Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

22. 9. 2017, Praha - Nová Chmelnice

Byl to závěrem pracovního týdne náročný program. Po skvělém koncertu KRYPTS a spol. následovala šichta, abych hned po jejím skončení usedl do vlaku a společně s mistrem Asphyxem vyrazil vstříc dalšímu metalovému večeru. Večeru skutečně dlouhému, neb tentokrát nelze stihnout poslední vlak směr Plzeň (nějakej noční spoj by fakt nebyl od věci). Cesta i následné předkoncertní čekání v hospodě protilehlé k Nové Chmelnici uběhly jako nic, za příjemné debaty a s pár pivy k tomu to jde vždycky dobře. Jdeme tak akorát, abychom stihli úvodní kapelu večera.

Rumunští SINCARNATE fungují více než deset let, nikdy jsem se s nimi však nesetkal. Věnují se doom/deathu (jako by zánrově pokračoval čtvrteční večer, hehe), nikterak zvlášť originálnímu, ale k poslechu příjemnému. Zvuk sice pro předkapelu ještě nebyl vyladěný k dokonalosti, hlavně bicí v rychlejších pasážích zatraceně zanikaly, jinak ale Rumuni bavili. Cením velmi dobře složené kompozice se smyslem pro gradaci, na začátek večera potěšující set od neznámé formace. 

Satanáši AZARATH z Polska byli asi hlavním důvodem, proč jsem se pro návštěvu Chmelnice rozhodl. Od IMMOLATION je odlišovalo to, že jsem je dosud naživo neviděl, navíc jejich letošní fošna „In Extremis“ na mě opravdu zapůsobila. Syrový a nekompromisní death metal, tak, jak ho od severních sousedů požaduji. S natěšením se trochu mísily obavy, jak vlastně AZARATH budou znít. Necrosodom se je po letech rozhodl opustit a celkově koncertní sestava kapely je téměř úplně odlišná od té studiové. Takže kdo se třeba těšil na Inferna za bicími, musel být zklamán.

Opomeňme fakt, že desky z velké části nahrává někdo jiný: AZARATH přesto v Praze zabíjeli. A přesně v to jsem doufal. Zvuk oproti SINCARNATE zhrubl, kytary byly řezavější, bicí výraznější a nic nebránilo tomu z plna hrdla si užít blasfemii. Palby z nové desky „At the Gates of Understanding“ či „The Slain God“ doplnily starší řezačky jako „Holy Possession“ či věci z „Diabolic Impious Evil“ a bylo vymalováno. Agresivní, neurvalá show podpořená červenou světelnou vozbou utekla, jak kdyby čtveřice hrála pět minut. A ač to není zrovna jednoduchá záležitost, i zaskakujícímu bicmanovi se povedlo Inferna solidně nahradit. Nějaké detaily by vytknout šly, ale v tu chvíli to člověk neřešil. Skvělá show, AZARATH potvrdili vysoká očekávání a skutečně se stali mým osobním topem večera.

MELECHESH jsou pro mě kapelou, jejíž profesionalitu a originalitu uznávám, nikdy jsem ale nebyl nějakým oddaným fanouškem. To nemění nic na faktu, že si je občas rád poslechnu. Poslední deska „Enki“ (2015) byla příjemným společníkem a naživo mě učitelé mezopotámské mytologie také nikdy nezklamali. A přestože jsem v pátek vyrazil zejména za death metalovými kolegy, MELECHESH ve mně znovu zanechali dobrý dojem. Je to i obecně příjemným a skromným vystupováním lídra Ashmediho, ač tentokrát mu náladu dost očividně kazil někdo před pódiem. Neviděl jsem přímý důvod, údajně se dotyčný snažil neustále mu sahat do nástroje, každopádně na Ashmedim byla jistá nervozita viditelná. Ne však herní, neboť MELECHESH předvedli vydařený set plný skladeb z posledních čtyř desek, potěšil zásek z již docela starého alba „Sphynx“. Zároveň měli Izraelci asi nejlepší sound večera a každý fanoušek tak dle mého musel být spokojen.

Poslední dobou jsou sledovatelné takové dva trendy. Kapela vydá album a buď jej na koncertech přehraje celé (případně na konci doplněné o starší fláky), nebo z něj vybere dvě tři skladby a zbytek playlistu je pln osvědčených songů. IMMOLATION na to jdou trochu jinak. Z jedenáctiskladbové (a povedené) novinky „Atonement“ vybrali cca. osm věcí (a zrovna „The Power of Gods vynechali, sakra!) a doplnili je o pár starších záležitostí. Osobně jsem za podobný přístup byl rád, přeci jen IMMOLATION jsou tu poměrně často, průřez diskografií byl ke slyšení téměř pokaždé, takže fajn změna.

Natož, když nové skladby naživo fungují velmi dobře. IMMOLATION předvedli přesně ten důstojný a sympatický výkon, který od americké legendy death metalu očekávám. O tom, že jsou to příjemní chlapáci, nemůže být pochyb, to poznáte už z letmého setkání v předsálí klubu. A stejně působí i na pódiu, prostě si na nic nepotřebují hrát. Umí, nasypou to tam a nemusí ze sebe dělat borce. Za ně mluví hudba. S věcmi z novinky jako „The Distorting Light“, „Destructive Currents“, „Above All“ nebo „Epiphany“ se vhodně prolínaly záseky „The Purge“, „Kingdom of Conspiracy“ nebo letitá „Into Everlasting Fire“, úplný závěr koncertu pak představovala pecka „Unholy Cult“. Bylo radostí sledovat až chladnokrevně jistý výkon bubeníka Stevea Shalatyho, charakteristické házení s kytarou při zlých riffech Boba Vigny, jemuž zdatně sekundovala nová posila Alex Bouks (ex-INCANTATION, ex-FUNEBRARUM, live MASTER). O Rossu Dolanovi asi netřeba mluvit, jeho vokál patří k deathmetalovým skvostům. Marně vzpomínám na gig IMMOLATION, z něhož bych nebyl nadšen. Možná před nějakou dobou na Brutal Assaultu, tam za to ale mohla zejména absence druhé kytary, kterou tehdy ještě obsluhoval Bill Taylor. Jinak ale lze už předem počítat s tím, že IMMOLATION nezklamou. Formu potvrzují už pěknou řádku let.

Čekalo nás dlouhé čekání na první ranní vlak, s nadšením z další vydařené akce jde ale všechno líp. Děkuji Obscure Promotion za další skvělý koncert, při němž se znovu potvrdilo, že nadávky na ozvučení Nové Chmelnice, které jsou tak častou výplní diskusí, jsou liché. Občas se něco nepovede asi všude, také si na nějaký ten průser vzpomenu, ale tento klub v Koněvovce je mým asi nejnavštěvovanějším v Praze a z 90 procent událostí jsem odcházel spokojen. IMMOLATION a spol. nebyli výjimkou.


Zveřejněno: 28. 09. 2017
Přečteno:
3414 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář