Hvězda této kapely stoupá strmě vzhůru, o tom nelze pochybovat. Soudě dle osazenstva pod pódiem se pro mnohé jednalo o headlinera večera. Je načase říci, že toto duo z Zürichu předpoklady ne že naplnilo, nýbrž i naprosto předčilo. Tady bylo totiž správně naprosto vše. Totiž to, co BLZR předvedli, se stěží popisuje. To, že byl zvuk naprosto křišťálový, je jen jeden z mnoha kladů oné hodinky. Neuvěřitelné, co vše dokáží pouze dva členové - strčit do kapsy třeba pětičlenné soubory. Hrálo se především z nejnovějšího „Hero“ a zde se dostávám k dalšímu velkému plus. Okoi totiž nejenže zvládal svůj typický blackový přednes, nýbrž i naprosto fenomenálně ony čisté vokály, které jsou na albu hojné. Dále BLZR očarovávali v repetitivních pasážích, působili zde až hypnoticky. Na druhou stranu při melodických vyhrávkách mi v hlavě vyvstaly kompozice INQUISITION. Oproti Inkvizici se ale nejednalo o zvukový propadák, nýbrž o naprostou parádu. (Richard)

Noc se stále prohlubovala a trefně také nadešel čas na poslední kapelu dne, islandské SVARTIDAUĐI. Černá smrt se zde naposledy představila jakožto předkapela irským PRIMORDIAL, kdy seveřanům pěkně uškodil zvuk. Byl jsem zvědav, jak ostrované sestaví setlist, jelikož kapela přijela do Prahy se zbrusu novým materiálem. Upřímně bych neměl radost, kdyby dostal prostor jen nový, ještě nenaposlouchaný materiál. Bez „Flesh Cathedral“ by nenastalo to správné absolutno, haha. No, začalo se skladbou novou, zvuk byl obstojný. Žádný křišťál jako na BLZR, ale pořád v pohodě.  Nakonec se hrálo jak z nového materiálu, tak i z „Flesh Cathedral“, nebo zazněla třeba výborná „Venus Illegitima“ z EP „The Synthesis of Whore and Beast“. I tato show potvrdila, že jsou SVARTIDAUDI naprosto unikátní a geniální kapelou. Kytarová sekce je naprosto nemocná, uhrančivá, psychedelická a Magnús za bicími exceluje. Je pravdou, že BLZR i přes kvality Dauđi zabíjeli více, tam totiž vyšlo naprosto vše. I lidí na islandské ubylo, ale to se dalo čekat (blížící se půlnoc, BLZR tu nehrají tak často). Nicméně velice vydařená show, stejně tak, jako celý večer. (Richard)

SVARTIDAUĐI jsem měl možnost vidět poněkolikáté, tentokrát ale se suverénně nejlepším soundem. Konečně vyzněly všechny ty kytarové finesy a disharmonie dvojice Þórir a G.E., který doplnil živou sestavu Islanďanů teprve nedávno (jinak jej můžete znát z MISÞYRMING nebo NAĐRA). Konečně to byla ta devastace, která může nastat jen s dobrým ozvučením. SVARTIDAUĐI dali nějaké tři nebo čtyři skladby z chystaného alba, z nichž šlo vystopovat jasné pokračování v nastoleném stylu. K tomu připočtěte „The Perpetual Nothing“, „Flesh Cathedral“ či „Venus Illegitima“ a nemůžete odejít nespokojeni. Ohlas měli Svarti o dost slabší než BLZR, i mě asi nejvíc rozdrtili švýcarští kolegové, přesto mohu mluvit o nejlepším koncertu čtveřice, který jsem viděl. Opravdu hodně za to mohl výborný zvuk. Sturla (basa, vokál) je maniak na svém místě, tentokrát vynechal klasický šátek přes ústa a s bicmanem Magnúsem si během setu dávali pořádně do čuni medovým Jackem Danielsem. Musí se. Jedinou kaňkou může být, že jsem doufal alespoň v jeden track z posledního EP „Hideous Silhouettes of Lynched Gods“, to je však kaňka až neviditelná vzhledem k síle koncertu SVARTIDAUĐI. (Opat)

Veškeré díky patří Ondrovi a spol. za pořádání takových akcí, i přes věčné stresování se s návštěvností, či manýry některých členů kapel. Klobouk dolů. (Richard) I já děkuji všem zainteresovaným, za poslední týden jsem odcházel ze třetí akce naprosto spokojen a pln skvělých zážitků. (Opat)


Zveřejněno: 30. 09. 2017
Přečteno:
4770 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 10. 2017 12:31 napsal/a kubánec
Cathedral of Dread
Svartidaudi!!! Zbytek tam byl do počtu.