Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Kladenská punkrocková banda VNITŘNÍ FAKTOR letos oslavila svou plnoletost, což bylo dobrým důvodem k tomu prohodit s klukama pár slov. Odpovědi mi za kapelu poslal bicmen Mirek \"Mejra\" Davídek.

V letošním roce slavíte 18 let své existence, což už je opravdu úctyhodné číslo, navíc jestli se nepletu, tak jedete bez jakékoliv pauzy. Vzpomenete si ještě na vaše úplné začátky a na to, co vás vlastně přimělo dát kapelu dohromady?

Pamatujeme opravdu hodně a první úvahy o založení kapely jsou starý už přes dvacet let. Na počátku kapely bylo velké přátelství Honzy Kubouška (původní zpěvák VF) a Vojty Groulíka (současný zpěvák, tehdy kytarista), kteří měli jeden obrovitý sen založit si vlastní hudební skupinu. A jak šel čas, tak se to i povedlo. Ve zkratce napsáno, se ze zábavy na půl roku vyklubalo osmnáct let a věříme, že to ještě nějaký pátek vydržíme. (úsměv) 

Proč jste se rozhodli, hrát právě punk rock? Dalo by se říct, že jste v době vzniku byli (a třeba i pořád jste) kovaní punkáči nebo se vám tahle muzika prostě jenom líbí? (úsměv)
 
Nikdy jsme nebyli punkáči svým zevnějškem. Spíš jsme jezdili na skejtu a tenkrát k tomu punková muzika patřila. Punk vnímáme jako svobodu a toleranci a to nás dohromady s punkovou muzikou baví až dodnes.

Měli jste třeba i nějaké vzory, ať už na domácí nebo i zahraniční scéně, které pro vás byly inspirací?

Hodně jsme jeden čas čerpali z tvorby KRITICKÉ SITUACE. To byla kapela v naší zemi výjimečná a inspirativní. Chtěli jsme na její poselství hudebně navázat, ale texty jsme měli tematicky odlišné. Teď se snažíme dělat věci jednodušeji a děláme to hlavně pro zábavu nás i lidí, kteří si nás poslechnou.
 
Svou plnoletost jste se rozhodli oslavit i vydáním kompilačního CD s výstižným názvem „Vnitřní Faktor 18“, které obsahuje materiál z vašich dvou posledních splitů se Slovenskou partou ZOTRWAČNOSŤ z let 2012 a 2015, doplněný ještě songem „Hokejová“. Zajímalo by mě, proč jste vybrali právě tyhle skladby a neudělali jste třeba klasickou „bestoffku“, která by obsahovala průřez vaší kompletní albovou historií?

Ze dvou splitek jsme prostě vzali naše skladby a dali to dohromady. Připadalo nám to takto přirozené, navíc jsou ty písničky nahrané ve stejném studiu, takže jdou lépe k sobě.

Já jsem v recenzi na tenhle nosič trochu žehral na nedostatek informací, jelikož na papírové kapse vyjma názvů písní a vašeho proslovu k fanouškům nejsou vlastně žádné další věci a v podstatě ani ten název CD není úplně zřetelný. Proč jste zvolili tenhle hodně úsporný způsob vydání, je to vyloženě z důvodu financí? Neuvažovali jste přece jenom o trochu reprezentativnějším způsobu vydání k tomuto vašemu nekulatému výročí?

Upřímně, v našem pracovním a rodinném vytížení jsme rádi, že jsme to do těch narozenin vůbec stihli. (smích) Nechtěli jsme to ale dělat složitěji. Každý si o nás může podrobně přečíst na internetu a jsou tam i texty. CD bylo myšleno hlavně jako promo, které budeme rozdávat zdarma. 

Můžeme alespoň prostřednictvím rozhovoru sdělit čtenářům, kdo u vás píše muziky a texty a zda jsou skladby v původním znění ze splitů nebo se ještě nějak upravovaly?

Hudbu dáváme dohromady společně a texty dělá převážně zpěvák Vojta. Kytarista Bart mu do toho občas trochu kecá. (úsměv) Písničky jsou stejné jako na splitkách.

Už jsem zmínil, že nahrávka obsahuje i věc s názvem „Hokejová“, opěvující a podporující kladenský hokejový klub. Předpokládám tedy, že patříte nepochybně mezi skalní fanoušky mančaftu, který si většina lidí asi ponejvíce pamatuje pod legendárním názvem Poldi, případně ještě doplněným písmenky SONP (pro neznalé – Spojené ocelárny národní podnik).

Polovina kapely chodí na hokej pravidelně, druhá polovina nám to toleruje. Lidi z fanklubu jsou super a tu písničku jsme jim věnovali rádi. Nejprve se totiž na stadionu ujal vokál z písně „O rodičích“ a tak jsme si řekli, že by té věci slušel sportovní duch i text. Bylo fajn slyšet tu píseň živě a i v televizi v přímém přenosu zápasu Kladna v extralize, když byla výluka NHL a hráli ji reprodukovaně pro plnou O2 arénu. (úsměv)

A když už jsme u toho hokeje, tak se zeptám i na to, jak vnímáte současnou situaci, kdy se Kladnu už několik let stále nedaří dostat se zpět do extraligy? Věříte, že třeba v nadcházející sezóně by to už mohlo konečně klapnout nebo jste spíše skeptičtí?

Když se tam letos mohla dostat Jihlava, tak se to může stát. Je to souhra mnoha faktorů a my věříme, že se to brzo povede. Jaromír to zařídí. (smích)

Svou poslední řadovku „Slzy paní Poldi….aneb komerční neúspěch“ jste vydali už v roce 2009, od té doby se vaši fandové dalšího regulérního CD zatím nedočkali. Jaký je hlavní důvod tohoto stavu a plánujete v tomhle směru v nejbližší době něco nového?

Nové písně děláme, ale jde to pomalu. Myslíme, že v nejbližší době s ničím nevylezeme. Časy se trošku mění a klasická CD se vydávají méně. Kapely teď víc najíždí na model singlů s klipy.

Jak jste se vlastně dostali ke spolupráci se zmíněnou slovenskou partičkou ZOTRWAČNOSŤ a hodláte ve společné prezentaci vaší muziky pokračovat i v budoucnu? Co konkrétně vám tahle kooperace přináší?

Bart je jednou viděl na fesťáku Punkáči děťom a tam ho ohromili. Byli to kluci dělající věci hodně podobně jako my. Až za nějaký čas v Žilině s nimi měl možnost mluvit osobně a domluvit první společné koncerty. Pak jsme se dohodli, že sa dohodneme a udělali první split. A protože se to setkalo s ohlasem, udělali jsme to po čase i podruhé. Spolupráce nám přináší kamarádství, zajímavou spolupráci, koncerty mimo ČR a nové zážitky. Ani si nedovedete představit, co se všechno děje během cesty a koncertů na Slovensku. (smích)

Marně jsem na internetu hledal nějaký váš videoklip, ale kde nic, tu prázdno. Tahle forma prezentace kapely vás nebere nebo jsem se jen špatně díval?

V poslední době to řešíme hodně intenzivně. Máme rozdělanou píseň, která by měla být určená k videoklipu. Nechceme ale nic uspěchat a točit klip za každou cenu. Chceme originální nápad a zpracování, neradi bychom nějakou tuctovku, to radši žádný klip. (úsměv))

Jak jsem si všimnul, tak koncertů máte každý rok zhruba stejné množství, z čehož můžu usoudit, že ani s přibývajícím věkem vás chuť do živého hraní nijak neopouští.

Hrajeme rádi a je to pro nás skvělý relax. V autě, na pódiu, i na baru zažijeme vždy spoustu srandy. Shodli jsme se, že víc koncertů bychom ale nedali. Vystoupení každý víkend by odnesly naše rodiny a játra. (smích)

Plnoletost tedy máte za sebou, ale za dva roky vás čeká další jubileum, tentokráte rovných 20 let fungování. Máte už teď v hlavě nějaké plány na to, jak tohle výročí s fanoušky oslavíte, můžete třeba něco malinko prozradit už dnes?

Určitě uděláme nějaký jubilejní koncert v našem oblíbeném klubu v Kladně, ale kdo tam bude hrát a čím bude výjimečný, to zatím neřešíme.

Díky za rozhovor a přeju hodně zdaru do dalších let činnosti.

Díky taky a zdravíme čtenáře. (úsměv)

RECENZE

Web
 


Zveřejněno: 17. 09. 2017
Přečteno:
3444 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář