Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD 2017, Slovak Metal Army / melodic death/thrash metal, metalcore / Slovensko

REVENGE DIVISION sice vznikli v roce 2011, ale mám pocit, že do širšího povědomí se dostávají až nyní, po vydání druhého alba, které vyšlo pod hlavičkou agilních Slovak Metal Army – a ti se o své koně starají příkladně. Je to vidět nejen na silné propagaci, ale i na obalu, kterým je CD vybaveno. Dvacetistránkový booklet obsahuje vše potřebné a navíc ke každé skladbě ilustrační obrázek, který napovídá, o čem ten který text pojednává. Kapela se věnuje soudobému dění, ať už jde o válečné konflikty nebo problémy obyčejných lidí (loterie, nemoci, internet, láska), zajímavá je i vzpomínka na slovenské horolezce zavražděné před časem v Pákistánu, titulní skladba si pak pohrává s mocí „šedých eminencí“, které autor textu samozřejmě nevidí zrovna pozitivně. Já zas nevidím pozitivně titulní cover; skoro všechny obrázky uvnitř bookletu se mi líbí víc než ten hlavní, který album reprezentuje. Stejně blbě vypadá i zadní strana – hlavně kvůli fontu, který se špatně čte a jeho použití mi připomíná tak rok 1996.

A muzika je na tom podobně. Tím nechci říci, že by byla nějaká staromódní, ale inspirační zdroje nejspíš pocházejí z devadesátých let, kdy se ve Švédsku hrál melodický death metal a IN FLAMES, AT THE GATES nebo DARK TRANQUILITY do kovu smrti přimíchávali thrashové i heavy elementy. REVENGE DIVISION na to jdou podobně, ale přidávají i metalcore. Výsledkem je docela pestrá muzika. Třeba hned v „Call to Service“, první zpívané skladbě (intro „The Beginning of Enlightenment“ je povedená vybrnkávačka na akustickou kytaru), toho kapela stihne docela dost. Nejdříve se snaží muziku gradovat z extrému do ještě většího extrému, a ony opravdu totálně devastující pasáže mají sílu zadupat všechno kolem do země – a přitom jim nechybí náznak melodie. Ale pak se začne hrát rychlý groove a já začínám ztrácet zájem, a když začne melodická pasáž, míjím se s muzikanty ještě víc. Ale pak vystrčí růžky kytara a je to zase o něčem jiném. Z uvedeného je asi jasné, že pánové toho během jedné skladby stihli docela dost, a to ještě na konci přidávají kytarové vyhrávky, které rozhodně nejsou marné. „The Tank“ začíná core rytmy, na špinavější muziku navazuje metalcore s typickými čistými vokály, které zpěvák zvládá z mého pohledu lépe než hluboký vokál, někde mezi se nachází křik, kterým Mark Isackson taky nešetří. Asi se budu ještě několikrát opakovat, ale bez slova pestrý/á/é se neobejdu. Stejně jako se kapela neobejde bez kytarových sól, která místy odkazují k velikánům IRON MAIDEN, aspoň mám takový pocit… Cinkání mincí z forbesu uvozuje „Bittersweet Song“, v němž Mark nabízí další vokální polohy, zastřené, zlověstné, melodický hlas pak není tak vyšponovaný, skladba je vedená ve středních tempech a po předchozích víceméně rychlých kouscích je to vítaná změna. Ani tady si REVENGE DIVISION nevystačí s jedním výrazem, v druhé polovině nabírá skladba na tempu i ponurosti, překlopení do melodična mi ale přijde trochu krkolomné. „Die or Survive“ je taky plná zvratů, zpočátku se valí ve středních tepech, později zhrubne, opět nechybí chytlavé sólo… V úplném úvodu trochu tahá za uši zpěv, resp. zpěvákova výslovnost, což se opakuje, když pěje srozumitelně, přirozeným hlasem; v řevu a paradoxně i čistém vysokém zpěvu se leccos skryje.

Jsme v polovině, u tragické „We All Could Here Been Brothers“, která začíná posmutněle, skoro doomově, aby se převrátila v emotivní, houslemi místy podbarvenou tryznu za horolezce, kteří se stali oběťmi řádění islámských teroristů. Asi nejsilnější skladba co do pocitu, i když z kontextu alba se vymykající. Hlavně ty housle… smutek sám, stejně jako recitace... a vlastně i přirozený zpěv má posmutnělý výraz. Možná bych se obešel bez agresivních vsuvek, ale takhle to kapela dělá prakticky ve všech skladbách, což je nejspíš dané tím, že muzikanty to takhle baví, že chtějí v každém songu přeskakovat sem tam, a je asi zbytečně jim radit, aby v tomto směru uzdu drželi trochu zkrátka. Nevýraznou „Deep in the Dark“ „zachraňuje“ až závěrečné kytarové sólování, plytkou speedovou jízdu  „Die with Me Tonight“ nezachrání nic, to je halekačka na tancovačku – samozřejmě do té doby, než se objeví drsný vokál; ale ani ten nelze brát jako něco extra. S poslední, titulní skladbou „The Grey Eminence“, naštěstí zase přichází o poznání zajímavější postupy, opět se objevují housle, ale tentokrát nemají jen onen smutný ráz, opět se prolínají zpěvné pasáže s agresivními, v podstatě by šlo tento song označit jako reprezentativní.

Ač nejsem cílový posluchač téhle muziky, musím kapelu pochválit, že se snaží posluchače překvapovat, neustále přichází s nějakými změnami a dělá to pestře, což platí i pro zpěv. Na druhou stranu je cítit, že se snaží útočit na první signální, což na jednu stranu může na koncertech přinášet kladnou odezvu, na druhou působí trochu křečovitě – to když k přeskokům v rámci jednotlivých skladeb dochází rázem. Celkový dojem pak sráží skladby č. 7 a č. 8, které mi přijdou jako klasická vata.

Seznam skladeb:

  1. The Beginning of Enlightenment
  2. Call to Service
  3. The Tank
  4. Bittersweet Song
  5. Die or Survive
  6. We All Could Have Been Brothers
  7. Deep in the Dark
  8. Die with Me Tonight
  9. The Grey Eminence

Čas: 42:03

Sestava:

  • Mark Isackson - vocals
  • Matej Bírošík - guitar, backing vocals
  • Richard Virdzek - guitar
  • Eduard Scholz - bass
  • Tom Brighter - drums, backing vocals

 

Facebook
Bandzone
www.slovakmetalarmy.sk


Zveřejněno: 12. 10. 2017
Přečteno:
3624 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář