Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
Heathen Convention 2024

CD-R 2017, vlastní náklad / metal/rock / Česko

Bude to plus/mínus rok, co jsem zde psal článek týkající se debutového alba one man projektu MISTRESS OF 999 (dále jen MO999), pod jehož hlavičkou můžeme najít brněnského skladatele a muzikanta Tomáše Chylíka, vystupujícího pod uměleckým jménem Thomas Vain. Jelikož mě tahle nahrávka tehdy docela oslovila, rád jsem kývnul na Tomášovu nedávnou nabídku stran recenze týkající se jeho nového CD, které připravil v letošním roce.

Album s názvem „Epitaf“ představuje dohromady 9 skladeb, v jejichž hudební složce hlavní protagonista opětovně velice zdařilým způsobem kombinuje různé metalové a rockové prvky, výsledkem čehož jsou zajímavé melodické kompozice. Někdy je jejich vyznění tvrdší, někdy malinko jemnější, ale myslím si, že v obou polohách mají potencionálnímu posluchači nepochybně co sdělit. Registrovat můžeme jak rychlé vypalovačky, mezi něž řadím například úvodní „Mistress“, čtyřku „Tajemství“ nebo sedmičku „Naděje“, tak třeba písně, v nichž autor kombinuje spíše pomalejší a středně tempé pasáže, což jsou dvojka „Epitaf“ nebo pětka „Genius Loci“. Obě posledně zmiňované věci patří mezi mé nejoblíbenější skladby z CD a troufám si říct, že mají potenciál oslovit i širší posluchačskou obec (ostatně stejně tak, jako celé album). Součástí desky a jejím velmi zajímavým obohacením je i jeden duet v podobě songu „Dialog“, v němž se s Tomášem u mikrofonu střídá zpěvačka Zdeňka Kotačková (ex-SRO, YNNITY, STEJŠN). Na rozdíl od prvotiny, která byla v angličtině, jsou texty na současném CD v rodném jazyce a musím říct, že tato změna se mi opravdu zamlouvá. Čeština do muziky sedí naprosto dokonale, navíc texty jsou, alespoň dle mého názoru, na výborné úrovni a Tomův čistý přednes, místy s nádechem gotiky, jim dodává patřičné kouzlo a staví je na plnohodnotnou úroveň vůči muzice, což se úplně vždycky každému nepodaří.

Pakliže jsem u prvního CD nebyl tak úplně nadšený z bicího automatu, tak i v tomhle směru musím Tomáše pochválit, protože v otázce bubnů udělal opravdu znatelný pokrok. Ne, že už by za nimi seděl schopný člověk z masa a kostí, i tentokráte se jedná o automat, ale s mnohem lepším výsledným efektem než minule. Já osobně jsem ho více méně bez problémů zaregistroval v prvních dvou věcech, kde je to celkem poznat, ale od trojky už jsem měl pocit, že se jedná o nějakého solidního tlučmistra. (úsměv) Sám Tom mi ostatně psal, že se v tomhle směru pracovalo se zvukem, a když i věkem sice stále mladý, ale na domácí metalové scéně už renomovaný nejmenovaný (úsměv) muzikant po poslechu vyřknul, že mu bicí přijdou jako „živé“, tak je to rozhodně velká pochvala za odvedenou práci.

Jelikož, jak už jsem sdělil v úvodu, je MO999 jednočlenným projektem, tak asi málokoho překvapí, že Tomáš je nejen 100% autorem předloženého materiálu, ale zároveň si i sám obstaral veškeré nástroje a zpěvy (výjimkou je pouze zmíněný duet), produkci a společně s Dejanem Petkovičem vytvořil finální zvukovou podobu alba. Kdo zná Toma pouze jako kytaristu (například coby člena doprovodného bandu mistra Pačesse), tak bude určitě mile překvapený jeho všestranností a schopností udělat si kolem CD takřka vše úplně sám, což je v dnešní době jistě velká výhoda vzhledem k ušetřenému času a množství peněz. Samozřejmě, že na to dotyčný musí mít potřebné schopnosti, vzhledem k adekvátní výsledné kvalitě a to je právě tento případ. (úsměv)

Titulní stranu bookletu, jehož grafická podoba je dílem Katky Kohutové, tentokráte nezdobí žádná barevná divočina (úsměv), jako tomu bylo u debutu, ale pouze povedené logo na černém podkladu, což je i dominantní barva celého obalu, uvnitř něhož nalezneme též kompletní texty. Každého, kdo si album koupí, jistě potěší i malý dárek v podobě trsátka, též opatřeného logem projektu.

Suma sumárum, řekl bych, že je určitě poznat, že se Tomáš co do celkové kvality CD oproti své první nahrávce (která se mi ale rovněž líbila) posunul směrem kupředu a když v budoucnu doladí ještě pár maličkostí, případně se mu třeba povede získat pro sebe i nějakou vydavatelskou firmičku, která by mu trochu pomohla s propagací a podobnými věcmi, určitě by se mu s dalším materiálem mohlo (a podle mě i mělo /úsměv/) dostat odpovídající pozornosti, kterou si vzhledem ke svým nesporným kvalitám určitě zaslouží.

Na úplný konec ještě pro ty, kterým se hudba MO999 líbí, doplním, že Tomáš v současnosti pracuje již na svém dalším počinu, který by měl čítat 8 skladeb, z nichž polovička je už momentálně kompletně nahraná. A kdo by si chtěl čekání mezi oběma deskami zkrátit, může si na jeho webu zdarma stáhnout soubor instrumentálních písní s názvem „Prisoner in Void“.

Seznam skladeb:

  1. Mistress
  2. Epitaf
  3. Vyděděnec
  4. Tajemství
  5. Genius Loci
  6. Sen
  7. Naděje (Punk v Dmol)
  8. Dialog
  9. Nic netrvá věčně

Čas: 44:55

Sestava:

  • Thomas Vain – hudba, texty, kytary, zpěvy, basa, nahrávání, produkce

Hosté:

  • Zdeňka „Zizi“ Kotačková – zpěv (č. 8)


Web
Facebook
 


Zveřejněno: 27. 09. 2017
Přečteno:
3989 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář