Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

LP 2017, Pařát Magazine & Productions / metal / Česko

Pařát pokračuje v krasojízdě a vydávání reedic nahrávek tuzemských kapel na gramofonových deskách. V srpnu se pod Pařátím logem objevilo debutové album SIX DEGREES OF SEPARATION „Moon 2002: Nocturnal Breed“, které poprvé vyšlo 21. 6. 2002 pod Élysion Music na CD. LP verze se od původního vydání ale trochu liší, kompletní nahrávka je totiž dlouhá a na desku by se nevešla. Vydavatel ve spolupráci s kapelou a studiem Šopa, kde se nahrávka pro vinylové vydání připravovala, to vyřešili, jak říká Herdron, mazaně: „Bylo nutné přistoupit k několika kompromisům s ohledem na maximální možnou délku LP. Odnesla to poslední skladba ,We Shall Start The Fire‘, z kola ven muselo také intro a outro, což ale nebylo stále dost. Problém byl vyřešen mazaně, totiž vzájemným prohozením několika skladeb mezi stranou A a stranou B.“

To možná některé oddané fanoušky nepotěší, protože mají nahrávku zafixovanou jako celek, ale na druhou stranu intro mi přišlo zbytečné už v době vydání, outro taky snadno oželím, jediná chybějící zpívaná skladba trvá dvě a půl minuty, takže ve finále to až taková ztráta není. Nepřekáží mi ani prohození skladeb, a to znám album nazpaměť, protože  jsem svého času „Moon...“ sjížděl takřka do zblbnutí. A řada pečlivě vystavěných skladeb nepostrádajících gradující pasáže mi utkvěla v paměti dodnes a nedávno jsem si je připomněl při psaní historie kapely, když slavila dvacetiny, takže poslech vinylu pro mě není objevováním zaprášených pokladů, ale připomenutím debutu jedné z nejzajímavějších tuzemských kapel – originálních, nezařaditelných a nezaměnitelných.

Ostrými náboji střílejí SDOS hned v prvním songu „Prayer“, což je asi největší hitovka, která s doom metalem, o kterém byla předchozí dema, už ani nekoketuje; tempo je svižné a muzika postavená hlavně na kytarách, které jen v pozadí podkreslují klávesy. Radek už si našel polohu hlasu, která jej odlišovala a dodnes odlišuje od všech, své udělalo i studio Shaark, které nahrávku obléklo do slušivého zvukového hávu. V každé skladbě lze najít něco zajímavého, co se v jiné neopakuje, ať už v podobě klávesových parádiček, kytarových ataků, melodií, nebo vokálních eskapád, na druhou stranu se sem tam objeví i ne úplně dotažené nápady, což lze ale shovívavě přejít, přece jen jde o debut.

Zajímavou skutečností je, že skladby nedělí žádné mezery, ale že na sebe bez přerušení navazují, přesto se přechod většinou daří uskutečnit bez šokového efektu. Možná je škoda, že se ženský zpěv objevuje až ve čtvrté položce „Dream And Reality“, kterou okamžitě Magdin projev (a duet s Doctorem) katapultuje mezi královské počiny alba, zajímavé jsou i změny nálady v průběhu skladby, i zpestřující hudební prvky, které se ojevují nejen v prolínání snu a reality. Klavír se objevuje jako intro „Moon And Lust“, úvod „Seeds Of Evil“ obstarává strašidelný šepot, aby se z něj skladba přelila do majestátní polohy, kterou opět korunuje ženský zpěv, stejně jako „Immortal Sins...“. Přímočará „Raven Comes...“ předznamenává věci příští, které rozkvetly na skvělém „TTT“ albu. 

Když už Pařát nějakou gramofonovou desku vypustí, mohou si být všichni jistí tím, že obal bude nadstandardní a graficky vytříbený. V případě „Moon...“ byla klika, že původní kresba se zachovala, navíc šlo o olejomalbu na plátně, takže jediná větší starost byla se skenováním, a to dopadlo na výbornou. Na obalu je sice při pohledu zblízka vidět struktura plátna, ale i to má jisté kouzlo. Autorem malby je Václav Dr. X Sklenička, který se kapele ozval přes inzerát. Jeho ztvárnění nočního plemene k hudebnímu obsahu pěkně sedlo, stejně jako další stylová malba použitá na zadní straně přebalu, kde se nachází i seznam skladeb. Černá deska je vložená do oboustranně potištěné vnitřní kapsy z kvalitního tvrdého papíru, na jedné straně jsou fotky muzikantů, na druhé texty s doplňujícími informacemi a obrázek úplňku. Mimochodem, kapela se s autorem obrazů v době, kdy pro ni maloval obaly (postaral se i o předchozí demosnímky) nesetkala, k tomu došlo až letos na Brutal Assaultu, kde byla deska rovněž uvedena do oběhu.

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Side A:
  1. Prayer
  2. The Whisperer
  3. Nightbreath
  4. Dream and Reality
  5. Raven Comes
  • Side B:
  1. Moon and Lust
  2. Seeds of Evil
  3. Nameless Forever
  4. On Wings of Long Slow Dreams
  5. Immortal Sins / Succubus Nights

Čas: cca 44 min.
 
Sestava:

  • Radek Doctor Zábojník – vocals, bass
  • Martin Canni Klinkera – guitar
  • Vlastimil Vlasa Urbanec – vocals, guitar
  • Míra Minařík – keys
  • Martim Mates Novák – drums
  • Magdaléna Malaníková – vocals

www.sixdegrees.cz
Facebook SDOS
www.paratmagazine.com
Facebook Pařát


Zveřejněno: 23. 09. 2017
Přečteno:
3853 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář